Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ισμήνης Καπάνταη Με θέα τη ζωή | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

8 Μαρτίου 2010

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ισμήνης Καπάνταη Με θέα τη ζωή

Το νέο βιβλίο της Ισμήνης Καπάνταη Με θέα τη ζωή παρουσιάζεται την Πέμπτη 18 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο Ianos.

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Ianos παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ισμήνης Καπάνταη Με θέα τη ζωή την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 και ώρα 6 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Αλέξης Κυριτσόπουλος, ζωγράφος,

Άννα Λυδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου,

Παύλος Μάτεσις, συγγραφέας,

Ναταλία Μελά, γλύπτρια.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη.

IANOS

Σταδίου 24, Αθήνα

Τηλ. 210 3217917

Λίγα λόγια για το βιβλίο

H Σοφία είναι ένα «διαφορετικό» αλλά και ευλογημένο πλάσμα. Ζει τη ζωή της φορτωμένη με ενοχές και υπομένει στωικά τη μοίρα της, έχοντας επιλέξει για τον εαυτό της τον ρόλο του θεατή. Λίγοι της δίνουν σημασία, αλλά και αυτή συγκρατεί λιγότερα, γιατί έχει μάθει να επιλέγει, και να θυμάται ό,τι επέλεξε. Έτσι αντιστέκεται στη θύελλα του 20ού αιώνα, στη μοναξιά, στον έρωτα και στη ματαίωση, γράφοντας η ίδια την ιστορία της από την αρχή: την ιστορία μιας οικογένειας που έζησε την άνοδο και την πτώση της, την αίγλη αλλά και την παρακμή μιας ολόκληρης εποχής. Το βιβλίο αυτό είναι η φωνή της, και στις σελίδες του φυλάσσονται όσα βίωσε πίσω από το γυάλινο τείχος που ύψωσε από μικρή. Όμως, ταυτόχρονα είναι, κατά κάποιον τρόπο, και η εξόφληση ενός χρέους απέναντι σ’ εκείνους που ξενιτεύτηκαν μέσα στον ίδιο τους τον τόπο και δεν ανήκουν πλέον πουθενά.

... και τη συγγραφέα

Η Ισμήνη Καπάνταη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Παντρεύτηκε τον Βάσο Καπάνταη και έχει έναν γιο. Έργα της: Επτά φορές το δαχτυλίδι (1989), Απειρωτάν και Τούρκων, μυθιστόρημα (1990), Η Ιστορία της Ιόλης, μυθιστόρημα (1992), Πού πια καιρός, μυθιστόρημα (1996), Στο Κρυφό Σχολειό, παιδικό (1997), Ιωνία (Οι Έλληνες στη Μικρασία), λεύκωμα (1997), Εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη, λεύκωμα, δίγλωσση έκδοση (1999), Η Φλώρια των νερών, μυθιστόρημα (1999), Το άλας της Γης, μυθιστόρημα (2002), Eμείς έχουμε εμάς, μυθιστόρημα (2007), Oκτώ φορές το δαχτυλίδι (2008) και Kυνική ιστορία μυθιστόρημα (2008) Έχουν μεταφρασθεί: Επτά φορές το δαχτυλίδι, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Mc Gill (Μόντρεαλ 1994) και Βαλκανική Βιβλιοθήκη (Σόφια 2005)· Απειρωτάν και Τούρκων, Εκδόσεις Ορφελίν (Βελιγράδι 1995, αυτή την περίοδο μεταφράζεται και στα αγγλικά)· Ιωνία (Oι Έλληνες στη Μικρασία), Αδάμ (1999)· Η Φλώρια των νερών (αγγλικά, 2002), για την οποία ο μεταφραστής Rick Newton έλαβε το βραβείο Elizabeth Constantinides Translation Prize του Modern Greek Studies Association· Eμείς έχουμε εμάς, Crocetti Editore (Mιλάνο 2009). Μεταφράσεις: Τα πουλιά του αθώου δάσους (The Birds of the Innocent Wood) της Deirdre Madden (2003)· Άνθη του Λόγου (Champ Fleury) του Geofroy Tory, βασιλικού τυπογράφου του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας (2005) Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά· έχει γράψει επίσης κείμενα για ντοκιμαντέρ. Tιμήθηκε με το Βραβείο Χριστιανικών Γραμμάτων (1990) και με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1992) για το μυθιστόρημα Απειρωτάν και Τούρκων.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων