Ο Ντάβιντ Γκρόσμαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

27 Απριλίου 2011

Ο Ντάβιντ Γκρόσμαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου Στο τέλος της γης

Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Ισραηλινός συγγραφέας Ντάβιντ Γκρόσμαν, για να παρουσιάσει το βιβλίο του Στο τέλος της γης, το οποίο έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία από τη στιγμή που εκδόθηκε και πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά στις 2 Μαΐου.

Στο νέο του μυθιστόρημα, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γιου του Γιούρι, που σκοτώθηκε στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, ο Γκρόσμαν συνθέτει ένα αντιπολεμικό έπος για τον παραλογισμό του μίσους και της βίας. Μέσα από τις σελίδες του, ακολουθεί τα βήματα της Όρα, μητέρας ενός στρατιώτη, η οποία, έχοντας κακό προαίσθημα για το γιο της, ξεκινάει ένα οδοιπορικό μαζί με τον πρώην σύντροφό της από την Ιερουσαλήμ έως τη Γαλιλαία, με την πεποίθηση ότι αν δεν τη βρει κανείς να της πει τα «κακά μαντάτα» για το θάνατο του γιου της, εκείνος θα παραμείνει ασφαλής. Κάτι ανάλογο έκανε και ο συγγραφέας, που ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημά του την περίοδο που ο γιος του κατατασσόταν στο στρατό, χρησιμοποιώντας τη γραφή όπως η Όρα τη φυγή.

Όπως αναφέρει και ο Πολ Όστερ: «Πρόκειται για το αριστούργημα του Γκρόσμαν. Ένα βιβλίο με υπέρογκη δύναμη και ένταση. Ο Φλομπέρ δημιούργησε την Έμμα, ο Τολστόι την Άννα και τώρα ο Γκρόσμαν μας δίνει την Όρα, τόσο αληθινή και ζωντανή, όσο κανένας άλλος χαρακτήρας στη σύγχρονη πεζογραφία. "Ρούφηξα" την κάθε του σελίδα σαν να βρισκόμουν σε έκσταση. Ένα μυθιστόρημα που μένει αξέχαστο».

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, με τη συνεργασία της πρεσβείας του Ισραήλ, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 στις 8 μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, υπεύθυνο της ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, το Σάββατο 7 Μαΐου 2011 στις 6 μ.μ. (Αίθουσα τιμώμενων χωρών, περίπτερο 15), όπου θα προβληθεί απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΤ-1 «Οι κεραίες της εποχής μας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατσάμπουλα, για την Ιερουσαλήμ του Ντάβιντ Γκρόσμαν.


ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πειραιώς 206, Ταύρος – τηλ.: 210 341 8550

8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: HELEXPO – Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων