Σημαντική διάκριση για τον Έτγκαρ Κέρετ | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

13 Ιουλίου 2010

Σημαντική διάκριση για τον Έτγκαρ Κέρετ

Η Γαλλία τίμησε τον Έτγκαρ Κέρετ με το Μετάλλιο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Έτγκαρ Κέρετ τιμήθηκε με νέα σημαντική διάκριση, αυτή τη φορά στη Γαλλία, καθώς τού απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Ιππότη  των Τεχνών και των Γραμμάτων (Chevalier dans l’ Ordre  des Arts et des Lettres).

Τα μετάλλια αυτά απονέμονται κάθε χρόνο, από το 1957, σε περιορισμένο αριθμό καλλιτεχνών, οι οποίοι ξεχωρίζουν στα πεδία των τεχνών και των γραμμάτων στη Γαλλία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Έτγκαρ Κέρετ, που γεννήθηκε το 1967 στο Τελ Αβίβ, είναι αναμφίβολα ο σημαντικότερος συγγραφέας της νέας λογοτεχνικής γενιάς του Ισραήλ. Τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ στη χώρα του αλλά και στο εξωτερικό: έχουν μεταφραστεί σε 29 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 34 χώρες. Ο κριτικός Νισίμ Καλντερόν έγραψε κάποτε γι’ αυτόν ότι πρόκειται για τον «Άμος Οζ της γενιάς του», ενώ ο ίδιος ο Άμος Οζ έχει πει για τον Έτγκαρ Κέρετ χαρακτηριστικά: «Τα διηγήματά του είναι σκληρά, αστεία, γεμάτα δύναμη και διεισδυτικότητα, και ταυτόχρονα είναι βαθιά ανθρώπινα, τραγικά και πολύ συγκινητικά». Με αρκετά βραβεία στο ενεργητικό του –όχι μόνο από το χώρο της λογοτεχνίας– ο Έτγκαρ Κέρετ ασχολείται επίσης με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ παράλληλα διδάσκει στην Κινηματογραφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Ο Εκείνος (2007), Ο οδηγός λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός (2004), Το μπλουζ της Γάζας (2005, μαζί με τον Παλαιστίνιο Σαμίρ Ελ Γιούσεφ), Global Novel – Το μυθιστόρημα του κόσμου  (2003, συμμετοχή με άλλους 13 σημαντικούς συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο), ενώ μεταφράζεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Το κορίτσι στο ψυγείο (μετ. Λουΐζα Μιζάν).

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων