Νέοι τίτλοι Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2010 | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

5 Αυγούστου 2010

Νέοι τίτλοι Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2010

Ένα πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα προετοιμάζεται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη για το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, σας ενημερώνουμε συνοπτικά για τα υπό έκδοση βιβλία. 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με δύο σημαντικές επανεκδόσεις, που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στον ίδιο τόμο: Θέμος Κορνάρος – Γαλάτεια Καζαντζάκη Το νησί των σημαδεμένων: Σπιναλόγκα - Η άρρωστη πολιτεία. Πρόκειται για δύο συγκλονιστικά, τολμηρά κείμενα για τη Σπιναλόγκα, που έμειναν στην Ιστορία. Η Γαλάτεια Καζαντζάκη, το 1914, δημοσίευσε τη νουβέλα Η άρρωστη πολιτεία, αφηγούμενη μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στο νησί, ενώ το 1933 ο Θέμος Κορνάρος έδωσε στον έξω κόσμο τη δική του καταγγελτική μαρτυρία με τον τίτλο Σπιναλόγκα.

Γνωστός και αγαπητός ηθοποιός, ο Στέλιος Μάινας δοκιμάζεται στην τέχνη της γραφής και μας παρουσιάζει τη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Τα φαινόμενα απατούν με μικρές ιστορίες από την καθημερινότητά μας.

H Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, σύζυγος του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Αριστοτέλη Ωνάση Στέλιου Παπαδημητρίου, μας συστήθηκε το 2008 με το αφήγημα Τζέντα. Φέτος επανέρχεται μ’ ένα νέο βιβλίο με τίτλο Αλεξάνδρεια – Αθήνα και μας παρασύρει σε μια γοητευτική και απολαυστική οικογενειακή σάγκα, με φόντο την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, το Μονακό και το Μόντε Κάρλο, τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση, τον Ωνάση και τους στενούς συνεργάτες του, την Τζάκυ, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα.

Η ξένη λογοτεχνία το Σεπτέμβριο υποδέχεται Τα χαρούμενα αγόρια της Ατζαβάρα του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, όπου τέσσερις αφηγητές, μέσα από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες, ανακαλούν μετά από χρόνια το παρελθόν τους και τη σύντομη κοινή τους πορεία στο ορεινό χωριό Ατζαβάρα το καλοκαίρι του 1974. 

Το Τσαντόρ είναι ένα σύγχρονο τολμηρό μυθιστόρημα για τον κίνδυνο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, γραμμένο από ένα μεγάλο όνομα της σημερινής τουρκικής λογοτεχνίας, τον Μουρατχάν Μουνγκάν.

Δύο ποιητικές συλλογές συμπληρώνουν τα πρώτα βιβλία του φθινοπώρου.  Στο τέρμα της πλάνης, του Χριστόφορου Λιοντάκη, και Ένα χωνάκι θλίψη, του Βαγγέλη Χρόνη.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Δύο χρόνια μετά το μυθιστόρημά της Για να δει τη θάλασσα, η Ευγενία Φακίνου επιστρέφει με ένα νέο μυθιστόρημα για τον έρωτα, το θάνατο, τη μοναξιά και το φόβο για τους Διαφορετικούς με τίτλο Οδυσσέας και Μπλουζ.

Μια καταγραφή εμπειριών από την επαφή της Άλκης Ζέη με τόπους και ανθρώπους καθώς και  εξιστορήσεις παιδικών βιωμάτων θα συναντήσουμε στο βιβλίο της με τίτλο τα Σπανιόλικα παπούτσια.

Με τη συλλογή διηγημάτων, Έρωτας υπό αίρεση, επιστρέφει ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στο νέο του βιβλίο Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια μας ταξιδεύει στον κόσμο του λαϊκού μας τραγουδιού.

Το σύντροφο Πολύφημο θα μας συστήσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός στην πρώτη συγγραφική του απόπειρα, με το βιβλίο του Ο σύντροφος Πολύφημος και η μισή αλήθεια – Ιστορίες τσέπης για όσους επιμένουν.

Ο βομβιστής του Παρθενώνα του Χρήστου Χρυσόπουλου πρωτοκυκλοφόρησε το 1996. Φέτος επανακυκλοφορεί σε νέα αναθεωρημένη έκδοση.

Το Φαρμακείον Ευάγγελου Ραφαλιά είναι κείμενα του Παναγιώτη Τέτση που αναφέρονται είτε σε μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Πικάσο, ο Θεόφιλος ή ο Φώτης Κόντογλου και πολλοί άλλοι, είτε σε θέματα τέχνης που ο γνωστός ζωγράφος τα προσεγγίζει με την οξυδέρκεια και την αγνότητα του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη.

Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ισραηλινού συγγραφέα Άμος Όζ θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο σε νέα μετάφραση (απευθείας από τα εβραϊκά). Πρόκειται για το Το μαύρο κουτί την ιστορία μιας μεγάλης αλλά χαμένης αγάπης μέσα από μια σειρά σοβαρών και ειρωνικών, κωμικοτραγικών και απεγνωσμένων, τυπικών αλλά και βαθιά ερωτικών επιστολών, απεικονίζοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα της ισραηλινής κοινωνίας, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Τον ίδιο μήνα θα κυκλοφορήσουν τρία ακόμα βιβλία στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας, από την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τον Καναδά. Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ύμνος στην απαντοχή και την αγάπη, διά χειρός ενός απ’ τους κορυφαίους ψυχογράφους της εποχής μας, του Κόλουμ ΜακΚαν με τίτλο Κι άσε τον κόσμο τον μεγάλο να γυρίζει.

Στο ιστορικό μυθιστόρημα Στο κατώφλι της φωτιάς η Χέλα Χάασε μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στο 414 μ.Χ., σε μια κρίσιμη περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπου η κάποτε κραταιά ρωμαϊκή αυτοκρατορία πνέει τα λοίσθια.

Ο πολυβραβευμένος Καναδός ποιητής  Πάτρικ Λέιν γράφει ένα επικό μυθιστόρημα για ανεκπλήρωτα όνειρα και κατεστραμμένες ζωές. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Κόκκινο σκυλί εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας μέσα και γύρω από μια μικρή πόλη στην κοιλάδα Οκανάγκαν το 1958, με επίκεντρο την οικογένεια Σταρκ.

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει, επίσης, το τελευταίο και πιο απολαυστικό μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου. Ο Σαραμάγκου στον Κάιν «ξαναγράφει» τη Βίβλο, δίνοντας την ευκαιρία για ένα σπαρταριστό διάλογο μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Η Ιωάννα Καρυστιάνη στο νέο της μυθιστόρημα «ζυγίζει» τα ψυχικά φορτία των ανθρώπων των λαϊκών γειτονιών και μας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε απαγορευμένες ζώνες της καθημερινότητάς μας. Ο τίτλος του βιβλίου  είναι Τα σακιά και θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο.

Ζώντας τα τελευταία χρόνια στο Βερολίνο, η Αμάντα Μιχαλοπούλου έγραψε ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα με φόντο το σύγχρονο Βερολίνο, μια ελεγεία για όσους αισθάνονται αποκομμένοι από τις ρίζες τους και προσπαθούν διακαώς να μάθουν το «γιατί». Χωρίς τίτλο προς το παρόν, αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο.

Κείμενα του Μένη Κουμανταρέα θα απολαύσουμε στην Ξεχασμένη φρουρά, με προσωπικές καταγραφές του συγγραφέα, που είτε αναφέρονται στην κουζίνα του δημιουργού, είτε σε ομότεχνούς του που έχουν λείψει ή ζουν ακόμη, είτε σε θέματα μιας ζωηρής πνευματικής επικαιρότητας.

Ένας τόμος με λογοτεχνικά κείμενα για την Κωνσταντινούπολη, που έχουν γραφτεί μέσα στον 20ο αιώνα από κορυφαίους ανθρώπους των γραμμάτων μας όπως οι Ανδρέας Καρακαβίτσας, Αλέξανδρος Μωραϊτιδης, Μ. Καραγάτσης, Σπύρος Μελάς και μια πλειάδα μεγάλων ελλήνων συγγραφέων δημιουργών, θα κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβριο. Την έρευνα και τη συλλογή των κειμένων έχουν αναλάβει ο Θανάσης Νιάρχος και η Έλενα Τσαγκαράκη. Τίτλος του τόμου: Κωνσταντινούπολις. Νέο βιβλίο και για τον Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο Έβδομη αίσθηση.

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος επιστρέφει με τον Άκη, τον ήρωα που γνωρίσαμε στα βιβλία Ο Άκης και οι άλλοι και Ο Άκης στα όπλα. Τώρα, στην τρίτη του εμφάνιση, ΄Ακης και Δωροθέα, ο ήρωας ζει τα χρόνια μιας νέας ιστορικής ταραχής, της Απελευθέρωσης. Είναι μαθητής γυμνασίου, δηλαδή έφηβος. Θα συναντηθεί, όχι τυχαία, με μια παλιά γνώριμη από τα παιδικά του χρόνια, τη Δωροθέα. Οι δύο νέοι θα ερωτευτούν και ο Κυριάκος Ντελόπουλος θα μας δώσει ένα σπαρταριστό βιβλίο για την εφηβεία.

Ο Ντίνος Οικονόμου εισχωρεί στα άδυτα του εκδοτικού κόσμου, στα ιδιαίτερα διαμερίσματα που γράφεται και παράγεται η λογοτεχνία και υπογράφει το αστυνομικό μυθιστόρημα Το σπασμένο τακούνι. Στο μυθιστόρημά της Ελένης Μαρκεζίνη-Χέλμη Τα όνειρα της Κορίνας παρακολουθούμε την πολυτάραχη ζωή μιας διάσημης χορεύτριας, που είναι γεμάτη εκπλήξεις, απογοητεύσεις, μοιραίες και προδομένες σχέσεις, καθώς και τη δύσκολη πορεία της προς την πολυπόθητη κορυφή.

Μέσα στο Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ Η τελευταία κλήση, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του βρετανού συγγραφέα, με τον Σμάιλι να καλείται να διαλευκάνει μια ακόμη υπόθεση με θύμα ένα στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ναντίν Γκόρντιμερ στο μυθιστόρημά της Ο συντηρητής περιγράφει με μοναδικό τρόπο την Νότια Αφρική του απαρτχάιντ. Ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα της Γκόρντιμερ το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ το 1974.

Το χρυσό σημειωματάριο της Ντόρις Λέσινγκ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Τολμηρό, διαφωτιστικό και απαραίτητο, Το χρυσό σημειωματάριο είναι η συναρπαστική περιγραφή μιας γυναίκας σε αναζήτηση προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας. Το αριστούργημα της νομπελίστριας συγγραφέως σε νέα μετάφραση.

Το πτώμα ενός δολοφονημένου τραβεστί στην Αβάνα δεν είναι συνηθισμένο εύρημα. Στο νέο μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα με τίτλο Μάσκες, ο ήρωάς του, υπολοχαγός του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Μάριο Κόντε, περιπλανιέται στον δαιδαλώδη κόσμο της ομοφυλόφιλης κοινότητας της Κούβας και όσο ψάχνει να βρει το δολοφόνο, τόσο αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα παιχνίδι προσωπείων, που όλοι έχουν κάτι να κρύψουν.

Με τη συλλογή διηγημάτων του Χέρμαν Μέλβιλ Οι τρεις απόκληροι, όπου συμπεριλαμβάνονται τρία από τα γνωστότερα διηγήματα του Μέλβιλ - Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς, Ο βιολιστής, Τζίμυ Ρόουζ - σε νέα διορθωμένη μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα, κλείνει ο Νοέμβριος.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η εκδοτική παραγωγή για το 2010 με τρία βιβλία.

Στην ελληνική λογοτεχνία ο Χρήστος Ναούμ μας ταξιδεύει στη Μικρασία των αρχών του 20ού αιώνα, σ’ ένα πολύχρωμο μωσαϊκό λαών και ανθρώπων. Οι ήρωές του στο μυθιστόρημά Γιαρντίν ζουν την καθημερινότητά τους αγνοώντας τα σύννεφα πολέμου που σκεπάζουν τον ουρανό. Κόκκινη αυλαία, η πυρκαγιά της Σμύρνης ολοκληρώνει την καταστροφή και από τις αδηφάγες φλόγες της θα ξεφύγουν όσοι διαθέτουν ψυχή από το ίδιο υλικό: ψυχή φωτιά.

Η συλλογή διηγημάτων Εννέα ιστορίες του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ εκδόθηκε στην Αμερική το 1953 και αποτελείται από διηγήματα που ο ίδιος ο Σάλιντζερ θεωρούσε ότι μπορούν να αντέξουν στο χρόνο. Τα περισσότερα διηγήματα του τόμου είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό The New Yorker το διάστημα 1948-1953. Η τριλογία που έκανε διάσημο τον Ίταλο Καλβίνο (Ο ανύπαρκτος ιππότης, Ο αναρριχώμενος βαρόνος και Ο διχοτομημένος υποκόμης) συγκεντρώνεται και κυκλοφορεί πλέον, και από τους εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν τα έργα του Ίταλο Καλβίνο σε όλο τον κόσμο, σε έναν σκληρόδετο τόμο με γενικό τίτλο Οι πρόγονοί μας.

Στην παιδική/νεανική λογοτεχνία ετοιμάζονται και θα κυκλοφορήσουν μέσα στο φθινόπωρο το νέο βιβλίο της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου, με τίτλο Ο Τζακ και η φασολάδα και θέμα τη σωστή διατροφή, και της Αγγελικής Καρυστινού Το μεγάλο ταξίδι της Μαριάνθης, ενός μικρού, αφηρημένου, αλλά τετραπέρατου ξωτικού που γλιστράει από ένα σύννεφο εκεί ψηλά στην ξωτικοχώρα, πέφτει στη γη και έτσι ξεκινάει η περιπέτειά της.

Επίσης, δύο βραβευμένοι και αγαπητοί στο παιδικό αναγνωστικό κοινό συγγραφείς ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και η Ελένη Πριοβόλου θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία το ίδιο διάστημα. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει γράψει μια ξεκαρδιστική ιστορία που διαδραματίζεται στο αγέλαστο και απομονωμένο βασίλειο της Σουρλανδίας με τίτλο Μια αστεία επιδημία. Η Ελένη Πριοβόλου, μέσα από τη συγκινητική ιστορία μια παρέας παιδιών, μας μεταφέρει στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής. Ο τίτλος του βιβλίου: Τσόκο Μπλοκ.

Στις υπόλοιπες εκδοτικές σειρές αναμένονται, μεταξύ άλλων, τα βιβλία των: Γιώργου Μπαμπινιώτη Γλωσσικοί διαλογισμοί, 63 κείμενα για τους εραστές της γλώσσας, όπως αναφέρει και στον πρόλογό του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ένας τόμος με σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα, κατασταλάγματα μιας πολύχρονης πείρας και εντατικής ενασχόλησης του γράφοντος με τη γλώσσα.

Ουμπέρτο Έκο Η ομορφιά της λίστας. Στο νέο αυτό βιβλίο του Έκο φαίνεται ότι η ιστορία της λογοτεχνίας όλων των εποχών είναι πλούσια σε λίστες, από τον Ησίοδο ως τον Τζόις και από τον Ιεζεκιήλ ως τον Καλβίνο. Πρόκειται για καταλόγους που συχνά φτιάχνονται για την ίδια την ευχαρίστηση της απαρίθμησης ή για τη χαρά να συνδέει κανείς στοιχεία που καμιά ιδιαίτερη σχέση δεν έχουν μεταξύ τους.Το βιβλίο αυτό όμως δεν περιορίζεται μόνο στη λογοτεχνία αλλά προσπαθεί να δείξει ότι και οι εικαστικές τέχνες είναι ικανές να περιλάβουν επίσης καταλόγους που συνεχίζονται στο άπειρο, ακόμα κι όταν η απεικόνιση μοιάζει να περιορίζεται αυστηρά από την ίδια την κορνίζα του ζωγραφικού έργου.

Τέλος, για πρώτη φορά, για τα ελληνικά δεδομένα, γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης της κώφωσης και της εκπαίδευσης κωφών και κωφών μαθητών μέσα από το βιβλίο των Βασίλη Κουρμπέτη και Μαριάννας Χατζοπούλου Μπορώ και με τα μάτια μου.

 

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων