Στον Βασίλη Παπαθεοδώρου το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

24 Φεβρουαρίου 2011

Στον Βασίλη Παπαθεοδώρου το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

για το μυθιστόρημά του Στη διαπασών

Ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα (Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011) τα κρατικά βραβεία για τα βιβλία του έτους 2009. Μεταξύ των βραβευμένων είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, που απέσπασε, εξ ημισείας με τον Μάνο Κοντολέων, το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το εφηβικό μυθιστόρημά του Στη διαπασών.

Το για τρίτη φορά βραβευμένο Στη διαπασών (έχει τιμηθεί επίσης με Εύφημη Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, 2008, και με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω, 2010) είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα, μελωδικό όσο και η μουσική, σκληρό όσο και η εφηβεία. Μιλά γι’ αυτούς που αισθάνονται νικητές, ενώ οι άλλοι τους θεωρούν χαμένους, ή γι’ αυτούς που βλέπουν τον εαυτό τους σαν λούζερ, αλλά θέλουν να γίνουν νικητές. Αφορά τελικά και όλους εκείνους που κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι το ίδιο πράγμα που τους «αρρωσταίνει» είναι συγχρόνως η ίδια τους η γιατρειά. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για τους νέους που δεν αρκούνται μόνο στο να φαντάζονται τη ζωή τους μέσα από τα τραγούδια που ακούν, αλλά πατάνε το stop, βγάζουν τα ακουστικά και αποφασίζουν να τη ζήσουν.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει κυκλοφορήσει έως τώρα εννέα μυθιστορήματα, στα οποία προτρέπει τα παιδιά και τους νέους να έχουν κριτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη και το ΕΚΕΒΙ, επισκέπτεται σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με τα παιδιά πάνω στα βιβλία. Το βιβλίο του Χνότα στο τζάμι έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο, το Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ibby Greece) και το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Πέντε από τα βιβλία του (Χνότα στο τζάμι, Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Άλφα (Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), Μια αστεία επιδημία, Οι Εννέα Καίσαρες, Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας (Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), Το μήνυμα.

Αποσπάσμα κριτικής:

 

«[…] Σε εφήβους άνω των 14 και σε ενήλικες απευθύνεται το δεύτερο διαμάντι των φετινών επιλογών μας: μια ελληνική εφηβική νουβέλα που δεν έχει τίποτε απολύτως να ζηλέψει από έναν Νικ Χόρνμπυ ή έναν J.D.Salinger. Με τίτλους τραγουδιών και των τραγουδιστών τους να επιγράφουν τα κεφάλαιά του, το Στη διαπασών, διά χειρός του ήδη βραβευμένου Βασίλη Παπαθεοδώρου, είναι ένα από τα καλύτερα και, πάντως, τα ειλικρινέστερα ελληνικά βιβλία των τελευταίων ετών, που αξίζει να διεθνοποιηθεί. Βουτώντας στα απόνερα του Γυμνασίου μιας υποβαθμισμένης συνοικίας του Πειραιά, ανάμεσα στα μπιλιάρδα, τις καφετέριες, τα γήπεδα, τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα αγιάτρευτα, τα πασίγνωστα και ανομολόγητα οικογενειακά μικρο-εγκλήματα που διαπράττονται εντός των ασφυκτικών τοίχων του διαμερίσματος, παρακολουθούμε χωρίς περιττές δραματοποιήσεις, με γρήγορο ρυθμό και χιούμορ, να γεννιούνται ο έρωτας, η ξενοφοβία, η βία, η γραφική αλλά καθόλου ακίνδυνη εθνικιστική συμμορία των “Ελευθερολακώνων”, η επίγνωση.

Το χαρμάνι μιας προσεγμένης δραματουργίας και μιας χυμώδους, σπάνιας στη φυσικότητά της, χρήσης του διαχρονικά εξωτικού γλωσσικού ιδιώματος των πιτσιρικάδων πείθει και συμπαρασύρει. Υποχρεωτικό ανάγνωσμα για πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και, εννοείται, για γονείς».

Μαρία Τοπάλη, Η Καθημερινή, 13 Δεκεμβρίου 2009

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων