Συνάντηση με την Ετζέ Τεμελκουράν | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

7 Ιουνίου 2017

Συνάντηση με την Ετζέ Τεμελκουράν

και μια συζήτηση  για τη σημερινή Τουρκία την Πέμπτη 15 Ιουνίου στον Ιανό

Η Ετζέ Τεμελκουράν έγραψε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, Τουρκία Παραφροσύνη και μελαγχολία (μτφρ. Ελένη Παξινού, Μαρία Παξινού),για να κατανοήσουμε την ιστορία της πατρίδας της, δίνοντάς μας μια καθηλωτική –αν όχι τρομακτική εικόνα της σημερινής κατάστασης στη γειτονική χώρα, εξηγώντας γιατί η Τουρκία μετεξελίσσεται σε αυταρχικό κράτος.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος και συγγραφέας θα βρίσκεται στην Αθήνα την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, όπου θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη στο πλαίσιο των συναντήσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό».

 

Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Mε το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει να προσομοιάζει με απολυταρχία. Οι αντιφρονούντες φυλακίζονται και οι διαμαρτυρίες καταπνίγονται. Παρόλο που τυπικά είναι ένα κοσμικό κράτος, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η επιρροή του θρησκευτικού συντηρητισμού. Η Τουρκία, ευρισκόμενη ανέκαθεν σε μια άβολη θέση μεταξύ της εκκοσμικευμένης Δύσης και της ισλαμικής Ανατολής, έχει εμπλακεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συγκρούσεις γειτονικών χωρών, την Αραβική Άνοιξη, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους. Στο αφήγημά της η Ετζέ Τεμελκουράν αποτυπώνει την αναταραχή ενός ολόκληρου έθνους και περιγράφει την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία. Αναδεικνύει μια μακρά παράδοση καταπίεσης και αυταρχισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική ιστορία, από την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη συνεπακόλουθη άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια συναρπαστική, σύνθετη ματιά πάνω στην πολιτική αβεβαιότητα της γειτονικής χώρας, που βιώνει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς κραδασμούς, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. 

 

 

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 και ώρα 8.30 η Ετζέ Τεμελκουράν συνομιλεί

με τη δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη.

Θα υπάρχει διερμηνεία.

ΙΑΝΟΣ: Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 210 32.17.917

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων