Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Ντελόπουλος | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

25 Μαΐου 2020

Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Ντελόπουλος

.

Ο αγαπητός συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Σπούδασεαγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά προτίμησε τον κόσμο των βιβλίων,σε πολλές πτυχές τους και έχοντας πρόωρα αρχίσει να γράφει. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος του Kολλεγίου Aθηνών, στη βιβλιοθήκη του οποίου συναντήθηκε με τη βιβλιοθηκονομία και αργότερα,σε άλλα εδάφη,με τη βιβλιογραφία. 

Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου εφαρμόζοντας τις ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά. Έγινε μελετητής των επιστημών του βιβλίου, βιβλιογράφος, βιβλιοκριτικός, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, μεταφραστής, καθώς και σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών. Υπήρξεσυνεργάτης φιλολογικών περιοδικών, ελληνικών και ξένων, και από το 1975 της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας H Kαθημερινή.

Στα λογοτεχνικά βιβλία του ανέπτυξε δικές του τεχνικές γραφής και πέρασε τις αντιλήψεις του στα γλωσσικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά θέματα,μέσα από ένα προσωπικό χιουμοριστικό στιλ, που το διέτρεχε μια ιδιότυπη κριτική,διασκεδάζοντας και τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες του. O ήρωάς του Άκης καθιερώθηκε ως «τύπος» στη νεοελληνική λογοτεχνία.

H Aκαδημία Aθηνών τον βράβευσε δύο φορές με τα φιλολογικά της βραβεία: το 1995 για το έργο του Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα και για τα Nεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα (3η έκδ.) το 2006.Στον ελεύθερο και μη χρόνο του ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έργα του εκτέθηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις.Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, καθώς και μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών πνευματικών σωματείων, ανέπτυξε έντονη και συστηματική δραστηριότητα για την ευόδωση των σκοπών τους.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Άκης και Δωροθέα (2010), «Παληοζωή Μοβόρησσα» (2005), «Και το όνομα αυτού…» (2004), Ο Άκης στα όπλα (2002), 2000 ελληνικά Χριστούγεννα (1999), Ο Άκης και οι άλλοι (1997), Μικρή νεοελληνική ιχθυονωπογραφία (1996), Η «Παιδική Αποθήκη» και ο Δημήτριος Πανταζής (1995), Οδός Αρχαίων Ελλήνων (1992).

Η κηδεία του Κυριάκου Ντελόπουλου θαγίνει αύριο,Τρίτη 26 Μαΐου2020, στις 11 π.μ.,  από το Α΄ ΝεκροταφείοΑθηνών.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων