Βραβεία | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

17 Δεκεμβρίου 2018

Βραβεία

Στον Κώστα Λογαρά και τον Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα τα βραβεία του περιοδικού (δε)κατα  «The Athens Prize for Literature» 

Απονεμήθηκαν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου τα βραβεία του περιοδικού (δε)κατα, «The Athens Prizefor Literature» για το ελληνικό και μεταφρασμένο μυθιστόρημα του 2017. Τιμήθηκαν οι συγγραφείς Κώστας Λογαράς για το μυθιστόρημά του Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο και ο Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα για το μυθιστόρημά του Ο Μεγάλος Πόλεμος (μτφρ. Ισμήνη Ραντούλοβιτς).

 

Ακολουθεί το σκεπτικό των επιτροπών:

Το μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά είναι ένα μυθιστόρημα σκληρό, γυμνό, αδρό, πολύ τολμηρό, με στέρεους χαρακτήρες που σε ακολουθούν και αφού κλείσεις το βιβλίο. Ο ισοβίτης Μαρίνος Τριάντης, ο δεκαεξάχρονος εραστής του, Στράτος, παζολινικός άγγελος της ομορφιάς και του κακού, η διακριτική φυσιογνωμία της μάνας, που συντρέχει το απολωλός χωρίς να κρίνει, χωρίς να ρωτάει και όλα αυτά μέσα σε μια πολιτεία που κάποτε άνθιζε και που τώρα βρίσκεται σε παρακμή… Ρημαγμένα εργοστάσια και στα σοκάκια γύρω από το λιμάνι εξαθλιωμένοι μετανάστες […] Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χτίσει ο συγγραφέας ένα μυθιστόρημα αποκλειστικά σχεδόν με αρνητικούς ήρωες, κι όμως ο ισοβίτης Μαρίνος Τριάντης δεν καταφέρνει να γίνει αντιπαθής στον αναγνώστη.

 

Ο Μεγάλος Πόλεμος, το σπουδαίο μυθιστόρημα του Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαπλώνεται σε εξακόσιες σελίδες χωρισμένες σε πέντε μέρη, ένα για κάθε έτος χωριστά από το 1914 μέχρι το 1918, που κι αυτά υποδιαιρούνται σε μικρότερα θεματικά κεφάλαια, ενώ παρεμβάλλονται και φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής […] Καθόλου τυχαία ο συγγραφέας, στην αρχή του βιβλίου, δίνει έναν κατάλογο των δεκάδων ηρώων (των χαρακτήρων του δηλαδή) ανά χώρα. Είναι η Σερβία, η Αυστροουγγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Ρωσία, με τα τότε γεωπολιτικά τους σύνορα, αλλά και η Ελλάδα έχει το μερτικό της – ειδικά η Θεσσαλονίκη […] Οι ήρωες του μυθιστορήματος ταξιδεύουν, μετατοπίζονται, εξορίζονται, πεθαίνουν μακριά από την πατρίδα τους, εξαφανίζονται χωρίς ίχνη. […] Τα πολεμικά συμβάντα εξιστορούνται μαζί με τις ιδιωτικές ιστορίες των πολιτών αλλά και των προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν ρόλο σ’ αυτήν την αιματηρή περίοδο της Ιστορίας. Μάχες, κοσμοπολιτισμός, συνέδρια, ταξίδια, εκστρατείες, δολοφονίες, ρημαγμένες πόλεις και χωριά, δυναστείες, οικογενειακές συναθροίσεις, έρωτες, μοναδικοί άνθρωποι λίγο προτού μια σφαίρα τούς στείλει στην ανώνυμη αιωνιότητα. Ο Μεγάλος Πόλεμοςτου Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα είναι ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο, ένα εναργές πολιτικό ανάγνωσμα που μιλάει, προειδοποιεί και αφυπνίζει. 

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων