Ο Δημήτρης Γράψας είναι υποψήφιος για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

8 Νοεμβρίου 2017

Ο Δημήτρης Γράψας είναι υποψήφιος για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα

για το βιβλίο του Η λευκή κουρτίνα

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων και υποψήφιος για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα, το οποίο απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, είναι ο Δημήτρης Γράψας για το βιβλίο του Η λευκή κουρτίνα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το πρωινό της 21ης Σεπτεμβρίου έμοιαζε αρχικά συνηθισμένο. Το προηγούμενο βράδυ ο Χ. είχε μεθύσει, είχε τσακωθεί με την Κλαίρη και δεν έφυγε από το μπαρ «Το Τρένο» προτού αυτό κλείσει. Τετριμμένα στιγμιότυπα μιας ζωής σε μετάβαση. Της ζωής του.

Για αρκετή ώρα αφότου ξύπνησε, παρέμεινε ξαπλωμένος, προσπαθώντας να θυμηθεί πώς γύρισε στο σπίτι μετά απ’ όσα έγιναν – δίχως όμως να τα καταφέρει. 

Αυτό, βέβαια, αποδείχθηκε το μικρότερο απ’ τα προβλήματά του. Πολύ σύντομα αντιλήφθηκε ότι το δωμάτιο όπου βρισκόταν δεν ήταν το δικό του, ούτε κάποιο δωμάτιο απ’ το οποίο θυμόταν έστω και κάτι. Το χρώμα των τοίχων, τα αντικείμενα, η διαρρύθμιση του χώρου, όλα τού φαίνονταν απολύτως άγνωστα. 

Πριν προλάβει να βρει μια εξήγηση γι’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, κάποιος έξω απ’ το δωμάτιο άναψε το φως. 

Ο Χ. σηκώθηκε και μετά από λίγο προχώρησε προς την κλειστή πόρτα για να καταλάβει τι συνέβαινε. Πήρε μια βαθιά ανάσα κι έπιασε το πόμολο. Έκλεισε τα μάτια, το γύρισε και τότε διαπίστωσε ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά.

 

Έγραψαν για το βιβλίο:

«[...] Η λευκή κουρτίνα είναι ένα κείμενο με "δραστήρια" πλοκή, το οποίο ωφελείται διπλά από το λανθάνον αυτοσαρκαστικό ύφος του συγγραφέα του. Με έξυπνα ευρήματα, ζωηρή γλώσσα και ανατροπές, το κείμενο καταλαμβάνει δίκαια μια θέση στη σφαίρα των χορταστικών αφηγήσεων. Διαθέτοντας έναν αξιοζήλευτο εσωτερικό ρυθμό και σχετικά μικρό/σύντομο μέγεθος, δεσμεύει τον/την αναγνώστη/στρια να ακολουθήσει με συνέπεια και μέχρι τέλους το νήμα της ιστορίας που αφηγείται ο Χ. [...]».

Αλίκη Κοσυφόγλου, Η Αυγή, 8 Μαΐου 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων