Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Μάριου Πλωρίτη | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

20 Ιανουαρίου 2009

Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Μάριου Πλωρίτη

«Ας ξαναδιάβασουμε Πλωρίτη»

Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, πρόετρεψε το κοινό να ανακαλύψει ξανά τον Μάριο Πλωρίτη και το έργο του.

Με συντονιστή το δημοσιογράφο Παύλο Αγιαννίδη και ομιλητές από τον πολιτικό και πνευματικό χώρο της Ελλάδας (Μαριέττα Γιαννάκου, Νικήτας Κακλαμάνης, Φώτης Κουβέλης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Νίκος Παπανδρέου, Σταμάτης Φασουλής, Βαγγέλης Χρόνης) η χθεσινή βραδιά, Δευτέρα 19/1/09, στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο πνευματικό και πολιτικό άνθρωπο της Ελλάδας, τον Μάριο Πλωρίτη.

Η Κάτια Δανδουλάκη, φανερά συγκινημένη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε το κοινό με τα ακόλουθα λόγια: «Υποκλίνεται η ψυχή μου στην αγάπη που δείχνετε στον άνθρωπο της ψυχής και της ζωής μου».

Διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, και του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην έντονα πολιτική υπόσταση του Μάριου Πλωρίτη, στην πρωτοπορία των ιδεών του, στη βαθιά και πολύπλευρη παιδεία του, στις μεγάλες στιγμές που χάρισε στο ελληνικό θέατρο. Πυγμαλίωνα, όχι μόνο των ηθοποιών αλλά και του θεάτρου, τον αποκάλεσε ο Σταμάτης Φασουλής, υπόδειγμα της ελληνικής γλώσσας και πρότυπο παιδείας τον χαρακτήρισε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ενώ ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος των γραμμάτων θα είναι πάντοτε παρών με τη σκέψη του, το λόγο του και την προσφορά του στον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας. «Κλασικά», χαρακτήρισε, τα δημοσιογραφικά κείμενά του ο Παντελής Καψής, ενώ την εκδήλωση έκλεισαν δύο μαθήτριες του Μάριου Πλωρίτη που μίλησαν με αγάπη για το δάσκαλό τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Λεωνίδας Κύρκος, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννος Παπαντωνίου, Γιώργος Ρωμαίος, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Μανιώτης, Γιάννης Κοντός, Αντώνης Φωστιέρης, Κώστας Μουρσελάς, Γιάννης Μετζικώφ, Σπύρος Ευαγγελάτος, Κώστας Τσιάνος, Μάνος Ελευθερίου, Βίλη Ανδρέου, Κατερίνα Μαραγκού, Μιμή Ντενίση, Μιχάλης Μητρούσης, Σταμάτης Κραουνάκης, Αργύρης Αγγέλου, Βίκυ Καγιά, Εριέτα Μαυρουδή, Μαρινέλα, Γιάννης Βογιατζής, Δέσποινα Στυνιανοπούλου, Σταμάτης Γαρδέλης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Μίνα Αδαμάκη, Ζωζώ Λιδωρίκη, Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Πριοβόλου, Σοφία Μαντουβάλου, Πλάτων Μαυρομούστακος, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Εριέτα Λάτση, Γιώργος και Ελένη Χέλμη, Λόλα Νταϊφά.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων