Βραβείο Costa στον Σεμπάστιαν Μπάρυ για το βιβλίο του Η μυστική γραφή | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

28 Ιανουαρίου 2009

Βραβείο Costa στον Σεμπάστιαν Μπάρυ για το βιβλίο του Η μυστική γραφή

Ο Σεμπάστιαν Μπάρυ, με το μυθιστόρημά του Η μυστική γραφή, που ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το βραβείο Μπούκερ 2008, είναι ο μεγάλος νικητής των βραβείων Costa (πρώην Whitbread).

Τα βραβεία Costa απονέμονται κάθε χρόνο σε Άγγλους και Ιρλανδούς συγγραφείς και συνοδεύονται από ένα σεβαστό χρηματικό ποσό (5 χιλιάδες λίρες στις επί μέρους κατηγορίες -μυθιστορήματος, πρωτεμφανιζόμενου συγγραφέα, βιογραφίας, ποίησης και παιδικού βιβλίου- και επιπλέον 25 χιλιάδες λίρες στο μεγάλο νικητή που επιλέγεται από μια από τις παραπάνω κατηγορίες).

Ο επικεφαλής των κριτών, Μάθιου Πάρις, στη χθεσινή ανακοίνωση των βραβείων, μιλώντας για το συγγραφέα και το βιβλίο του, είπε μεταξύ άλλων: «Ο Σεμπάστιαν Μπάρυ με το βιβλίο του Η μυστική γραφή δημιούργησε μια υπέροχη αφηγηματική φωνή στη σύγχρονη πεζογραφία. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, έντονο και καλογραμμένο. Μια σπαρακτική και λυρική ιστορία για την απώλεια, την προδοσία και τη λύτρωση».

Η μυστική γραφή θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Ροζάν ΜακΝάλτι, μειλίχιο πλάσμα κι αιωνόβια τρόφιμος της -προσεχώς υπό κατεδάφιση και μετακίνηση- Ψυχιατρικής Κλινικής του Ροσκόμον, αποφασίζει, κρυφά, αθόρυβα, ν' αφήσει το χνάρι της: μια προσωπική μαρτυρία με την οποία πασχίζει να ιστορήσει τον τραυματικό της βίο, και παράλληλα να διαψεύσει τα μυθεύματα που την κράτησαν ισοβίως άνθρωπο του περιθωρίου.

Με το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο-επίτευγμα συναρπαστικής μυθοπλασίας και ποιητικής κατάδυσης στο μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής, ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας μάς χαρίζει ένα βιβλίο σχεδόν ιερό: ένα αφιέρωμα στον πανταχού παρόντα θεό της αγάπης.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων