Οι παραστάσεις του 104 | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

14 Νοεμβρίου 2011

Οι παραστάσεις του 104

για το διάστημα Νοέμβριος 2011-Ιανουάριος 2012

Το 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη, στη νέα θεατρική χρονιά, επικεντρώνεται αποκλειστικά στο νέο ελληνικό ρεπερτόριο και παρουσιάζει στο κοινό παραστάσεις έργων δόκιμων και νεότερων ελλήνων συγγραφέων, δίνοντας βήμα αποκλειστικά στο σύγχρονο ελληνικό λόγο και στην ανήσυχη ματιά των δημιουργών του.

Οι έλληνες συγγραφείς στο προσκήνιο, ενώ τις παραστάσεις των έργων συμπληρώνουν masterclasses γραφής (όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να μάθει από τους αγαπημένους του έλληνες συγγραφείς), καθώς και λέσχες ανάγνωσης, που δίνουν την ευκαιρία στους αναγνώστες να «διαβάσουν» διαφορετικά τα αγαπημένα τους βιβλία.

Παρουσιάζονται για δεύτερη χρονιά τα έργα «Costa Rica», του Αλέξανδρου Ντερπούλη, σε σκηνοθεσία Πωλίνας Καραναστάση, με την Καλλιρρόη Μυριαγκού, και «Αν αργήσω, κοιμήσου...», του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη και Μίνου Θεοχάρη και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη.

 

Τον Νοέμβριο έχουν πρεμιέρα τα έργα:

«Κέλυφος», του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χριστοφή, με τη Μυρτώ Αλικάκη, την Ελένη Αποστολοπούλου και τον Άντονυ Μπερκ.

«Μελάνι», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Μπάμπη Γαλιατσάτου, με τις Αναστασία Αρβανίτη, Ζωή Ξανθοπούλου, Άλκηστη Πουλοπούλου και Αλεξάνδρα Χασάνι.

«Φ», από την ομάδα Tandem, σε κείμενο του θιάσου και σκηνοθεσία Μαργαρίτας Γερογιάννη.

«Κόκκινο στο δάσος», τρία μονόπρακτα της Νίκης Ορφανού, σε σκηνοθεσία Αλέξη Αλάτση, με τους: Μελίνα Γαρμπή, Θάλεια Γρίβα, Βαγγέλη Ντίνο και Άλκηστη Πολυχρόνη. 

 

Από τον Ιανουάριο 2012 θα παρουσιαστούν τα  έργα:

«Ποιος κοιμάται απόψε;», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία της ίδιας, με τους: Λένα Γιάκα, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Καλλιρρόη Μυριαγκού και Σήφη Πολυζωίδη.

«Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη», μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου, σε σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή της Βάσιας Ατταριάν, με τους: Παναγιώτη Κατσώλη, Νάνσυ Μπουκλή και Στέλλα Νούλη.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των προγραμματισμένων παραστάσεων:

 

«Costa Rica», του Αλέξανδρου Ντερπούλη

Η Ρόζυ, μια απολυμένη και απογοητευμένη Ελληνίδα, επιθυμεί διακαώς να ξεφύγει από τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα που την πνίγει και να αποδράσει στην εξωτική Costa Rica, εκεί όπου δεν υπάρχουν προβλήματα, δάνεια, απλήρωτοι λογαριασμοί.

Στο σπίτι της όλα είναι πακεταρισμένα, οι βαλίτσες έτοιμες, ή σχεδόν έτοιμες.

Το μόνο που μένει είναι ένα «τακ» στο πληκτρολόγιο, και έχει το εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Costa Rica. Μόνο που αυτό το «τακ» δεν είναι τόσο απλό.

Το τηλέφωνο χτυπάει, το ίντερνετ κόβεται, το φορτηγό δεν έρχεται ποτέ, οι τράπεζες την καταδιώκουν για τα απλήρωτα χρέη της, οι άντρες της ζωής της την αναζητούν, η μάνα της αφήνει μηνύματα στον τηλεφωνητή, ο αδερφός της της χτυπάει την πόρτα…

‘Ολη της η ζωή, όλα τα λάθη που έχει κάνει, την εμποδίζουν να πατήσει το πληκτρολόγιο και να καταφέρει αυτό το «τακ» που θα της επιτρέψει να αποδράσει στην εξωτική Costa Rica.

Η Ρόζυ θα φύγει για πάντα, για μια νέα ζωή μακριά από όσα την πνίγουν καθημερινά ή θα μείνει και θα επιμείνει διεκδικώντας ένα παρόν και καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα;

 

Ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Αλέξανδρος Ντερπούλης

Σκηνοθεσία: Πωλίνα Καραναστάση

Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Blaine L. Reininger

Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας

Ερμηνεύει η Καλλιρρόη Μυριαγκού

 

Έναρξη: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Λήξη: Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Σκηνή 104+1, Σάββατο στις 9:30 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης 70΄

Νέα μειωμένη τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ

 

«Αν αργήσω, κοιμήσου...», του Άκη Δήμου

Ένα απρόβλεπτο έργο του Άκη Δήμου με κεντρικό του θέμα τις ερωτικές διαδρομές. Τρία αγόρια και τρία κορίτσια μάς διηγούνται τις ιστορίες τους με πυρήνα τον έρωτα, εκπληρωμένο ή ανεκπλήρωτο, με πολύ χιούμορ, τραγούδι και αναπόφευκτο  προβληματισμό. Η παράσταση, με τη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και τους στίχους του συγγραφέα και του συνθέτη, αποκτά ατμόσφαιρες άλλοτε επικίνδυνες, άλλοτε κωμικές, άλλοτε βαθιά συναισθηματικές. Μία πικρή επιθεώρηση τύπων ή ένα μιούζικαλ δωματίου – όπως και να προσπαθήσεις να το περιγράψεις, το «Αν αργήσω, κοιμήσου...» είναι ένα έργο που μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του έρωτα, τον τόσο γνωστό, τον πάντα άγνωστο…

 

Ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο – Στίχοι: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Μίνως Θεοχάρης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Σκηνικά: Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Φωτογραφίες: Νικόλας Λούκα

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Χρήστος Γεωργαλής,

Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογεωργή, Ελευθερία Μπενοβία

 

Έναρξη: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Λήξη: Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σκηνή 104+1, Δευτέρα και Τρίτη στις 9:30 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης 100΄

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15 ευρώ

 

«Κόκκινο στο δάσος», τρία μονόπρακτα της Νίκης Ορφανού

Μια νέα ελληνική θεατρική φωνή από τη Βρετανία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με τρία μονόπρακτα έργα της σε δική της μετάφραση, υπό το γενικό τίτλο «Κόκκινο στο Δάσος».

Στο Τοκ-Τοκ, ένα νεαρό ζευγάρι στέκεται μπροστά σε μια πόρτα. Έχουν έρθει για επίσκεψη στους γονείς της κοπέλας. Όμως, στον καβγά που ξεσπά ξαφνικά μεταξύ τους, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Στο Αίνιγμα της Έμιλι, η μικρή Έμιλι είναι πάντα παρούσα αλλά ποτέ αληθινά εκεί... Ως αντικείμενο του πόθου των ηλικιωμένων γονιών της, κυριαρχεί στη ζωή και στο πνεύμα τους μέσα από ένα παιχνίδι μνήμης και αναπαράστασης.

Τέλος, η εξαφάνιση ενός παιδιού και η αξεδιάλυτη σιωπή ανάμεσα στο ζευγάρι, στο Κόκκινο στο δάσος, βρίσκονται στο κέντρο του ποιητικού αυτού ταξιδιού στο χρόνο και στην πιθανότητα.

Τα τρία αυτά μονόπρακτα της Νίκης Ορφανού ανέβηκαν με επιτυχία στο Poetry Place του Λονδίνου την άνοιξη του 2011, στην πρωτότυπη εκδοχή τους στα αγγλικά, αλλά και στο BBC.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Βρετανίας.

 

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία – Ηχητική επιμέλεια –  Φωτισμοί: Κ. Αλέξης Αλάτσης

Σκηνικά – Κουστούμια: Αννέτα Σπανουδάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Γαρμπή, Θάλεια Γρίβα, Βαγγέλης Ντίνος,

Άλκηστις Πολυχρόνη

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μανουσάκη

Οργάνωση παραγωγής: Aνζελίκα Καψαμπέλη

 

Έναρξη: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Λήξη: Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2012

Σκηνή 104+1, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:30 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης 70΄

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15 ευρώ / μειωμένο 10 ευρώ

 

 

«Κέλυφος», του Ανδρέα Φλουράκη

Το «Κέλυφος» είναι ένα έργο 3 προσώπων. Η Αλίκη και η Γυναίκα έχουν σχέση και μένουν μαζί, η Αλίκη όμως επισκέπτεται συχνά έναν Άντρα και παίζουν χαρτιά μέχρι που η σχέση τους γίνεται ερωτική. Ο Άντρας αποφασίζει να γνωρίσει την αντίζηλό του, τη Γυναίκα, και μαζί κανονίζουν ένα ταξίδι στη Ρώμη. Η Αλίκη αρνείται να πάει, αλλά τελικά ακολουθεί. Στο ταξίδι ο Άντρας και η Γυναίκα διεκδικούν την Αλίκη. Ποιος όμως θα την κερδίσει;

Στο «Κέλυφος» τα πρόσωπα αλλάζουν ρόλους σε ένα παιχνίδι τύχης και μπλόφας. Τίποτα δεν είναι φανερό από την αρχή και τίποτα δεν μένει σταθερό. Ο δυνατός είναι ο αδύναμος, το θύμα ο θύτης, ο χαμένος κερδίζει. Δεξιοτεχνία και τυχοδιωκτισμός σε μια παρτίδα με απρόβλεπτη έκβαση.

Η ψυχρή ατμόσφαιρα της παράστασης αποδίδει έναν κόσμο σκληρό στο επίπεδο των κινήτρων και των αναγκών του που συχνά μας οδηγούν σε παιχνίδια χειραγώγησης. Στο «Κέλυφος», ο θεατής παρακολουθεί μια ιστορία μεταμόρφωσης που εξελίσσεται σταδιακά και προϋποθέτει την αλλαγή. Μια αλλαγή που ακόμα και όταν έρχεται στην ώρα της δεν παύει να είναι επώδυνα βίαιη.

 

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή

Διανομή: Μυρτώ Αλικάκη, Ελένη Αποστολοπούλου, Άντονι Μπερκ

Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Επιμέλεια κίνησης:  Μαργαρίτα Τρίκκα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Άρις Γεροντάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεώνη Δέδε

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Δημόσιες σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

 

Έναρξη: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Λήξη: Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Σκηνή 104-1, Δευτέρα και Τρίτη στις 9:30 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης 60΄

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15 ευρώ / μειωμένο 10 ευρώ

 

«Φ», από την ομάδα Tandem

Είσαι η πιο σωστή επιλογή που έχω κάνει στη ζωή μου…

Θα εκραγώ..

Φάε τουλάχιστον κάτι μην εκραγείς με άδειο στομάχι.

Θέλεις να κάνεις και εσύ την νεκρή;

Εγώ είμαι ήδη νεκρή..

Ο ένας αποφάσισε να συναρμολογήσει το «προϊόν» στο σπίτι του, η άλλη ζήτησε να της στήσουν ένα τρελό πρώτο ραντεβού, το ραντεβού τον ονείρων της. Και οι δύο είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν τον ιδανικό τους σύντροφο όπως τον ήθελαν. Και ζήτησαν πολλά.. Ερωτεύτηκαν με πάθος. Ορκίστηκαν αιώνια αφοσίωση… Γιατί το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη;

Τι γίνεται όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τα ίδια σου τα θέλω;

Η μάχη είναι αναπόφευκτη

Και μετά;

Πέφτουν, τινάζονται και σηκώνονται.

Μερικοί… άλλοι όχι.

 

Ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Ομάδα Tandem

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη

Μουσική σύνθεση & επιμέλεια: Γιώργος Ζιάβρας

Σκηνικά – Κουστούμια: Ιωάννα-Δάφνη Γιαννουλάτου

Επιμέλεια κίνησης: Ζέτη Φίτσιου

Φωτογραφίες: Φάνης Κουσουρής

Παίζουν: Ειρήνη Γεωργαλάκη, Γιάννης Διακάκης,

Ηλέκτρα Καπετανάκη, Ορέστης Καρύδας, Ντένης Μακρής, Σοφία Μανώλη

Οργάνωση παραγωγής & επικοινωνία: Αντιγόνη Νικολαΐδη

Παραγωγή: NO SMOKING PLEASE PRODUCTIONS

 

Έναρξη: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Λήξη: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Σκηνή 104-1, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:30 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης 90΄

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15 ευρώ / μειωμένο 10 ευρώ

 

«Μελάνι», του Μπάμπη Γαλατσιάτου

Γιατί είναι πιο σημαντικό να ερωτευτείς πρώτα στην πραγματικότητα κι έπειτα στο μυθιστόρημα; Τέσσερις γυναίκες. Βρίσκονται μέσα στο μυθιστόρημα. Έξω από αυτό. Φοβούνται αν στην επόμενη σελίδα ο αναγνώστης που είναι η ζωή τους τις παρατήσει. Ξαναπερνούν τις σελίδες. Και οι ηρωίδες ξαναπαντρεύονται. Ξαναερωτεύονται. Έχουν ζωή. Με σάρκα κι αίμα. Στις σελίδες όμως του βιβλίου δεν υπάρχει αίμα….

 

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Γαλιατσάτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Ανανιάδη

Ενδυματολογική επεξεργασία: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Σοφία Αλεξιάδου

Παίζουν: Αναστασία Αρβανίτη, Ζωή Ξανθοπούλου, Άλκηστη Πουλοπούλου, Αλεξάνδρα Χασάνι

 

Έναρξη:  Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Λήξη: Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Σκηνή 104-1, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης 70΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων