Αντρέα Καμιλέρι | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

17 Ιουλίου 2019

Αντρέα Καμιλέρι

Έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός ιταλός συγγραφέας

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Αντρέα Καμιλέρι, έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, σε ηλικία 94 ετών.


Γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο (Ακράγαντας) της Σικελίας το 1925. Μέχρι το 1978 δούλευε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και της τηλεόρασης. Όταν, πενήντα τριών χρόνων, αποφάσισε να στραφεί στη λογοτεχνία, τα βιβλία του πέρασαν μάλλον απαρατήρητα. Η επιτυχία ήρθε να τον συναντήσει είκοσι χρόνια μετά, όταν έγινε ένας από τους εμπορικότερους συγγραφείς της Ιταλίας – κυρίως με τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο. Επιτυχία μεγάλη όμως γνώρισαν και τα βιβλία του εκτός σειράς Μονταλμπάνο, όπου, διατηρώντας πάντα τη δομή του αστυνομικού μυθιστορήματος, ρίχνει κλεφτές ματιές στην κοινωνία της Σικελίας και της Μεσογείου γενικότερα. 

Από τις Eκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Η ροή των πραγμάτων (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2000), Καπνός στον ορίζοντα (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2004), Η εξαφάνιση του Πατό (μτφρ. Δήμητρα Δότση, 2007), Ο κλεμμένος ουρανός (μτφρ. Δήμητρα Δότση, 2012), Το νόμισμα του Ακράγαντα (μτφρ. Μαρία Φραγκούλη, 2014), ενώ διήγημά του περιλαμβάνεται στη συλλογή Εγκλήματα (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2006).

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Αντρέα Καμιλέρι, όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη Οι κεραίες της εποχής μου.

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων