Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

1 Ιουνίου 2020

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

.

Δύο βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη είναι ανάμεσα σε όσα τιμήθηκαν με τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2019 (για τις εκδόσεις του 2018), που ανακοινώθηκαν χθες, Κυριακή 31 Μαΐου 2020.

Το βραβείο Μαρτυρίας − Βιογραφίας − Χρονικού − Ταξιδιωτικής λογοτεχνίας απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στους Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη και Μαρία Καραγιάννη για το βιβλίο τους Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890).

Το σκεπτικό της επιτροπής αναφέρει: 

«Η εισαγωγή στην έκδοση της αλληλογραφίας μεταξύ Ελ. Βενιζέλου και της τότε μνηστής του Μαρίας Ελευθερίου είναι ένα λεπτομερέστατο χρονικό των ημερών κατά τις οποίες εξελίχθηκε η ατυχής κρητική επανάσταση του 1888-89 μέσα στον γενικότερο χάρτη της ασκούμενης ελληνικής, ευρωπαϊκής και οθωμανικής πολιτικής και διπλωματίας, με διεξοδική και ιδιαζόντως ειδοποιημένη έρευνα των ιστορικών και δημοσιογραφικών πηγών της εποχής. Προκύπτει ένα πανοραμικό φρέσκο μιας άδοξης περιόδου του Κρητικού Ζητήματος και της επιχείρησης εφαρμογής στην Κρήτη του οθωμανικού Τανζιμάτ, με όλα τα πρόσωπα επί σκηνής στιςπολυποίκιλες πολιτικές, κοινωνικές, εθνικές αποχρώσεις τους». 

Το Ειδικό Βραβείο σε συγγραφέα που το βιβλίο του προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το έργο του Καινούργια μέρα.

Η επιτροπή σημειώνει στο σκεπτικό της: 

«Η Καινούργια μέρα του Νίκου Χρυσού εισάγει τους αναγνώστες του στον δυσανάγνωστο, σκοτεινό κόσμο των αστέγων. Τρεις άντρες πυρπολούν ζωντανό έναν ιδιόρρυθμο άστεγο, που φημίζεται στους κύκλους των αστέγων για τις ιστορίες που διηγείται όταν οι καταστάσεις γίνονται απειλητικές και επικίνδυνες γι’ αυτούς. Ο νεότερος από τους τρεις δολοφόνους του άστεγου παραμυθά, του Σεβαστιανού, απομακρύνεται από την ομάδα, εισχωρεί στον κόσμο των αστέγων και αρχίζει να ζει μαζί τους, με σκοπό να καταγράψει τις ιστορίες του Σεβαστιανού και να ηχογραφήσει τις ιστορίες των τεσσάρων συντρόφων του». 

Υπενθυμίζουμε ότι το μυθιστόρημα του Νίκου Χρυσού έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το βραβείο πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σερβία.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων