Έφυγε από κοντά μας η Μαργαρίτα Καραπάνου | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

10 Δεκεμβρίου 2008

Έφυγε από κοντά μας η Μαργαρίτα Καραπάνου

Μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες συγγραφείς, η Μαργαρίτα Καραπάνου, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Η συγγραφέας των μυθιστορημάτων Ο υπνοβάτης (Εκδ. Καστανιώτη, 1997) και Η Κασσάνδρα και ο Λύκος (Εκδ. Καστανιώτη, 1997) αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου και άφησε χθες την τελευταία της πνοή σε ηλικία 62 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Εκτός από τα δύο κορυφαία μυθιστορήματά της, πρόσφατα οι Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν το βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου Δε μ' αγαπάς. Μ' αγαπάς (Τα παράξενα της μητρικής αγάπης - Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου), με το οποίο έρχεται στο προσκήνιο η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης, και ταυτόχρονα μεταξύ δυο κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής πεζογραφίας. Σε μια επιστολή που απηύθυνε στη νεκρή πια μητέρα της η Μαργαρίτα Καραπάνου στις 14 Μαΐου 2008, και δημοσιεύεται στην αρχή του βιβλίου, έγραφε:

«Οι νεκροί δεν σώζουν τους ζωντανούς. Η σιωπή τους, η απουσία τους, μοιάζουν με συνενοχή».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μαργαρίτα Καραπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Ελλάδα και τη Γαλλία και σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι. Δούλεψε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η Κασσάνδρα και ο Λύκος, δημοσιεύτηκε αρχικά στην Αμερική, την Αγγλία και τη Γαλλία. Ύστερα στην Ελλάδα, τη Σουηδία, στο Ισραήλ, στη Γερμανία, την Ολλανδία. Απέσπασε θερμούς επαίνους από κριτικούς και συγγραφείς, όπως τον Jean-Pierre Faye, τον John Updike και τον Jerome Charyn. Ο υπνοβάτης είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της και εκδόθηκε στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Το 1988, στο Παρίσι, τιμήθηκε με το «Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος», βραβείο που επίσης έχει δοθεί στον Lawrence Durrell, τον Borges, τον Στρατή Τσίρκα και τον Gabriel Garcia Marquez. To Rien ne va plus, τρίτο της μυθιστόρημα, εκδόθηκε στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων