Το φαινόμενο της άκρας δεξιάς και η ανάλυσή του | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

19 Μαρτίου 2009

Το φαινόμενο της άκρας δεξιάς και η ανάλυσή του

Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009 παρουσιάστηκε στο 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης το βιβλίο της Βασιλικής Γεωργιάδου Η άκρα δεξιά και οι συνέπειες της συναίνεσης.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα φαινόμενο που τείνει να εμφανιστεί και στην Ελλάδα όπως επισήμανε και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος.

Στο βιβλίο της Βασιλικής Γεωργιάδου εξετάζονται ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία) των οποίων το πολιτικό σύστημα βασίζεται στη συναινετική δημοκρατία, ένα σύστημα που για πρώτη φορά ακούσαμε να προτείνεται και από Έλληνες πολιτικούς. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πόσο καλά δομημένο και τεκμηριωμένο είναι το βιβλίο της Βασιλικής Γεωργιάδου, πόσο σφαιρικά αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο.

Ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Δεμερτζής έκανε μια σύντομη ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών του φαινομένου της άκρας δεξιάς και των παραγόντων που βοηθούν στην ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η φυσιογνωμία της άκρας δεξιάς είναι περίπλοκη και εμφανίζεται με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα και εκφάνσεις σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Τη χαρακτηρίζει ένας έντονος λαϊκισμός και πολιτιστικός εθνικισμός. Τα μέλη της προτείνουν μια διαφορετική ισότητα: τα άτομα είναι ίσα και ελεύθερα όσο υπάρχουν ισοδιάστατες πολιτικές και πολιτισμικές οντότηττες μεταξύ των οποίων πρέπει να αποφεύγεται η επικοινωνία και ανάμιξη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας κ. Νίκος Τζαβάρας παρουσίασε από την πλευρά του ψυχαναλυτή τους λόγους που οδηγούν τα άτομα να οργανώνονται σε ακροδεξιές ομάδες και πρότεινε τη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ των δύο επιστημών (Πολτικής Επιστήμης και Ψυχαναλυτικής) για τη βαθύτερη ανάλυση του φαινομένου.

Στο τέλος η συγγραφέας εξήγησε ότι αυτό που την οδήγησε στην συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι η εξαιρετική συνθετότητα και αντιφατικότητα ενός φαινομένου το οποίο δεν φθίνει, ούτε είναι τα απόνερα του φασισμού όπως θεωρούσαν πολιτικοί επιστήμονες πριν από λίγα χρόνια.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων