Ο Νόρμαν Μάνεα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

16 Απριλίου 2010

Ο Νόρμαν Μάνεα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου Η επιστροφή του χούλιγκαν

Ο πολυβραβευμένος Ρουμάνος συγγραφέας Νόρμαν Μάνεα, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με την ύψιστη διάκριση στη Γαλλιία (Commandeur dans l’ Ordre des Artes et des Lettres), επισκέπτεται την Ελλάδα για να παρουσιάσει το αυτοβιογραφικό βιβλίο Η επιστροφή του χούλιγκαν.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 στις 6 μ.μ., στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τον Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, αν. καθηγητή ΑΠΘ – μεταφραστή, και τον Ανταίο Χρυσοστομίδη υπεύθυνο της ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη (Αίθουσα «Νίκος Καββαδίας», περίπτερο 15).

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα την Πέμπτη 29 Απριλίου στις 7:30 μ.μ., στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης  (Θεμιστοκλέους 104, Αθήνα), με ομιλητές τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Τα Νέα Μικέλα Χαρτουλάρη, τον Βίκτωρ Ιβάνοβιτς και τον Ανταίο Χρυσοστομίδη.

Και στις δύο εκδηλώσεις θα προβληθεί απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΤ-1 «Οι κεραίες της εποχής μας», σε σκηνοθεσία Ετιέν Θεοτόκη, για τη Νέα Υόρκη του Νόρμαν Μάνεα.

 

104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης

Θεµιστοκλέους 104 & Καλλιδροµίου

Τηλ. 210-38.26.185

http://104.kastaniotis.com

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η επιστροφή του χούλιγκαν είναι τα απομνημονεύματα του Νόρμαν Μάνεα, γραμμένα σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Tο πορτρέτο του πρωταγωνιστή-συγγραφέα ξεκινά από την παιδική του ηλικία στην προπολεμική Ρουμανία και φτάνει μέχρι το 1997, όταν επιστρέφει για πρώτη φορά στην πατρίδα του μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Ο εγκλεισμός του, ενώ είναι παιδί ακόμα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1941, η επιστροφή του μετά τον πόλεμο σε μια χώρα όπου όλα πλέον έχουν αλλάξει, η πίστη του στα κομουνιστικά ιδανικά και η απογοήτευσή του, η αυτοεξορία του στις ΗΠΑ, ο φόβος μήπως χάσει τη μητρική του γλώσσα, το πρώτο του ταξίδι στη Ρουμανία μετά την πτώση του δικτάτορα, ο μεγάλος διχασμός του αν πρέπει να επιστρέψει στη γενέθλια γη ή όχι, είναι μερικά από τα θέματα που συνυπάρχουν σε αυτό το εκπληκτικό κείμενο, όπου το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, το όνειρο με την πραγματικότητα, και η ηθική με την αισθητική κερδίζουν στα σημεία την πολιτική. 

Η επιστροφή του χούλιγκαν θεωρείται το αριστούργημα του Μάνεα και έχει μεταφραστεί σε όλες τις μεγάλες γλώσσες του κόσμου. Στην Ισπανία, το 2005, τιμήθηκε ως το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς. Ένα χρόνο αργότερα, στη Γαλλία, κέρδισε το Βραβείο Médicis Etranger καλύτερου ξένου βιβλίου.

 

... ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

O Nόρμαν Mάνεα γεννήθηκε το 1936 κοντά στη Σουτσάβα της βόρειας Ρουμανίας. Η εβραϊκή καταγωγή της οικογένειάς του τον στέλνει, πεντάχρονο παιδί ακόμα, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρανσνίστριας, κι αυτή η εμπειρία θα τον σημαδέψει για όλη του τη ζωή. Σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Βουκουρέστι και από τα μέσα της δεκαετίας του '60 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του βιβλία. Η σταδιακή επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης θα τον κάνει να απαρνηθεί την κομουνιστική του ιδεολογία και να έρθει σε σύγκρουση με το καθεστώς Τσαουσέσκου. Το 1986 εγκαταλείπει τη Ρουμανία. Σήμερα ζει στις ΗΠΑ, διδάσκει στο περίφημο κολέγιο Μπαρτ και εξακολουθεί να γράφει στη ρουμάνικη γλώσσα.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων