«Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική του πολιτική» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική του πολιτική

Η πρώτη προσπάθεια εγκαθίδρυσης ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική του πολιτική
  • ISBN: 978-960-03-6818-5
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ο Ιωάννης Αντωνομαρία Καποδίστριας υπήρξε εμβληματική μορφή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στη τσαρική διπλωματική υπηρεσία εξελέγη το 1827 από την Τρίτη Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα «ο κατά πράξιν και θεωρίαν πολιτικός Έλλην» για να κυβερνήσει την Ελλάδα.

Κλήθηκε ουσιαστικά να θέσει τέρμα στην πολυαρχία που είχε διαμορφωθεί με το μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο και τις διαρκείς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κοτζαμπάσηδες και τους οπλαρχηγούς, να οδηγήσει το κράτος στην πλήρη ανεξαρτησία και να θεμελιώσει μια ευνομούμενη πολιτεία με βάση το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο η Εθνοσυνέλευση, αμέσως μετά τη ψήφισή του το έθεσε σε ισχύ, αφιερώνοντας την τήρηση του «εις τήν πίστιν της Βουλής, του Κυβερνήτου και του Δικανικού διά να διατηρείται εν ακριβεία» και «εις εύνοιαν των λαών και εις τον πατριωτισμόν παντός Έλληνος διά να ενεργείται καθ΄όλην την έκτασιν».

Ο Καποδίστριας αμέσως μετά την άφιξή του επέβαλε την αναστολή του Συντάγματος επικαλούμενος «τας δεινάς της πατρίδος περιστάσεις», προκαλώντας μέχρι σήμερα την μήνιν των συνταγματολόγων για τη συνταγματική επιτροπή που δημιούργησε προηγούμενο για όλους τους επίδοξους σωτήρες της Ελλάδας.

Ο Κυβερνήτης μέσα σε αντίξοες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες πέτυχε παραχώρηση πλήρους ανεξαρτησίας και επιτέλεσε τεράστιο έργο σ΄όλους τους τομείς, της οικονομίας, της παιδείας, της δικαιοσύνης και της οργάνωσης της διοίκησης, γι΄ αυτό θεωρείται ως ο ιδρυτής και θεμελιωτής του νεοελληνικού κράτους. Το έργο του παρέμεινε ανολοκλήρωτο λόγω της δολοφονίας του.

Στη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησής του προσπάθησε να διαμορφώσει διπλωματικές σχέσεις με την όμορο Οθωμανική Αυτοκρατορία και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το μεγάλο βεζύρη Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή. Θεωρούσε τις σχέσεις αυτές «ως βάσιν προς ειρηνοποίησιν της Ανατολής».

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Γεωργής

Ο Γιώργος Γεωργής είναι ιστορικός και διπλωμάτης. Καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Γεννήθηκε στο Παραλίμνι. Απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Πτυχιούχος και Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταδιδακτορικός επισκέπτης ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη. 

Δίδαξε για μια δεκαπενταετία ως επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπηρέτησε για 16 χρόνια ως Μορφωτικός Ακόλουθος στην Αθήνα. Πρώτος Διευθυντής για μια δεκαετία του Σπιτιού της Κύπρου.

Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία από το 2005 μέχρι το 2010.

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει γράψει 16 βιβλία για την ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία, για την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο, για την ιστορία του συνεργατικού κινήματος, για τον Γιώργο Σεφέρη κ.ά. Το βιβλίο του Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα – Γιώργου Σεφέρη. Μια φιλία που βράδυνε (Εκδόσεις Καστανιώτη) τιμήθηκε το 2017 με το κυπριακό Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου.

Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Δ.Σ. του ΡΙΚ, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Ιδρύματος Πιερίδη και άλλων ιδρυμάτων και επιτροπών. 

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και του Ιδρύματος Κακογιάννη. Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Βιβλιογραφία