Δημήτρης Φατούρος, Ίχνος χρόνου | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

7 Μαΐου 2009

Δημήτρης Φατούρος, Ίχνος χρόνου

Μια αρχιτεκτονική σε διάλογο με το χρόνο, τον άνθρωπο και την πόλη

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη και ανάμεσα σε μαθητές και συνεργάτες του, ο Δημήτρης Α. Φατούρος παρουσίασε χθες το βιβλίο του Ίχνος χρόνου – Αφηγήσεις για τη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική.

Αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι της «ομάδας» της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, οι συνάδελφοι του Δημήτρη Α. Φατούρου, αρχιτέκτονες και πανεπιστημιακοί, Πάνος Δραγώνας, Νίκος Καλογήρου, Ζήσης Κοτιώνης, Λόης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Δημήτρης Φιλιππίδης, μίλησαν για το βιβλίο του ως μια συστηματική, παρατήρηση και κριτικό σχολιασμό της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, και μια πρόταση για μια νέα αρχιτεκτονική που συνεργάζεται με τις άλλες επιστήμες, δεν είναι επιθετική και υπολογίζει το χρόνο, τον άνθρωπο και την πόλη. Εστίασαν στη θέση του συγγραφέα ότι η αρχιτεκτονική συνδέεται με τις νέες παγκόσμιες πραγματικότητες, την ένταση της μονότροπης αγοράς, τη διαφήμιση κτλ., καθώς και με τα εγχειρήματα, τις προσπάθειες για μια νέα νεωτερικότητα. Αυτό τονίζει και μια καινούργια μελέτη του Δημήτρη Φατούρου, 2009. Ίχνη μετάβασης, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη συζήτηση ως μία συνέχεια του βιβλίου του μετά την κρίση της, χωρίς έλεγχο, αγοράς.

Ο Δημήτρης Α. Φατούρος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και το κοινό και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι νέες πραγματικότητες μετά την κρίση θα απελευθερώσουν την αρχιτεκτονική και θα αναπτυχθούν νέες δημιουργικές δυνατότητες των σύγχρονων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων