Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

9 Ιανουαρίου 2019

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Ο Μιχάλης Μοδινός και η Μαρία Κουγιουμτζή τιμήθηκαν με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία για το έτος 2017 (που αφορούν στις εκδόσεις του 2016).

Ανάμεσα στους βραβευμένους είναι ο Μιχάλης Μοδινός, ο οποίος απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο Εκουατόρια και η Μαρία Κουγιουμτζή, η οποία απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας για τη συλλογή διηγημάτων Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα.

 

Έγραψαν για το μυθιστόρημα Εκουατόρια:

«[…] Η Εκουατόριαείναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και, όπως άλλα μυθιστορήματα αυτού του συγγραφέα, έχει ορίζοντα ασυνήθιστα ευρύ για την ελληνική πεζογραφία. Υπάρχει εδώ κάτι από τη γοητεία των μυθιστορημάτων του Ιουλίου Βερν και κάτι από το ζοφερό κλίμα της «Καρδιάς του σκότους» του Κόνραντ». 

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, 5 Ιανουαρίου 2017

 

«[…] στην Εκουατόρια όπως και στον Μεγάλο Αμπάι του 2007 (που αφορούσε τον Γαλάζιο Νείλο), η Αφρική, σαν άλλος χαρακτήρας σε όλες τις αποχρώσεις του καφέ, συνομιλεί τόσο με τους ήρωες της δράσης και με τις συλλογικότητες γύρω τους όσο και με τον αναγνώστη. Ο Μοδινός ταυτίζεται μαζί της και τη χρησιμοποιεί σαν φακό για να αναστοχαστεί και να σχολιάσει την ελληνική συνθήκη». 

Μικέλα Χαρτουλάρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 27 Ιανουαρίου 2017

 

 

Έγραψαν για τη συλλογή διηγημάτων Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα:

«Το Κακό φωλιάζει σε κάθε σελίδα της πεζογραφίας της Μαρίας Κουγιουμτζή, κάνοντας κουρέλια τη ζωή των ηρώων της και οδηγώντας τον ούτως ή άλλως στενόχωρο κόσμο τους στα όριά του […] Η Κουγιουμτζή κατορθώνει να τηρήσει στα περισσότερα κομμάτια του βιβλίου τη δύσκολη αυτή ισορροπία, εμφυσώντας στους ήρωές της και όλη την παράνοια που είναι αναγκαία προκειμένου να υπηρετήσουν με συνέπεια την εωσφορική τους μοίρα». 

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα, 21 Ιανουαρίου 2017

 

«Παρόλο που το «άγγιγμα» οδηγεί τη σκέψη σε ερωτική τρυφερότητα και το «όλα μπορούν να συμβούν» σε μια ευχάριστη ανατροπή, τα διηγήματα της Μαρίας Κουγιουμτζή είναι σκληρά σαν τον θάνατο και σοκαριστικά σαν χαστούκι». 

Γιώργος Περαντωνάκης, bookpress.gr, 16 Δεκεμβρίου, 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων