Τίτος Πατρίκιος, Λυσιμελής πόθος | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

24 Φεβρουαρίου 2009

Τίτος Πατρίκιος, Λυσιμελής πόθος

Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου Λυσιμελής πόθος του Τίτου Πατρίκιου.

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΤΤΩΝ παρουσίασαν την ποιητική συλλογή του Τίτου Πατρίκιου Λυσιμελής πόθος στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη.

Την παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς, ο οποίος έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του με την ανάγνωση του ποιήματος «Η σάρκα». Η Ελένη Αντωνιάδου, μορφωτική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας, έκανε μια αναδρομή στην πορεία του ποιητή Τίτου Πατρίκιου με αναφορές στη ζωή του και παραπομπές σε στίχους του. Η Κατερίνα Κωστίου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε για την επιλογή των ερωτικών ποιημάτων του ποιητή, την άρρηκτη σύνδεσή τους με τον πολιτικό λόγο του και ανέλυσε συγκεκριμένα ποιήματα της συλλογής με κριτήρια τις τεχνικές, τις ιδέες και τα θέματα που επιλέγονται από τον ποιητή συνδέοντάς τα με τη ζωή του. Τέλος, ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης επέλεξε να μιλήσει για τον Τίτο Πατρίκιο χρησιμοποιώντας στίχους από το έργο του τιμώμενου ποιητή. Ο Τίτος Πατρίκιος, συγκινημένος από τα λόγια των ομιλητών, ευχαρίστησε το κοινό με την ανάγνωση ποιημάτων του.

Ανάμεσα στους φίλους της ποίησης του Τίτου Πατρίκιου που παραβρέθηκαν είναι και οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Αλέξανδρος Αργυρίου, Δημήτρης Μαρωνίτης, Δημήτρης Φατούρος, Κική Δημουλά, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Γιώργος Γεωργής, Θωμάς Σκάσσης, Γιώργος Ξενάριος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιώργος Βέης, Γιάννης Μάνος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Κώστας Μουρσελάς, Γιώργος Λαζόγκας, Αντώνης Φωστιέρης.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τα ποιήματα που συγκροτούν αυτό το καινούργιο ποιητικό βιβλίο του Τίτου Πατρίκιου έχουν μια κοινή θεματική. Αυτός είναι και ο λόγος της συγκεντρωτικής έκδοσής του. Όλα είναι δημοσιευμένα σε διάφορες συλλογές και καλύπτουν, ως προς τη γραφή τους, μια μεγάλη περίοδο που αρχίζει από το 1947 και φτάνει έως το 2007. Μέσα στα χρόνια αυτά η θεματική εξελίσσεται, όπως και η γραφή του ποιητή. Το εξώφυλλο είναι έργο του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη. Η παραγωγή της έκδοσης (στοιχειοθεσία - εκτύπωση) έγινε με τη μέθοδο της κλασικής τυπογραφίας στο τυπογραφείο Διάττων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού. Το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Χωματόδρομος. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά.

ΒΡΑΒΕΙΑ

1994 Κρατικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων