Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, Τζέντα | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

12 Μαρτίου 2009

Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, Τζέντα

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν το βιβλίο της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου Τζέντα στην κατάμεστη Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου.

Ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης παρουσίασε τους ομιλητές. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σοφία Γιαλουράκη παρουσίασε το βιβλίο με άξονες την ατμόσφαιρα, τους χαρακτήρες, τα έθιμα, καταλήγοντας στην πλούσια προσωπικότητα της συγγραφέως όπως αντικατοπτρίζεται στο κείμενό της. Ο δημοσιογράφος και επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης ανέλυσε τη δομή του βιβλίου «προτείνοντας μιαν άλλη ανάγνωση». Εντόπισε στο βιβλίο στοιχεία αυτοβιογραφίας η οποία δομείται σε ομόκεντρους κύκλους που λειτουργούν συμπληρωματικά, αναλαμβάνοντας ο καθένας την αφήγηση της ζωής της οικογένειας, της ιστορίας της πόλης και της περιγραφής των χαρακτήρων. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού μίλησε για τις εντυπώσεις του ως αναγνώστη ενός βιβλίου που θα χαρακτήριζε «οικογενειογραφία», «ανθρωπογεωγραφία» και «χωρογραφία». Με ενθουσιασμό διέκρινε την κυριαρχία της παραδοσιακής έννοιας της εστίας στο βιβλίο: τα πάντα είναι γύρω από το σπίτι, την οικογένεια, τους ανθρώπους, αλλά και τη μοναδική αφηγηματική ικανότητα της συγγραφέως να δίνει στον αναγνώστη την αίσθηση συμμετοχής του στα δρώμενα. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου. Στο τέλος της παρουσίασης, η συγγραφέας Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τους ομιλητές και το κοινό για τη συμμετοχή τους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τζέντα, δεκαετία του '50. Η πόλη όπου τα πάντα απαγορεύονται. O κινηματογράφος, το γραμμόφωνο, το οινόπνευμα, ακόμα και το τηλέφωνο, θεωρούνται σύνεργα του Διαβόλου. Οι γυναίκες δε βγαίνουν ασυνόδευτες ή ακάλυπτες και μόνο οι ξένες έχουν το προνόμιο να κυκλοφορούν με μακρυμάνικα φορέματα. Το επίνειο της Μέκκας προετοιμάζεται για να γίνει η πατρίδα των πετρελαίων και η κοιτίδα των οικονομικών εξελίξεων. Είναι η πόλη όπου ξεκινά η μάχη του Αριστοτέλη Ωνάση για να σπάσει το αραβικό κατεστημένο και ταυτόχρονα η πόλη όπου έρχονται, αφήνοντας την Αλεξάνδρεια, οι ήρωες του βιβλίου, για να αψηφήσουν το άγνωστο και να αντιπαρατεθούν στην πρόκληση. Στο εξομολογητικό αυτό αφήγημα της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου αναβιώνουν πρόσωπα υπαρκτά, μελωδίες αισθαντικές, αυθεντικές μυρωδιές και αρώματα της Αραβίας, που ανασυστήνουν τη γοητευτική ατμόσφαιρα της Ανατολής, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας που ήταν «εκεί», όταν γεννιόταν η νέα πόλη από τον πλούτο της ερήμου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Γέννημα-θρέμμα της Αλεξάνδρειας και του Αβερώφειου Παρθεναγωγείου, η Αλεξάνδρα Κρασάρη παντρεύτηκε το 1953 τον επίσης Αλεξανδρινό και Αβερωφίτη Στέλιο Παπαδημητρίου. Γνωρίστηκαν στην ηλικία των είκοσι τριών, τότε που οι ελληνικές σχολές της Αλεξάνδρειας είχαν σχεδόν τρεις χιλιάδες μαθητές. Όταν, αργότερα, οι μαθητές μειώθηκαν στους εξήντα και οι διδάσκοντες έγιναν ελάχιστοι, η Αλεξάνδρα και ο Στέλιος Παπαδημητρίου αποφάσισαν να επαναπατριστούν, καθώς έβλεπαν τα τρία αγόρια τους να είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι μαθητές στη Σχολή «Σεντ Μαρκ», το κατεξοχήν κάποτε πανευρωπαϊκό εκπαιδευτήριο. Το 1966 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου σπούδασαν και τα τρία παιδιά τους, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο. Η Αλεξάνδρα δίδαξε στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών έως το 1970 και οσύζυγός της άσκησε ευτυχής τη δικηγορία στη χώρα όπου γεννήθηκε ως επιστήμη.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων