Η Ύδρα των λογοτεχνών και των ζωγράφων | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

27 Φεβρουαρίου 2009

Η Ύδρα των λογοτεχνών και των ζωγράφων

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν το βιβλίο Λόγος για την Ύδρα (επιμέλεια Θανάση Θ. Νιάρχου) χθες, Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009, στο 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης.

Το συντονισμό και την παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβε ο υπεύθυνος της ελληνικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη Δημήτρης Ποσάντζης, ο οποίος χαρακτήρισε τον τόμο συγκλονιστικό για τρεις τουλάχιστον λόγους: α) το συγκεκριμένο βιβλίο είναι υπόδειγμα αφιερώματος στον τόπο Ύδρα και στην τέχνη, β) κάθε κείμενο ή πίνακας είναι ένα καταπληκτικό ντοκουμέντο ή μνημείο τέχνης και γ) αποτελεί ένα θησαυρό που συνοδεύεται από σημαντικές υπογραφές της διανόησης και της τέχνης. Αναφερόμενος στον επιμελητή της έκδοσης Θανάση Θ. Νιάρχο, τον χαρακτήρισε ως έναν κυνηγό θησαυρών, ο οποίος εξαφανίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πάντα επιστέφει με μια έκπληξη, όπως τις δύο πρόσφατες εκδόσεις του Τάσου Λειβαδίτη (Μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς και Μεγάλες μορφές της λογοτεχνίας) και το Λόγος για την Ύδρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, αλλά έστειλε τον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργής. Παραθέτουμε μια σύντομη παράγραφο: «Διαβάζοντας το βιβλίο Λόγος για την Ύδρα ένιωσα ότι έμπαινα σ' ένα φωτεινό μονοπάτι το οποίο με οδηγούσε να νιώσω την τέχνη και τα ανεξίτηλα χνάρια του πνεύματος».

Στη συνέχεια ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε παλιά δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων που αναφέρονταν στην Ύδρα των σφουγγαράδων, και επισήμανε ότι η Ύδρα δεν είναι μόνο αυτό, ένα νησί σφουγγαράδων, αλλά ένας τόπος θρυλικός, όπως τον αποκαλεί και ο Γ.Π. Σαββίδης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο ποιητές που λάτρεψαν την Ύδρα και την Κύπρο εξίσου, διαβάζοντας μικρά αποσπάσματα ποιημάτων τους από τον τόμο: τον Κύπριο Δημήτρη Ποταμίτη και τον κατ' επιλογήν Κύπριο Γιώργο Σεφέρη.

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία του έκανε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία της Ύδρας και την πορεία της στο χρόνο, μίλησε για τη σημαντική ναυτική της δύναμη, την οικονομική ευμάρεια του νησιού, τον αγώνα και την ανεκτίμητη βοήθεια των κατοίκων του κατά του Τούρκου κατακτητή, καταλήγοντας στη συνεισφορά του νησιού στον πολιτισμό μας μέσα από τους σημαντικούς πεζογράφους και ζωγράφους που κατάγονται από την Ύδρα.

Τέλος, η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, αρχειονόμος, ιστορικός, προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου στο Μουσείο Ύδρας, αναφερόμενη στο βιβλίο Λόγος για την Ύδρα, το χαρακτήρισε πνευματική παρακαταθήκη στον πολιτισμό μας και ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει 40 όψεις και απόψεις της Ύδρας του άλλοτε και του τώρα.

Η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη διάβασε ποιήματα για την Ύδρα των Νίκου Εγγονόπουλου, Ν.Δ. Καρούζου, Γιάννη Κοντού, Μαριανίνας Κριεζή, Δημήτρη Ποταμίτη, Γιώργου Σεφέρη, Μίλτου Σαχτούρη, ενώ έκλεισε την εκδήλωση διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το αφήγημα του Αντώνιου Μανίκη Ένα παιδικό μου αμάρτημα ύστερα από παράκληση του Παναγιώτη Τέτση. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι: Αντώνης Φωστιέρης, Ευγενία Φακίνου, Ισμήνη Καπάνταη, Χριστόφορος Λιοντάκης, Ειρήνη Ιγγλέση, ο δήμαρχος Ύδρας Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο τέως δήμαρχος Ύδρας Άγγελος Κοτρώνης.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων