Νίκη Αναστασέα | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

13 Φεβρουαρίου 2019

Νίκη Αναστασέα

1947-2019

Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς, η σπουδαία συγγραφέας Νίκη Αναστασέα, δεν είναι πια κοντά μας. «Έφυγε» χθες, Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, αφήνοντας πίσω της ένα αξιόλογο έργο είκοσι χρόνων περίπου. 


Η Νίκη Αναστασέα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, αλλά έζησε τα μαθητικά της χρόνια στην Ξάνθη. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου ως βιβλιοπώλις, βιβλιοπαρουσιάστρια σε περιοδικό και διορθώτρια. Το 1998 απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζωγια το βιβλίο της Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε. Το 2013, για το βιβλίο της Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστηςκαι το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν τα βιβλία της Τα άγρια περιστέρια (2014) και Η ιστορία ενός δικού μας ανθρώπου (2015).

 

Η γραφή της Νίκης Αναστασέα γεφύρωνε την προφορικότητα με τον ονειρικό λυρισμό, για να εκβάλλει στη ρεαλιστική απεικόνιση. Μια συγγραφέας που με το έργο της μιλούσε βαθιά στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, στις συχνές ματαιώσεις και τις κρυφές ελπίδες του.

 

Η κηδεία της θα γίνει αύριο, Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο Ραφήνας.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων