Βραβείο Νόμπελ, Χέρτα Μίλερ | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

11 Νοεμβρίου 2009

Βραβείο Νόμπελ, Χέρτα Μίλερ

Η Χέρτα Μίλερ στις Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα αποκλειστικά δικαιώματα έκδοσης των βιβλίων της φετινής νικήτριας του βραβείου Νόμπελ Χέρτα Μίλερ απέκτησαν για την Ελλάδα οι Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο πρώτος τίτλος αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2010.

 Ο εκδοτικός οίκος Carl Hanser επέλεξε τις Εκδόσεις Καστανιώτη ανάμεσα σε 10 περίπου ελληνικούς εκδοτικούς οίκους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα βιβλία της νομπελίστριας συγγραφέως, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του ότι «η Χέρτα Μίλερ είναι σίγουρη ότι θα βρει ένα καλό σπίτι στις Εκδόσεις Καστανιώτη».

 Η Χέρτα Μίλερ γεννήθηκε το 1953 στη Ρουμανία, σε ένα μικρό γερμανόφωνο χωριό της Τρανσυλβανίας. Εμφανίστηκε στα γράμματα με τη συλλογή διηγημάτων Niederungen (1982), η οποία αντιμετώπισε από την αρχή προβλήματα με τη λογοκρισία. Ακολούθησε το βιβλίο της Drückender Tango (1984), το οποίο προκάλεσε την απαγόρευση των βιβλίων της στη Ρουμανία. Το 1987 μετανάστευσε με το σύζυγό της στη Γερμανία, όπου συνέχισε να γράφει στα γερμανικά εναλλάσσοντας τα μυθιστορήματα με συλλογές ποιημάτων αλλά και δοκιμίων. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

 Φέτος ήταν η μεγάλη έκπληξη στα βραβεία Νόμπελ λογοτεχνίας όταν ανακοινώθηκε το όνομά της ανάμεσα σε ονόματα φαβορί όπως των Άμος Οζ, Τζόις Κάρολ Όουτς, Φίλιπ Ροθ, Τόμας Πίντσον κ.ά. Το Νόμπελ έδωσε σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να γνωρίσει μια δυνατή, πρωτότυπη φωνή η οποία ήταν γνωστή και έχαιρε εκτίμησης μονάχα στο γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων