«Η σπίθα» το προφητικό και επίκαιρο μυθιστόρημα του Νίκου Ζ. Κομνηνού | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

19 Μαΐου 2020

«Η σπίθα» το προφητικό και επίκαιρο μυθιστόρημα του Νίκου Ζ. Κομνηνού

Μήπως όλα γίνονται για τη σωτηρία του πλανήτη;

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο ο Νίκος Ζ. Κομνηνός έγραφε τις τελευταίες σελίδες της Σπίθας, ο κορωνοϊός δεν είχε ακόμα εμφανιστεί, οι ζωές μας δεν είχαν αλλάξει. Στόχος του συγγραφέα από την αρχή ήταν να γράψει ένα τεχνολογικό θρίλερ με οικολογικές ανησυχίες, προειδοποιώντας για τους μείζονες κινδύνους των καιρών μας, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος και η ασύμμετρη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Η πανδημία στη Σπίθαείναι μέρος του μυθιστορήματος, ένα άρρηκτο κομμάτι της ιστορίας, η οποία με κινηματογραφικούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται για να μας προβληματίσει, όχι μόνο για αυτά που τελικά ήδη συμβαίνουν, αλλά για όλα εκείνα που θα συμβούν στο εγγύς μέλλον. 

Το βιβλίο μετέφρασε από τα αγγλικά ο Χριστόδουλος Λιθαρής.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

 

Σεπτέμβριος 2022: Ξεσπά η επιδημία. Από τη ραγδαία εξάπλωση και τον αριθμό των θυμάτων, γίνεται ολοφάνερο ότι πρόκειται για ύπουλο, θανατηφόρο ιό, αργής επώασης αλλά ταχύτατης μετάδοσης. Αμέσως σημαίνει συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, μετά τον κορωνοϊό, πρέπει πάση θυσία να αποφύγει μια νέα πανδημία.

Τρία χρόνια νωρίτερα: Η τριαντατριάχρονη επιχειρηματίας Σεσίλια Στάιν έχει μόλις πουλήσει την εταιρεία της για δισεκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει πλέον και τον χρόνο και τα χρήματα για να επιδιώξει την πραγματική της φιλοδοξία.

Σε συνεργασία με τον καθηγητή του Κέιμπριτζ Ρίτσαρντ Μπέιλ, συγκροτεί μια ομάδα από ανερχόμενους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Σάντι Παππά. Μαζί θέτουν σε εφαρμογή το πιο μεγαλεπήβολο αλλά άκρως μυστικό σχέδιο σωτηρίας της ανθρωπότητας από τον όλεθρο της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Όμως ποια είναι τα ηθικά όρια που θα κληθούν να υπερβούν προκειμένου να πετύχουν τον ευγενή σκοπό τους;

Η σπίθα εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, στο Λονδίνο, το Τελ Αβίβ και στην Αθήνα, και πραγματεύεται κρίσιμα διλήμματα που το ανθρώπινο είδος αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει στη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε.

 

Στα βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020.

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων