Στον Νίκο Α. Μάντη το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

22 Δεκεμβρίου 2017

Στον Νίκο Α. Μάντη το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών

για το βιβλίο του Οι τυφλοί

Για το βιβλίο του Οι τυφλοί τιμήθηκε ο Νίκος Α. Μάντης με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) στην πανηγυρική συνεδρίασή της για το 2017.

Το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη, στους λίγους μόλις μήνες κυκλοφορίας του, έχει αποσπάσει πλήθος διθυραμβικών κριτικών. Είναι το πέμπτο βιβλίο πεζογραφίας που έχει εκδώσει ο συγγραφέας, ο οποίος έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο αναγνώστης για το βιβλίο Άγρια Ακρόπολη και με το βραβείο The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το μυθιστόρημα Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί.

 

Για το βιβλίο έγραψαν:

«Οι Τυφλοί αποτελούν κάτι περισσότερο από πολιτικό μυθιστόρημα: μια απέραντη υπαρξιακή χοάνη όπου οι άνθρωποι αναμειγμένοι και ανακατωμένοι με τους πλέον απροσδόκητους τρόπους αναζητούν επί ματαίω τόσο τη δημόσια όσο και την ατομική τους ταυτότητα».

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα, 3/6/2017

 

«Το νέο βιβλίο του Νίκου Α. Μάντη δεν είναι μόνο το καλύτερο ως σήμερα έργο του ιδίου, το πιο ώριμο, αλλά ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα που μας έχει δώσει η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία εσχάτως...»

Γρηγόρης Μπέκος, Το Βήμα, 3/6/2017

 

«Τρελή υπόθεση, πολυφωνική οργάνωση, εμμονική αφήγηση, κατακτημένα γλωσσικά εργαλεία. Υπαρξιακό θρίλερ, πολιτικό μυθιστόρημα, βιβλιοφιλικός εφιάλτης, όλα σε ένα! Αναγνωστική απόλαυση!»

Αριστοτέλης Σαΐνης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 10/6/2017

 

«Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει, έστω κατά προσέγγιση, τη μυθοπλαστική λαίλαπα που ο συγγραφέας επιφυλάσσει στον αναγνώστη».

Λίνα Πανταλέων, Η Καθημερινή, 10/6/2017

 

«Το μυθιστόρημα του Νίκου Μάντη αποτελεί έργο της εικοσαετίας που διανύουμε, καθώς εκφράζει με οικουμενικά υλικά το ελληνικό χάος».

Γιώργος Περαντωνάκης, Bookpress, 19/6/2017

 

«Ένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων […]»

Έφη Γιαννοπούλου, Η εποχή, 9/7/2017

 

«Ένα μυθιστόρημα άκρως σαγηνευτικό, άκρως πολιτικό, άκρως αντιφασιστικό».

Χρίστος Παπαγεωργίου, diastixo.gr, 28/7/2017

 

«Εκπληκτική, πολυεπίπεδη, σοφά αρχιτεκτονημένη ίντριγκα με επίκεντρο και ουσιαστικά κεντρικό ήρωα μια πόλη, την Αθήνα∙ […] συναρπαστική περιπλάνηση στις παρυφές του φανταστικού […] Ένας δαιμόνιος συγγραφέας στο πιο εντυπωσιακό, ώς σήμερα, έργο του».

Κατερίνα Σχινά, The Books’ Journal, τ. 79, Ιούλιος-Αύγουστος 2017

 

«Είναι αδύνατον να το τελειώσεις και να μην αισθανθείς δέος μπροστά σε αυτό το πλούσιο υλικό που σε κατακλύζει».

Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Ο αναγνώστης, 27/8/2017

 

«Ένα αμάλγαμα του Προυστ και του Ζολά. Ο ρεαλισμός του δεύτερου, με την πένα όμως του πρώτου».

Βασίλης Βασιλικός, Νέα Σελίδα, 3/9/2017

 

«Ένα από τα πιο φιλόδοξα ελληνικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια. Τόσο επειδή ο συγγραφέας επιλέγει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και να σκαλίσει “επικίνδυνα” θέματα, όπως το φαινόμενο της ακροδεξιάς, αλλά κυρίως επειδή το κάνει χρησιμοποιώντας έναν λόγο πολύπλοκο και μια δομή λαβυρινθώδη, που παραπέμπει στις μεγάλες μεταμοντέρνες αφηγήσεις ξένων δημιουργών. […] Το βιβλίο του είναι σπάνιο».

Άθως Δημουλάς, περιοδικό Κ της Καθημερινής, 16/10/2017

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων