Η Αμάντα Μιχαλοπούλου σας προσκαλεί «Στην κουζίνα της πεζογραφίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

17 Νοεμβρίου 2011

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου σας προσκαλεί «Στην κουζίνα της πεζογραφίας»

διήμερο masterclass με την αγαπημένη συγγραφέα στο 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης 26 & 27 Νοεμβρίου

Το 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη, στο πλαίσιο του κύκλου «Ο λόγος στους συγγραφείς», διοργανώνει το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου masterclass με την Αμάντα Μιχαλοπούλου, η οποία σας προσκαλεί «Στην κουζίνα της πεζογραφίας» και απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και νέους συγγραφείς.

Masterclass με την Αμάντα Μιχαλοπούλου:  26 & 27 Νοεμβρίου 2011

«Στην κουζίνα της πεζογραφίας»

Μια ανάλαφρη αλλά διόλου «ελαφριά» προσέγγιση της πεζογραφικής «κουζίνας». Χρησιμοποιώντας την αλληγορία της μαγειρικής, η συγγραφέας παρουσιάζει τα μεγάλα θέματα της πεζογραφικής παράδοσης αλλά και του λογοτεχνικού πειραματισμού υπό τη μορφή ενός λουκούλειου γεύματος με πρώτη ύλη τις λέξεις.

Στόχος είναι να αποδειχθεί ότι στη λογοτεχνία δεν υπάρχουν «συνταγές» αλλά αναρίθμητες δυνατότητες. Και η απόλαυση του «γεύματος», δηλαδή του κειμένου.

Ορεκτικά: Ribe Tuchus, γυμναστική για αναβλητικούς και άλλα απλά μαθήματα πειθαρχίας. Ο ελεύθερος συνειρμός και η ειλικρίνεια των προθέσεων. Τα μεγάλα θέματα και η αγωνία της επίδρασης. Η σημασία της δημιουργικής ανάγνωσης στην πεζογραφία.

Πρώτο πιάτο: Το διήγημα και οι ιδιαιτερότητες της μικρής φόρμας. Χρυσοί κανόνες της διηγηματογραφίας. Δημιουργική ανάγνωση παραδειγμάτων από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή.

Κυρίως πιάτο: Μικρή εισαγωγή στο μυθιστόρημα. Δομή, δραματοποίηση, ρυθμός, αφηγηματικές αξίες και λίγη υφολογία. Έρευνα και εμπειρικός κόσμος. Οι αφηγητές και ο Πύργος της Βαβέλ. Συμπτώσεις, αφηγηματικά κενά και μερικές ακόμα σπαζοκεφαλιές.

Επιδόρπιο, καφές και γενική καθαριότητα: Τελική πράξη και ανάγκη ελέγχου. «Βαρυστομαχιά», μια μεταφορά για την επιμέλεια κειμένου. Ρητορικά κλισέ. Φλυαρία, ψυχρότητα, συναισθηματισμός και ηθική του κειμένου. Λίγα λόγια για την απομυθοποίηση εργαλείων και κανόνων.

Ώρες και μέρες: Σάββατο 26 Νοεμβρίου 11.00 - 17:00 & Κυριακή 27 Νοεμβρίου 11.00 - 17:00

Κόστος: 120 ευρώ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

 

Ακολουθούν masterclasses του Ανδρέα Μήτσου, στις 3 & 4 Δεκεμβρίου, με θέμα «Πώς η προσωπική εμπειρία γίνεται λογοτεχνία», και της Λένας Διβάνη, στις 10 & 11 Δεκεμβρίου, με θέμα «Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα χωρίς να καταστρέψετε τη ζωή σας».

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής, στον ακόλουθο σύνδεσμό: αίτηση εγγραφής

 

Πληροφορίες, εγγραφές

104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης

Θεμιστοκλέους 104 – Αθήνα

Τηλ. 210 3826185, ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα ως Σάββατο: 11:00 - 15:00 και 19:00 - 23:00

e-mail: 104@kastaniotis.com

υπεύθυνος διοργάνωσης: Θάνος Δημητριάδης

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων