Εγκαίνια έκθεσης εμπνευσμένης από το βιβλίο της Μαρίας Χαραμή Η χαρά της ζωής | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

17 Φεβρουαρίου 2010

Εγκαίνια έκθεσης εμπνευσμένης από το βιβλίο της Μαρίας Χαραμή Η χαρά της ζωής

«Περιουσίες καθημερινές τα μικρά που αστόχαστα περνάνε»

Από την Εδέμ, την Εύα, το μήλο, από τη δημιουργία του αλλά και εκ φύσεως ο άνθρωπος όλων των θρησκειών και αρχαίων πολιτισμών προβληματίζεται για την ευτυχία. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η Δανία σήμερα είναι η χώρα που θέσπισε προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοί της να θεωρούνται οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι.

Τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 και ώρα 8 μ.μ. στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Η χαρά της ζωής»,  όπου 15 Έλληνες καλλιτέχνες προσεγγίζουν με τα έργα τους, «ερμηνεύουν», το ομότιτλο βιβλίο της Μαρίας Χαραμή.

Ζωγραφιές, γλυπτά, video, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, κοσμήματα, ρούχα, εκφράζουν οπτικά τις απλές, καθημερινές προτάσεις του κειμένου, που φιλοδοξεί να επιχειρήσει μια τομή, μια ριζική επί τα βελτίω μεταβολή, έστω και στιγμιαία, στα αισθήματα, στη διάθεση, στη σκέψη μας μεσούσης μιας βαριάς ατμόσφαιρας. Ένα χαμόγελο σε καιρούς συννεφιάς και στρες.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Δανίας στην Ελλάδα

κ. Jesper Fersløv Andersen.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Μαρία Γιαννακάκη, Κορνήλιος Γραμμένος, Τίνα Καραγεώργη, Χάρης Κοντοσφύρης, ΚΥΡ, Ολυμπία Μαρινάκη, Ναταλία Μελά, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Πασχάλη, Νατάσα Πουλαντζά, Ιωάννα Ράλλη, Αντώνιος Ρουσοχατζάκης, Νίκος Σταματιάδης, Π. Τέτσης, Μανώλης Χάρος.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Κυπραίου

Διάρκεια έκθεσης: 1-7 Μαρτίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή 10π.μ.-8μ.μ., Σάββατο & Κυριακή 10π.μ. – 3μ.μ.

 

 

Ινστιτούτο της Δανίας στην Ελλάδα
Χαιρεφώντος 14Α, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης
Πλάκα, Τηλ. 210 324 4644

 

Χορηγός εγκαινίων:

Χορηγός ασφάλισης:

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τη συγγραφέα:

Η Μαρία Χαραμή εξηγεί τους λόγους που έγραψε αυτόν τον οδηγό:

Η ευτυχία; Μα πώς; Μάλιστα, η ευτυχία. Κοιταγμένη όχι στο μικροσκόπιο. Ούτε με τα κιάλια, από μακριά. Όχι εκείνη που ανατέμνει το κλινικό βλέμμα του «αρμόδιου» –και πόσο συχνά αυθαίρετου– ψυχολογούντος ή φιλοσόφου. Καθόλου έτσι. Σας μιλώ για την απτή ευτυχία του ενεστώτα και πλάι μας. Η μυρωδιά της κουβερτούλας του μωρού. Τα φιλντισένια, κλειστά βλέφαρα του άντρα ή εκείνης που κοιμάται στο διπλανό μαξιλάρι. Περιουσίες καθημερινές, τα μικρά που αστόχαστα προσπερνάμε. Πράγματα απλά, που δοκίμασα και σας συστήνω γιατί μου πρόσφεραν χαρά. Και διότι πίσω τους τρέχει ένα βαθύτερο, πιο κρυφό και σχεδόν ζεν νόημα.

Η Μαρία Χαραμή γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Πανεπιστημιακές σπουδές γιοκ. Αλλά όλο και κάτι μαθαίνει. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα. Έχει γράψει οχτώ βιβλία. Η ευτυχία την απασχολεί εκ γενετής.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων