Δύο βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για την παγκόσμια οικονομική κρίση | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

16 Οκτωβρίου 2008

Δύο βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για την παγκόσμια οικονομική κρίση

Δύο βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη αναλύουν τους κανόνες που διέπουν την οικονομία και εξηγούν τους λόγους που μπορεί να μας οδηγήσουν σε οικονομική κρίση, μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας, καθώς και το πώς επηρρεάζουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Το βιβλίο του Πωλ Κρούγκμαν (βραβείο Νόμπελ οικονομικών 2008) Θεωρητικός από σύμπτωση και άλλα αποσπάσματα από μια άχαρη επιστήμη (μετάφραση Γιώργος Σπανός) αποδεικνύει ότι η κατανόηση των οικονομικών και της οικονομικής πολιτικής κάθε άλλο παρά αποτελεί δύσκολο εγχείρημα· ότι δεν πρέπει να δημιουργεί πονοκεφάλους στον «απλό» πολίτη.

Με σαφή, εύληπτη και όμορφη γλώσσα αναλύει σε σύντομα κείμενα τα προβλήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης, της χρηματιστηριακής φούσκας, των θεωριών για το εμπόριο, την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Επικρίνει την προσπάθεια ορισμένων που εξηγούν τα οικονομικά φαινόμενα επιλεκτικά στη βάση των διεθνών εξελίξεων και μόνο, αφαιρώντας την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, που τα χρεώνουν όλα σε δυνάμεις και θεσμούς εκτός της χώρας τους. Εξηγεί πώς λειτουργεί μια εθνική οικονομία. Αναλύει μέσα από απλά παραδείγματα ότι υπάρχουν καλές -απλές και κακές- δύσκολες οικονομικές θεωρίες. Εξηγεί ότι οι κυβερνήσεις και πολλοί ακαδημαϊκοί καταφεύγουν σε πολύπλοκα σχήματα, προκειμένου να συσκοτίσουν τα πραγματικά οικονομικά γεγονότα.

Σ' αυτό το βιβλίο ο Πωλ Κρούγκμαν δείχνει ότι η πληθωριστική διάδοση ορισμένων οικονομικών ιδεών δεν τις κάνει ούτε ορθότερες ούτε αποτελεσματικότερες για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ότι, αντίθετα, υπάρχουν οικονομικά, ιδέες και πρακτικές που ωφελούν άμεσα και τον πολίτη και τη χώρα.

Ο Πωλ Κρούγκμαν θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της παγκόσμιας οικονομίας και των μηχανισμών της και είναι ένας από τους σημαίνοντες επικριτές της πολιτικής Μπους στα οικονομικά και όχι μόνο. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην παρουσίαση και ανάλυση του διεθνούς γίγνεσθαι και των οικονομικών δομών με τον πιο εύληπτο και προκλητικό τρόπο, χωρίς να γίνεται η σκέψη του απλοΐκή. Ο ίδιος εντάσσεται στο ρεύμα του κριτικού ριζοσπαστικού κεϊνσιανισμού. Ο Πωλ Σάμουελσον τον χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο οικονομολόγο του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα. Στο ΜΙΤ αναδείχθηκε και ως ο πλέον αγαπητός οικονομολόγος καθηγητής ανάμεσα στους νέους και τους διανοούμενους.

Στο βιβλίο Πολιτική οικονομία των χρηματιστηριακών αγορών και εναλλακτικές στρατηγικές (μετάφραση Γιώργος Παυλόπουλος, προλεγόμενα Νίκος Κοτζιάς), η ανάλυση που παραθέτει ο Γιοργκ Χούφσμιντ για τις χρηματιστηριακές αγορές και κρίσεις καταρρίπτει την παντοδυναμία των πρώτων και υποδεικνύει πού βρίσκονται οι αφετηρίες των προσπαθειών της δημοκρατικής οικονομικής πολιτικής για να τεθούν όρια και να ελεγχθεί το χρηματιστηριακό κεφάλαιο· επίσης προτείνει εναλλακτικές στρατηγικές.

Το βιβλίο του Γιοργκ Χούφσμιντ είναι πλούσιο σε γραφήματα και σε βιβλιογραφικές παραπομπές που συνοδεύονται από σχόλια, ενδείκνυται επίσης και για τους αρχάριους σε αυτή τη θεματική ενότητα. Μετατράπηκε δε πολύ γρήγορα σε ένα είδος «Βίβλου» του κινήματος για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών αγορών, ειδικά του δικτύου της Attac. Η ενημερωμένη επανέκδοση περιλαμβάνει ένα νέο κεφάλαιο γύρω από τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Ο Γιοργκ Χούφσμιντ είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας και οικονομικών στη Βρέμη, ενώ εκδίδει (ως μέλος της ομάδας εργασίας για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική) το ετήσιο «Memorandum», το οποίο αποτελεί μια κριτική θεώρηση των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, παρουσιάζοντας παράλληλα προτάσεις για μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Διετέλεσε, ως εμπειρογνώμονας, μέλος της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, που ερεύνησε το θέμα «Παγκοσμιοποίηση της διεθνούς οικονομίας - Προκλήσεις και απαντήσεις».

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων