Χάρι Μούλις 1927-2010 | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

1 Νοεμβρίου 2010

Χάρι Μούλις 1927-2010

Φτωχότερη η ολλανδική λογοτεχνία

Η Ολλανδία θρηνεί για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της. Ο Χάρι Μούλις απεβίωσε το περασμένο Σάββατο (30 Οκτωβρίου 2010) σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος το 1927, έγινε γνωστός μέσα από τα βιβλία του Η ανακάλυψη του ουρανού και Η απόπειρα, αλλά άφησε πλούσια συγγραφική κληρονομιά, έναν εντυπωσιακό όγκο από μυθιστορήματα, δοκίμια, ποιήματα, θεατρικά και φιλοσοφικά έργα. Ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους, πολυδιαβασμένους και πολυμεταφρασμένους συγγραφείς της γενιάς του, αναγνωρισμένος από τους κριτικούς, τιμημένος με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας του (P.C. Hooft Prize & Dutch Literature Prize), αλλά και με διεθνείς διακρίσεις (Chevalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres).  Ο Μούλις έγραψε το πρώτο του διήγημα The room το 1946 και το 1956 δημοσιεύθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα  Archibald Strohalm, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Reina Prinsen Geerlings. Το 1982 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Η απόπειρα, το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ δέκα χρόνια αργότερα ομόφωνα οι κριτικοί χαρακτήρισαν αριστούργημα το μυθιστόρημα

Η ανακάλυψη του ουρανού, το οποίο το 2007 ψηφίστηκε ως το Καλύτερο Ολλανδικό Βιβλίο όλων των χρόνων.

Όπως, αναφέρει και στη συλληπητήρια επιστολή του ο εκδότης του, Robbert Ammerlaan: «Ο θάνατος του Χάρι Μούλις σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής περιόδου της ολλανδικής λογοτεχνίας».

 

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλφορούν τα βιβλία του Τα στοιχεία (1997, μετ. Μαρία Αγγελίδου), Η απόπειρα (1998, μετ. Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά), Η διαδικασία (2000, μετ. Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά), Η ανακάλυψη του ουρανού (2001, μετ. Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά), Ζίγκφριντ, ο γιος του κτήνους (2003, μετ. Ινώ Βαν Ντάικ -  Μπαλτά), Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι (2005, μετ. Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά), Ο προστατευόμενος (2006, μετ. Ινώ Βαν Ντάικ Μπαλτά).

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων