Γιώργος Βέλτσος, Σχέδιο για Ηλέκτρα | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

27 Ιανουαρίου 2010

Γιώργος Βέλτσος, Σχέδιο για Ηλέκτρα

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Βέλτσου Σχέδιο για Ηλέκτρα 

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Διάττων και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν το νέο βιβλίο

του Γιώργου Βέλτσου

Σχέδιο για Ηλέκτρα

την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ.

στο κτήριο Ωδείου Αθηνών του Εθνικού Μουσείου Σύχρονης Τέχνης

 

Θα μιλήσουν οι:

Δ. Ν. Μαρωνίτης

Χρόνης Μπότσογλου

Γιώργος Βέλτσος

 

 

 

 

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κτήριο Ωδείου Αθηνών

Βασ. Γεωργίου Β΄17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα

(είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)

Τηλ. 210 9245200

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στο Σχέδιο για Ηλέκτρα ο Γιώργος Βέλτσος καταθέτει μία ακόμη αδύνατη μαρτυρία για έναν θεατρικό λόγο αφομοιωμένο από το Ποίημα, και το αντίστροφο. Για άλλη μια φορά μετά τον Οιδίποδα, αντιΟιδίποδα από τις Εκδόσεις Ίνδικτος, ο Βέλτσος διαβάλλει με τον τρόπο του την καθιερωμένη «ειδολογία», οδεύοντας προς αυτήν τη «μείξη των ειδών», όπου η λογοτεχνία αλλά συχνά και η θεωρία συνιστούν ένα Ποίημα, πολλώ μάλλον το Θέατρο.

Οδηγημένος από τον Κλωντέλ αλλά και από τον όμοιό του-άντίθετό του Χάινερ Μύλλερ, γράφει ένα αρχαιόθεμο κείμενο (Ποίημα – Θέατρο), όπου όχι μόνο η «μορφή» αλλά και το «περιεχόμενο» αλληλοπαραχωρούνται. Οι ήρωες (Ηλέκτρα – Ορέστης) αντιμετατίθενται. Το οριστικό άρθρο ο (Ορέστης), η (Ηλέκτρα), διαγράφεται ως εάν «η γυναίκα να μην υπάρχει», ο άνδρας να γίνεται γυναίκα και ο συγγραφέας να υποχωρεί προ του δημιουργήματος με την πανουργία αυτού του δημιουργού που συνεχώς αθετεί προκειμένου η α-θέτηση (το κενό) να θεμελειώσει και να θεμελιωθεί. Διάβημα α-θεολογικό(;). Ή αποφατική θεολογία(;).

Ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου δημιούργησε επτά ακουαρέλες και μία χαλκογραφία που συνοδεύουν το κείμενο. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο παραδοσιακό τυπογραφείο των εκδόσεων Διάττων. Η στοιχειοθεσία των κειμένων έγινε στο χέρι με τυπογραφικά στοιχεία ελζεβίρ πλάγια ημίμαυρα των 16΄΄και τυπώθηκε σε χαρτί Rosaspina Fabriano 220 gr στο επίπεδο πιεστήριο. Τυπώθηκαν 525 αριθμημένα αντίτυπα. Τα αντίτυπα από το 1 έως το 60 έχουν ως προμετωπίδα μία αυθεντική χαλκογραφία υπογεγραμμένη από το ζωγράφο.

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων