Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

4 Φεβρουαρίου 2010

Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ

Τα άγνωστα έργα του «Μεγάλου Σιωπηλού» στις Εκδόσεις Καστανιώτη

Η παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα κι εκατομμύρια αναγνωστών θρηνούν την απώλεια του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ.

Γεννημένος το 1919, ο Σάλιντζερ ανήλθε στην κορυφή του διεθνούς μυθοπλαστικού στερεώματος με το πρώτο και μοναδικό του μυθιστόρημα, το Φύλακα στη σίκαλη. Ο εκ πρώτης όψεως απαθής, κατηφής και φριχτά κακομαθημένος Χόλντεν Κόλφιλντ, πρωταγωνιστής κι αφηγητής του εμβληματικού έργου, έμελλε να επηρεάσει γενιές αναγνωστών, ως σύμβολο της σιωπηλής εφηβικής επανάστασης και μιας εξίσου κρυπτικής πορείας προς την αισθηματική και ψυχική ενηλικίωση.

Ωστόσο, αν και η φήμη του οφείλεται κατά κύριο λόγο στο νεανικό συγγραφικό του πόνημα, ο Σάλιντζερ υπήρξε μακράν πιο αφοσιωμένος στην οικογένεια Γκλας: μιαν εβραϊκής καταγωγής αστική φαμίλια με έξι παιδιά-θαύματα, στους διαπλεκόμενους μύθους των οποίων ο μεγάλος λογοτέχνης ενστάλαξε προσωπικά βιώματα, μεταφυσικές ανησυχίες, και το πλέον παιγνιώδες και σαγηνευτικό συγγραφικό του ιδίωμα.

Θρυλικός ερημίτης εδώ και μισό περίπου αιώνα, ο Σάλιντζερ εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο –δυο νουβέλες με πρωταγωνιστές τους δύο μεγάλους αδελφούς της οικογένειας Γκλας, τον Μπάντι και τον Σίμορ– το 1964, κι έκτοτε αποσύρθηκε απ’ το λογοτεχνικό στίβο, αποφεύγοντας κάθε εσκεμμένη επαφή με τη δημοσιότητα.

Πέρα όμως από κάθε θεμιτή κι αθέμιτη ανεκδοτολογία, η γραφή του Σάλιντζερ παραμένει επίκαιρη, ασπαίρουσα και άκρως απολαυστική.

Έτσι, με αίσθημα χαράς, τιμής –αλλά και χρέους απέναντι σ’ έναν απ’ τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ού αιώνα– οι Εκδόσεις Καστανιώτη αναγγέλλουν την έκδοση, εντός του 2010, του συνόλου του άγνωστου έργου του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ στα Ελληνικά.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων