Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Γιώργο Μπίζο | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Γιώργο Μπίζο

για την προσφορά του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Φανερά συγκινημένος ο Γιώργος Μπίζος, γνωστός στους περισσότερος ως ο δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, τιμήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, από το Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη με το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας για την προσφορά του στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα τιμούμε έναν άνθρωπο που δεν προβάλλεται, δεν διαφημίζει τη δράση του, αλλά δεν πρέπει να τον ξεχνάμε επειδή δρα στην άκρη της της Αφρικής». Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο Αριστείδης Σάνδης, φίλος του Γιώργου Μπίζου από το διάστημα της θητείας του στη Νότια Αφρική, μίλησε για έναν πολύτιμο συμπαραστάτη, ένα θρύλο, σεβαστό και αγαπητό από όλους, που με τους αγώνες του φώτισε το μονοπάτι της ελευθερίας, της γνώσης και της δικαιοσύνης. Ο Δήμαρχος Αθηναίων τον χαρακτήρισε «στρατιώτη της ελευθερίας» και πρότυπο ανθρωπισμού, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μπεχράκης ανέγνωσε το απόσπασμα της  Σχετικής Πράξης για την απονομή του Μεταλλίου Τιμής και Ευποιίας. Τέλος, ο Γιώργος Μπίζος λέγοντας ότι είναι πολύ περήφανος που βρίσκεται κοντά μας, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αθηναίων για την τιμή και είπε ότι είναι καθήκον του να αντιπροσωπεύει τους ταλαιπωρημένους και αδικημένους ανθρώπους.

Οδύσσεια προς την ελευθερία, 1928 – 1964 είναι ο τίτλος του πρώτου τόμου της βιογραφίας του Γιώργου (Τζορτζ) Μπίζου,  ιδρυτικού μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νότιο Αφρική και δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα, η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Όπως αναφέρει και ο Νέλσον Μαντέλα στον πρόλογο του βιβλίου: «Η αυτοβιογραφία του Τζορτζ, Οδύσσεια προς την ελευθερία, δεν είναι απλά ένας προσωπικός απολογισμός μιας εκπληκτικής ζωής αλλά ένα πολύτιμο πρόσθημα στα ιστορικά αρχεία του έθνους μας από έναν άνθρωπο του οποίου η συμβολή στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –που αποτελούν την ουσία των δικών μας συνταγματικών αξιών– είναι ανεκτίμητη».

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων