Νόμπελ λογοτεχνίας 2008 - Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

13 Οκτωβρίου 2008

Νόμπελ λογοτεχνίας 2008 - Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό

Η Έρημος του Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό επανακυκλοφορεί -με νέο εξώφυλλο- στις 16 Οκτωβρίου.

Με νέο εξώφυλλο επανακυκλοφορεί το βιβλίο που έκανε παγκοσµίως γνωστό τον νοµπελίστα συγγραφέα Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, Έρηµος (µετάφραση Γιώργος Ξενάριος). Η σουηδική Ακαδηµία, στην ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε τον Λε Κλεζιό ως συγγραφέα των νέων εκκινήσεων, της ποιητικής περιπέτειας και της αισθησιακής έκστασης, έναν εξερευνητή της ανθρωπότητας εκτός των ορίων του κυρίαρχου πολιτισµού», ενώ εκθείασε το βιβλίο για τις «υπέροχες εικόνες του χαµένου πολιστισµού στην έρηµο της βόρειας Αφρικής».

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Λάλα κατάγεται από τις άγριες πολεµικές φυλές της Σαχάρας. Μικρό κοριτσάκι ζει σε µια παραγκούπολη, χωρίς όµως να ξεχνά την ευγενική της καταγωγή. Η έρηµος και οι θρύλοι της, ο έρωτάς της για ένα νεαρό µουγγό βοσκό, η µαταιωµένη τους απόπειρα να αποδράσουν σε ένα δικό τους κόσµο, η εξορία της Λάλα στη Μασσαλία, όλα σκληραίνουν την τρυφερή ψυχή της. Ωστόσο, παρά τις περιπέτειες που περνά στην «πολιτισµένη» Δύση, η Λάλα θα καταφέρει να µη χάσει την πίστη στον εαυτό της και να µη θολώσει την αγάπη της για την πατρίδα της, τη Σαχάρα. Ένα από τα ωραιότερα µυθιστορήµατα του νοµπελίστα συγγραφέα, µε την αίσθηση του εξωτισµού και της περιπλάνησης που χαρακτηρίζει το µεγαλύτερο µέρος του έργου του.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί, επίσης, το βιβλίο Ντιέγκο και Φρίντα

Όταν η Φρίντα ανακοινώνει την πρόθεσή της να παντρευτεί τον Nτιέγκο Pιβέρα, ο πατέρας της σχολιάζει καυστικά: «Θα είναι ο γάµος του ελέφαντα και της περιστέρας». Όλος ο κόσµος δέχεται µε σκεπτικισµό το νέο για το γάµο αυτού του σκανδαλιάρικου και φιλάσθενου κοριτσιού µε τη «µεγαλοφυΐα» των Mεξικάνων τοιχογράφων, τον Nτιέγκο Pιβέρα, που έχει τα διπλά της χρόνια, το τριπλάσιο βάρος, τον φωνάζουν «δράκο» κι έχει τη φήµη άγριου γυναικοκατακτητή, τον άθεο κοµουνιστή που τολµάει να ζωγραφίζει προς τιµή των Iνδιάνων τοιχογραφίες µε τις οποίες παροτρύνει τους εργάτες να πάρουν τις µατσέτες και τα ντουφέκια και να ριχτούν στη µάχη για το γκρέµισµα της δαιµονικής τριάδας του Mεξικού: του κλήρου, της αστικής τάξης, των δικαστών.

Tο βιβλίο Nτιέγκο και Φρίντα διηγείται την ιστορία ενός τελείως ξεχωριστού, ιδιόµορφου και µοναδικού ζευγαριού. Tην ιστορία της γνωριµίας τους, το βεβαρηµένο παρελθόν του Nτιέγκο και την εµπειρία του πόνου και της µοναξιάς της Φρίντας. Mιλάει για την πίστη τους στην Eπανάσταση, για τη συνάντησή τους µε τον Tρότσκι, τον Mπρετόν, για την εµπειρία που έζησαν στις HΠA και τη γοητεία που άσκησε πάνω τους ο Xένρυ Φορντ. Tο ρόλο τους τελικά στην ανανέωση της τέχνης. Mια παράξενη ερωτική ιστορία που οικοδοµείται και εκφράζεται µέσα από τη ζωγραφική, καθώς ο Nτιέγκο και η Φρίντα δηµιουργούν ένα έργο τελείως ανόµοιο και ταυτόχρονα συµπληρωµατικό. H τέχνη και η επανάσταση είναι τα µόνα κοινά σηµεία αυτών των δύο πλασµάτων που εξερεύνησαν όλες τις µορφές του παράλογου. Συγκροτούν λοιπόν ένα ζευγάρι άφθαρτο, µυθικό, τόσο τέλειο και αντιφατικό όσο και η αυθεντική µεξικάνικη δυαδικότητα, Oµετεσουτλί και Oµεσιουάτλ. Στα σαράντα έξι της χρόνια η Φρίντα αφήνει την αβάσταχτη ανάµνηση της δύναµής της, της ανήσυχης οµορφιάς της µέσα στους αντικατοπτρισµούς του αδειανού καθρέφτη. Παρά το θόρυβο και τις τιµές που περιβάλλουν τον Nτιέγκο, η µοναξιά δεν υποφέρεται. Πεθαίνει το 1957, τρία χρόνια ύστερα από κείνη.

ΛIΓA ΛOΓIA ΓIA TΟΝ ΣYΓΓPAΦEA

Ο Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1940, πέρασε όµως δύο από τα παιδικά του χρόνια στη Νιγηρία. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο της Νίκαιας, όπου αργότερα δίδαξε ως καθηγητής. Έχει διδάξει επίσης σε πανεπιστήµια στην Μπανγκόκ, τη Βοστόνη και στο Μέξικο. Το πρώτο του µυθιστόρηµα εκδόθηκε το 1963 µε τον τίτλο Le procès-verbal και απέσπασε το σηµαντικό βραβείο Renaudot. Η Έρηµος κυκλοφόρησε το 1980 για πρώτη φορά.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων