Στον Βασίλη Παπαθεοδώρου το «Λογοτεχνικό βραβείο για μεγάλα παιδιά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

11 Μαΐου 2010

Στον Βασίλη Παπαθεοδώρου το «Λογοτεχνικό βραβείο για μεγάλα παιδιά»

του περιοδικού Διαβάζω

Ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα 10 Μαΐου, τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω. Μεταξύ των βραβευμένων είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, που απέσπασε το «Λογοτεχνικό βραβείο για μεγάλα παιδιά» για το βιβλίο του Στη διαπασών.

Το Στη διαπασών είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα, μελωδικό όσο και η μουσική, σκληρό όσο και η εφηβεία. Μιλά γι’ αυτούς που αισθάνονται νικητές, ενώ οι άλλοι τούς θεωρούν χαμένους, ή γι’ αυτούς που βλέπουν τον εαυτό τους σαν λούζερ, αλλά θέλουν να γίνουν νικητές. Αφορά τελικά και όλους εκείνους που κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι το ίδιο πράγμα που τους «αρρωσταίνει» είναι συγχρόνως η ίδια τους η γιατρειά. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για τους νέους που δεν αρκούνται μόνο στο να φαντάζονται τη ζωή τους μέσα από τα τραγούδια που ακούν, αλλά πατάνε το stop, βγάζουν τα ακουστικά και αποφασίζουν να τη ζήσουν.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει κυκλοφορήσει έως τώρα οχτώ μυθιστορήματα, στα οποία προτρέπει τα παιδιά και τους νέους να έχουν κριτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη και το ΕΚΕΒΙ, επισκέπτεται σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με τα παιδιά πάνω στα βιβλία. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο και το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το έτος 2008, ενώ επίσης έχει διακριθεί δύο φορές από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ibby Greece) και τρεις φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Τα βιβλία του Το μήνυμα και Οι Εννέα Καίσαρες διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

 

Αποσπάσμα κριτικής:

«[…] Σε εφήβους άνω των 14 και σε ενήλικες απευθύνεται το δεύτερο διαμάντι των φετινών επιλογών μας: μια ελληνική εφηβική νουβέλα που δεν έχει τίποτε απολύτως να ζηλέψει από έναν Νικ Χόρνμπυ ή έναν J.D.Salinger. Με τίτλους τραγουδιών και των τραγουδιστών τους να επιγράφουν τα κεφάλαιά του, το Στη διαπασών, διά χειρός του ήδη βραβευμένου Βασίλη Παπαθεοδώρου, είναι ένα από τα καλύτερα και, πάντως, τα ειλικρινέστερα ελληνικά βιβλία των τελευταίων ετών, που αξίζει να διεθνοποιηθεί. Βουτώντας στα απόνερα του Γυμνασίου μιας υποβαθμισμένης συνοικίας του Πειραιά, ανάμεσα στα μπιλιάρδα, τις καφετέριες, τα γήπεδα, τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα αγιάτρευτα, τα πασίγνωστα και ανομολόγητα οικογενειακά μικρο-εγκλήματα που διαπράττονται εντός των ασφυκτικών τοίχων του διαμερίσματος, παρακολουθούμε χωρίς περιττές δραματοποιήσεις, με γρήγορο ρυθμό και χιούμορ, να γεννιούνται ο έρωτας, η ξενοφοβία, η βία, η γραφική αλλά καθόλου ακίνδυνη εθνικιστική συμμορία των “Ελευθερολακώνων”, η επίγνωση.

Το χαρμάνι μιας προσεγμένης δραματουργίας και μιας χυμώδους, σπάνιας στη φυσικότητά της, χρήσης του διαχρονικά εξωτικού γλωσσικού ιδιώματος των πιτσιρικάδων πείθει και συμπαρασύρει. Υποχρεωτικό ανάγνωσμα για πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και, εννοείται, για γονείς».

Μαρία Τοπάλη, Η Καθημερινή, 13 Δεκεμβρίου 2009

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων