Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σωκράτη Κοσμίδη Εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

17 Μαρτίου 2010

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σωκράτη Κοσμίδη Εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις

Διαφάνεια, συμμετοχή, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα και συνοχή: έννοιες και αξίες στις οποίες ο Σωκράτης Κοσμίδης προσβλέπει για τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας 

Παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη 16 Μαρτίου, σε πολυπληθέστατο ακροατήριο στο αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας το νέο βιβλίο του Σωκράτη Κοσμίδη Εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις.

Ο καθηγητής και Συνήγορος του Πολίτη Γεώργιος Καμίνης συντόνισε τη συζήτηση και ευχαρίστησε δημόσια τον Σωκράτη Κοσμίδη για τη συμπαράσταση και την πολιτική υποστήριξή του κατά την ίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας για το βιβλίο του Σωκράτη Κοσμίδη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η οκτάχρονη εμπειρία του Σ.Κ. ως υπεύθυνου για το νομοθετικό έργο των κυβερνήσεων Σημίτη, και όχι μόνο, του επιτρέπει να διατυπώσει ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη λειτουργία της Βουλής. Ξεχωρίζω μεταξύ άλλων προτάσεων τη δημιουργία μιας Κεντρικής Επιτροπής Δικαιοθέτησης, αποτελούμενης από ανώτατους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς των Νομικών Σχολών, έμπειρους δικηγόρους, οικονομολόγους και φιλολόγους, με λιγότερα από είκοσι μέλη, και με αρμοδιότητα όχι μόνο την τελική επεξεργασία νομοσχεδίων και κανονιστικών πράξεων, αλλά και τη διατύπωση γνώμης για τη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα, το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο».

Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαπίστωσε ότι στο βιβλίο του ο Σωκράτης Κοσμίδης λέει πολλές αλήθειες για τα πολιτικά πράγματα της χώρας και, πέραν των προσωπικών του απόψεων, περιγράφει πραγματικές καταστάσεις, χαρακτηριστικές και διαφωτιστικές για τη λειτουργία της Βουλής και των κομμάτων και για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των βουλευτών, ενώ καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις για το ρόλο της βουλής και των βουλευτών. Επισήμανε δε ότι οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία όταν προέρχονται από κάποιον που έχει βιώσει το σύστημα και ο οποίος  είναι άνθρωπος ειλικρινής και με το θάρρος της γνώμης του.

Τέλος, ο Νίκος Μουζέλης, καθηγητής της London School of Economics, στάθηκε σε τρία σημεία του βιβλίου: α) Στο πολιτικό σύστημα το οποίο διέπεται από τυπικούς (γραφειοκρατίας, τυπολογίας κ.ά.) και άτυπους κανόνες (πελατειακές σχέσεις και συντεχνίες), αναφέροντας, επίσης ότι ο φορμαλισμός δημιουργεί παρανομία και η παρανομία φορμαλισμό, β) Στην ιδέα για συζήτηση του Σωκράτη Κοσμίδη για κόμματα a la carte εκφράζοντας την αντίρρησή του ότι ένα τέτοιο κόμμα θα οδηγούσε σε ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό και γ) στον εκσυγχρονισμό, ο οποίος για να επιτευχθεί πρέπει να διαθέτει διαχρονικό χαρακτήρα και να είναι κανονιστικός. Τόνισε, καταλήγοντας, ότι το βιβλίο είναι απλό, χωρίς να είναι απλοϊκό , αποφεύγει νομικισμούς και δυσνόητες αναλύσεις και είναι προσιτό όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και στον απλό πολίτη.

Στο τέλος μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας και αναφέρθηκε στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και στο πόσο αυτές είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Τόνισε την ανάγκη διαρκούς προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

 

Πλήθος πολιτικών, πανεπιστημιακών και δικαστικών παρευρέθηκαν στη χθεσινή παρουσίαση. Μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και μέλη των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη: Αλέκος Ακριβάκης, Γιώργος Δρυς, Γιώργος Πασχαλίδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Λεωνίδας Τζανής, Νίκος Μπίστης, κ.ά. Επίσης παρέστησαν οι εν ενεργεία βουλευτές Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ελπίδα Τσουρή, Άγγελος Μανωλάκης, Ιωάννης Βλατής, Μανώλης Στρατάκης, Νίκος Δένδιας, Τάσος Νεράντζης, ο στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη Νίκος Θέμελης, ο πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης,  ο τέως διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Γκαργκάνας, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΠ  Βασίλης Βενέτης και Κώστας Πεταλάς, ανώτατοι δικαστικοί  και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές  Αντώνης Λιάκος, Άκης Μουτσόπουλος, Δημήτρης Παπούλιας, Γιάννης Κονιδάρης, Κωστής Βάιτσος κ.ά.  Τέλος, από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων παρευρέθηκαν η Ελένη Σαμαράκη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος κ.ά.

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων