Φεστιβάλ ΛΕΑ 2017: Γνωριμία με τον Ισπανό συγγραφέα Πάμπλο Γκουτιέρεθ | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

1 Ιουνίου 2017

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2017: Γνωριμία με τον Ισπανό συγγραφέα Πάμπλο Γκουτιέρεθ

Δευτέρα 12 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 9ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις – ΛΕΑ» και με τη συνεργασία των Εκδόσεων Καστανιώτη, της πρεσβείας της Ισπανίας και του Acción Cultural Española, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στις 8.30 το βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το μυθιστόρημα του Πάμπλο Γκουτιέρεθ Τα ανατρεπτικά βιβλία. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Τίνα Μανδηλαρά και τη μεταφράστρια του βιβλίου Κλαίτη Σωτηριάδου.

Ο Πάμπλο Γκουτιέρεθ συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων νέων πεζογράφων της σύγχρονης λογοτεχνικής σκηνής στην Ισπανία. Γεννήθηκε το 1978 στην Ουέλβα, στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Σπούδασε δημοσιογράφος, αλλά τον κέρδισε η λογοτεχνία και είναι καθηγητής λογοτεχνίας σ' ένα ινστιτούτο του Σανλούκαρ της Μπαραμέδα (Κάδιθ). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ojo Critico de Narrativa (2012) για το μυθιστόρημά του Nada es crucial. Στα ελληνικά μεταφράζεται για πρώτη φορά και θα τον γνωρίσουμε μέσα από το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του Τα ανατρεπτικά βιβλία. Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στη θεραπευτική δύναμη της λογοτεχνίας.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του συζύγου της, ένα κιβώτιο με βιβλία φθάνει στο σπίτι της Ρέμε κατά λάθος. Εκείνη, αντί να τα επιστρέψει, βγάζει ένα στην τύχη και αρχίζει να το διαβάζει. Από εκείνη τη στιγμή κάτι παράξενο συμβαίνει: η Ρέμε κλείνεται στο σπίτι της και τα καταβροχθίζει όλα με μια δονκιχωτική απόλαυση. Νιώθει ότι τα βιβλία περιγράφουν την ίδια τη ζωή της, μια ιστορία επιβίωσης, συγκρατημένης σεξουαλικότητας και πολλών απογοητεύσεων. Όταν πλέον βγαίνει από την απομόνωσή της, όλα της φαίνονται διαφορετικά και μισητά στη συνοικία ενός προαστίου όπου ζει, έχοντας ουσιαστικά χαραμίσει την ύπαρξή της. Ωστόσο, γοητευμένη από τα κείμενα που έχει μόλις ανακαλύψει, η Ρέμε αρχίζει να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα αναγνώσματά της και σταδιακά της αποκαλύπτεται μια εξέγερση ισχυρή και συμβολική, ένα είδος ανυποταγής ικανό να ξεπεράσει τα όρια της μυθοπλασίας και να εισχωρήσει στην πραγματικότητα: η συνοικία σύντομα θα μετατραπεί σ’ ένα νέο πεδίο μάχης, χωρίς ανεμόμυλους ούτε μαγεμένα πανδοχεία. Κοινωνική κριτική και σάτιρα συνδυάζονται με ευαισθησία σε αυτό το εκλεπτυσμένο μυθιστόρημα. 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων