Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

29 Δεκεμβρίου 2011

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

στον Μιχάλη Μοδινό  για το μυθιστόρημά του Επιστροφή

Με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη τίμησε η Ακαδημία Αθηνών, στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, τον Μιχάλη Μοδινό για το μυθιστόρημά του Επιστροφή.

Ο Μιχάλης Μοδινός, μέσα από το μυθιστόρημά του, προσφέρει στον αναγνώστη ένα έξοχο, τρυφερό και σαρκαστικό σχόλιο πάνω στην ταυτότητα, τη μνήμη και τις ιδιαιτερότητες των τόπων.

Περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός, ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Έζησε, δούλεψε και ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους ως ερευνητής και συνεργάτης διεθνών οργανισμών. Ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα  Οικολογία, είναι συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων και πολυάριθμων θεωρητικών-δοκιμιακών έργων γύρω από την αναπτυξιακή διαδικασία και την οικολογική προβληματική με γεωγραφική, περιηγητική και λογοτεχνική ματιά. Υπήρξε από τα πρώτα ενεργά στελέχη του οικολογικού κινήματος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών   και του  Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος.

Δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Από το 1994 ως το 1999  διηύθυνε την ελληνική έκδοση της Κατάστασης του Πλανήτη, σε συνεργασία με το Worldwatch Institute, ενώ από το 1998 διοργανώνει το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, προϊόν του οποίου είναι έντεκα συλλογικοί τόμοι (Εκδόσεις Στοχαστής, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Χρυσή Ακτή (2005) Ο Μεγάλος Αμπάι (2007), Επιστροφή (2009), Η Σχεδία (2011)

 

Έγραψαν για την Επιστροφή:

[...] Μεγάλο πλεονέκτημα της Επιστροφής είναι η εικονοποιία. Οι περιγραφές της φύσης και των ωρών της μέρας και της νύχτας είναι εξαιρετικές και πρωτότυπες, αποκαλύπτουν ταλέντο, έμπνευση αλλά και την καταβολή μόχθου, και στο σύνολό τους συνθέτουν μια συμφωνία εικόνων και ήχων που ανεβάζει το έργο πολύ πάνω από το επίπεδο της τρέχουσας πεζογραφίας. [...]

Άρης Μπερλής, Ελευθεροτυπία (Βιβλιοθήκη), 15/5/2009

 

[...] Ένα μυθιστόρημα που, μέσα από την περιπέτεια του ενός, αναφέρεται σε όλη την ανθρώπινη περιπέτεια, με διάθεση να τα πει όλα, να ρίξει παντού φως. Με γοητευτικό τον αντιφατικό κεντρικό χαρακτήρα και με τους δεύτερους χαρακτήρες σκιαγραφημένους εξαιρετικά (ουδείς απολύτως καλός ή κακός). Με ενδιαφέροντες διαλόγους και μια υπέροχη φύση που σχεδόν πρωταγωνιστεί. Με φιλοσοφικό στοχασμό επάνω στη ζωή, τη φύση, τον έρωτα, τη μοναξιά και το θάνατο. Με απόλυτη αποδοχή που χαρίζει αυτή η σοφή και αποκαλυπτική επιστροφή. [...]

Ελένη Γκίκα, Έθνος, 17/5/2009

 

[...] Αλλά πάνω από όλα η Επιστροφή του Μιχάλη Μοδινού είναι ένα οξυδερκές, τρυφερό, όταν ταξιδεύει στις ερωτικές μνήμες, και σαρκαστικό σχόλιο για την ταυτότητα, τη μνήμη και τις ιδιαιτερότητες των τόπων της περιφέρειας και των ανθρώπων της [...]

Δημήτρης Κωστόπουλος, Καθημερινή, 7/7/2009

 

[...] Αξιοποιώντας αφενός το επιστημονικό του έργο στην οικολογία, την οικογεωγραφία και τα ζητήματα ανάπτυξης και αφετέρου τη σημαντική του εμπειρία από την ελληνική επαρχία και τα δημόσια πράγματα στη χώρα μας, συνθέτει έναν πλήρη πίνακα όλης αυτής της περιόδου, δημιουργώντας όχι μόνο ένα υψηλής υπαρξιακής έντασης μυθιστόρημα ιδεών, αλλά και ένα διαυγούς αλήθειας λογοτέχνημα, στο οποίο συμβάλλουν η τέχνη της μυθοπλασίας και του ντοκυμαντέρ.

Ευγενία Αντωνίου, Νέα Εστία, Μάιος 2009

 

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων