Μίλοραντ Πάβιτς | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

2 Δεκεμβρίου 2009

Μίλοραντ Πάβιτς

Μίλοραντ Πάβιτς (1929-2009)

Ο πολυμεταφρασμένος Σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς πέθανε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 σε ηλικία 80 ετών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Γεννημένος το 1929 «στην όχθη ενός από τους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου», όπως αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, ο Μίλοραντ Πάβιτς θεωρείται ο γνωστότερος Σέρβος συγγραφέας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί μέχρι και στην Κίνα. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη θα κυκλοφορήσει στις αρχές του έτους μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά (μετ. Ισμήνη Ραντούλοβιτς). Σ’ αυτή τη συλλογή ο Μίλοραντ Πάβιτς έχει κάνει μια επιλογή διηγημάτων από όλη τη συγγραφική του πορεία και στην ελληνική έκδοση θα υπήρχε εισαγωγικό σημείωμα από τον ίδιο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Το Λεξικό των Χαζάρων (2003, μετ. Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης), Καπέλο από δέρμα ψαριού (1999, μετ. Ζώγια Μαυροειδή), Το γυάλινο σαλιγκάρι (1999, μετ. Ζώγια Μαυροειδή).

 

 

Όταν κυκλοφόρησε Το Λεξικό των Χαζάρων στο Ισραήλ, ένας συνάδελφός του καθηγητής Πανεπιστημίου έκανε στον Πάβιτς μια ερώτηση:

«Στο βιβλίο σας μιλάτε για ένα χριστιανό διάβολο, για έναν εβραίο διάβολο και για ένα μουσουλμάνο διάβολο. Πού είναι ο Θεός στο βιβλίο σας;»

«Το βιβλίο μου είναι ο Θεός!» του απάντησε. «Δεν ξέρω να σας πω τίποτα παραπάνω περί αυτού!»

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων