Εκδοτικό πρόγραμμα | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

25 Σεπτεμβρίου 2020

Εκδοτικό πρόγραμμα

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020

Ενόψει της νέας εκδοτικής περιόδου, σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμά μας, που περιλαμβάνει πολλές και αξιόλογες προτάσεις για μεγάλους και μικρούς αναγνώστες, για βιβλιόφιλους με απαιτήσεις.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, νιώθουμε την ανάγκη, να ευχαριστήσουμε τους αναγνώστες που επέλεξαν βιβλία μας κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης αυτής χρονιάς, καθώς και τους φορείς και τις επιτροπές που τίμησαν τους συγγραφείς και τον οίκο μας με διακρίσεις και βραβεία.

Ας θυμηθούμε εν τάχει τις σημαντικότερες στιγμές:

Ο Εκδόσεις Καστανιώτη έλαβαν τιμητική βράβευση από τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.) «για την προσφορά στο ελληνικό βιβλίο και στον εκδοτικό χώρο», ενώ απέσπασαν και το Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού του περιοδικού Ο Αναγνώστης για τη σειρά των λογοτεχνικών βιβλίων. 

Ο Σταύρος Χριστοδούλου για το μυθιστόρημα Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL). Το ίδιο βιβλίο είχε τιμηθεί το 2019 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Νίκος Χρυσός για το μυθιστόρημα Καινούργια μέρα τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο σε συγγραφέα που το βιβλίο του προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Η Καινούργια μέρα είχε τιμηθεί την προηγούμενη χρονιά με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), με το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα και με το Βραβείο «Literature gr – Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς»

Ο Μ.Ζ. Κοπιδάκης και η Μαρία Αρ. Καραγιάννη απέσπασαν το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής λογοτεχνίας για το βιβλίο Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890)

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου για το μυθιστόρημα Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου. Το ίδιο βιβλίο συμπεριλήφθηκε πέρσι στα 200 καλύτερα βιβλία παιδικής, εφηβικής ή νεανικής λογοτεχνίας παγκοσμίως (White Ravens), ενώ απέσπασε και το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους του περιοδικού Ο Αναγνώστης

Ο Γιάννης Αγγελάκας για το Ο Μεγάλος Μαθητής και ο Μικρός Δάσκαλος τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος στα Βραβεία Βιβλίου Public 2020

Η Ελένη Τασοπούλου για το βιβλίο της Το λουζεράκι τιμήθηκε με το Βραβείο συγγραφέα εφηβικού-νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τέλος, στον Μπέι Ντάο, τον κορυφαίο ποιητή της Κίνας, απονεμήθηκε για το σύνολο του έργου του το Βραβείο Ποίησης The Barbara Fields Siotis 2020 του Κύκλου Ποιητών, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.

 

Στο πρόγραμμα που ακολουθεί θα βρείτε έργα καταξιωμένων συγγραφέων αλλά και νέων δημιουργών, λογοτεχνία που συνδυάζει την πολυφωνία με την ποιοτική γραφή, δοκίμια και μελέτες που αναδεικνύουν τους προβληματισμούς της εποχής, βιβλία για παιδιά και νέους που συναρπάζουν.

Πιο συγκεκριμένα:

Στη σειρά «Ελληνική λογοτεχνία / Πεζογραφία»

Το σπουδαίο έργο της Έλλης Αλεξίου, τριάντα δύο χρόνια από τον θάνατό της, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την κυκλοφορία σε έναν τόμο όλων των διηγημάτων της. Τα Διηγήματα (1923-1983) θα κυκλοφορήσουν με πρόλογο της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου και επίμετρο του Θανάση Θ. Νιάρχου. 

Ο Μιχάλης Μοδινός επιστρέφει στις μεγάλες οικουμενικές συνθέσεις του με κεντρικό άξονα την ανθρώπινη περιπέτεια. Η Παραγουάη είναι ένα μυθιστόρημα για τα αίτια και τα όρια της ανθρώπινης φυγής και την υπαρξιακή σχέση μας με την άγρια ή καθημαγμένη φύση. 

Νέο μυθιστόρημα και για την Μαρία Κουγιουμτζή οι Νύχτες πυρετούόπου η φαντασία και η πραγματικότητα βρίσκονται σε διαρκή εναλλαγή και συναλλαγή, σ’ ένα πέταγμα στο άγνωστο φως της συνείδησης. Ένα βιβλίο όπου κυριαρχεί η ερωτική δύναμη ως πάθος ζωής.

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου και η Τασούλα Επτακοίλη συνυπογράφουν το βιβλίο Με βλέπεις;, που γράφτηκε την περίοδο της καραντίνας και διαβάζεται ως ντοκουμέντο μιας πρωτόγνωρης εποχής. Επιστολική καταγραφή της νέας πραγματικότητας, μια άσκηση ισορροπίας στην έρημη πόλη, μια προσπάθεια να κατανοηθεί το ακατανόητο. 

Warum? (και άλλες ιστορίες) είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Λευτέρη Ξανθόπουλου, κύκνειο άσμα ενός πολύ σημαντικού δημιουργού που έφυγε πρόωρα από κοντά μας. Χριστουγεννιάτικες ιστορίες για τις εποχές που φεύγουν απαράλλαχτα κάθε φορά, μαζί με τα ανείπωτα, τα αναπάντεχα και τα θαυμαστά του κόσμου τούτου. 

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου με το ιστορικό μυθιστόρημα Το στέμμα των αυγών καταθέτει ένα βιβλίο αναφοράς για την Αυτοκρατορία της Νικαίας, όπου τέθηκαν οι βάσεις ώστε να γεννηθεί η νεοελληνική συνείδηση. Στις σελίδες του αναβιώνει ένας χαμένος κόσμος αλλά και μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη βυζαντινή ιστορία. 

Ο Σταύρος Χριστοδούλου στο μυθιστόρημά του Τρεις σκάλες Ιστορία εγκύπτει στις ανεπούλωτες πληγές της κυπριακής τραγωδίας του 1974 και αφηγείται μια «μικρή» ανθρώπινη ιστορία, εγκιβωτισμένη στη «μεγάλη» –και ανείπωτη– Ιστορία, όπου η μνήμη αλέθεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του χρέους και του χρόνου.

Το αηδόνι του τρένου (και άλλες ιστορίες) της Μαριάννας Τζιαντζή αποτελείται από διηγήματα και ιστορίες που μπορούν να ιδωθούν και σαν αποσυναρμολογημένο μυθιστόρημα, καθώς κάποιοι ήρωες επανέρχονται ενώ κύκλοι ανοίγουν, κλείνουν ή μένουν μισάνοιχτοι αφήνοντας ίσως χώρο για λίγη ελπίδα. Πρόσωπα της Αθήνας, καταστάσεις και σκηνές της καθημερινής ζωής, αποτυπώματα που άφησε η κρίση σε διαφορετικές γενιές.

Το μυθιστόρημα Θα γίνω σκιά σου της Αγγελικής Νικολούλη είναι μια ιστορία μυστηρίου που περιστρέφεται γύρω από της εξαφάνιση μιας νέας γυναίκας. Μια σκοτεινή υπόθεση που φέρνει στην επιφάνεια μοιραία πάθη, επτασφράγιστα μυστικά, οικογενειακά και κοινωνικά τραύματα. 

Ο Χρήστος Ναούμ επιστρέφει στο μυθιστόρημα με το βιβλίο Στο σκοτάδι ανθίζω. Κεντρικός ήρωας ένας άνθρωπος που δεν παρασύρεται από τις αντιξοότητες, ακολουθεί τα όνειρά του και αναμετριέται με φόβους και βεβαιότητες, για να αποδείξει ότι η ζωή είναι μοναδική και απρόβλεπτη.

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις, με το μυθιστόρημα Τάναϊς – Το πλοίο του πικρού χωρισμού, μας θυμίζει μεγάλες τραγωδίες του 20ού αιώνα, επιστρέφοντας στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφορμή το πραγματικό γεγονός του τορπιλισμού του πλοίου «Τάναϊς», που μετέφερε τον Ιούνιο του ’44 τους Εβραίους της Κρήτης προς τον Πειραιά και με τελικό προορισμό το Άουσβιτς. 

Η Μαριλένα Παπαϊωάννου στο τρίτο βιβλίο της (και πρώτο στις Εκδόσεις Καστανιώτη) αφηγείται μια ιστορία ατομικού και συλλογικού πένθους, μια περιπέτεια αναζήτησης που διαδραματίζεται τον Ιούλιο του ’65 στη Σαντορίνη, με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ένα μυθιστόρημα που φέρνει τους ήρωες αντιμέτωπους με ανομολόγητες ιστορίες κι αισθήματα του παρελθόντος. Τίτλος του: Ένα πιάτο λιγότερο.

Η Μαρίλη Μαργωμένου στο πρώτο μυθιστόρημά της της Το θηρίο βγήκε βόλτα ανοίγει την πύλη μιας φυλακής και μας εισάγει στον κόσμο των κρατουμένων. Αφορμή η καταδίκη ενός δημοσιογράφου που έχει σκοτώσει κάποιον κατά λάθος και πρέπει πλέον να συνεχίσει τη ζωή του έγκλειστος. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται το πώς μεταλλάσσεται ένας πράος άνθρωπος σε θηρίο.

Πρώτη εμφάνιση και για τη Μαρία Ιωαννίδου με το θεραπευτικό αφήγημα Το βότσαλο ταξιδεύει, μια αλληγορία για το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι από τον εγκλωβισμό και την ανασφάλεια προς τον έρωτα για τη ζωή. Ένα ταξίδι-πρόσκληση σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να ζήσει τη ζωή του όπως πραγματικά θέλει και να γνωρίσει την άφθαρτη ομορφιά.

Με το βιβλίο Θυμάρι μεσοπέλαγα ο επίσης πρωτοεμφανιζόμενος Βασίλης Λογοθέτης υπογράφει μια ιστορία που μας ταξιδεύει από το παρόν στο παρελθόν και από τη σύγχρονη Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου και στην περιοχή της Σμύρνης τον 18ο αιώνα.

Από τις εκδόσεις μας θα κυκλοφορήσει και το τελευταίο έργο της αείμνηστης Μπέλλας Σέρρα-Βλασσοπούλου. Το βιβλίο Οι φίλες διαδραματίζεται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως την περίοδο της Χούντας, στον Πειραιά και στην Αρεόπολη της Μάνης. Ένα μυθιστόρημα για τους οικογενειακούς δεσμούς, για τα ήθη και έθιμα της επαρχίας για τους άγραφους νόμους των περασμένων δεκαετιών.

 

Στο πεδίο της ξένης λογοτεχνίας και στη σειρά «Εικοστός αιώνας»: 

Αναμένεται η κυκλοφορία των διηγημάτων του Μπέρναρντ Μάλαμουντ. Θα συγκεντρωθούν σε δύο τόμους, καλύπτοντας έτσι μια δημιουργική πορεία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1980. Ο πρώτος τόμος, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, έχει τον τίτλο Το μαγικό βαρέλι (και άλλες ιστορίες) (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου).

Ένα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για την ανθρώπινη μικρότητα από έναν από τους σπουδαιότερους Ιρλανδούς συγγραφείς: Η ζωή κάτω απ’ το χώμα (μτφρ. Μιλτιάδης Αργυρόπουλος) του Μάρτιν Ο’Κάιν. Τι θα συζητούσαν άραγε οι άνθρωποι αν είχαν μια αιωνιότητα στη διάθεσή τους και δεν φοβούνταν πια ο ένας την εκδίκηση του άλλου; 

Τα πάθη και τις πιο μυστικές, βίαιες αλλά και βαθιές στιγμές μιας πλούσιας οικογένειας στη Βαρκελώνη των αρχών του 20ού αιώνα περιγράφει η Μερσέ Ροδορέδα στο εμβληματικό μυθιστόρημα Σπασμένος καθρέφτης (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός), όπου σαν ικανή αράχνη υφαίνει λεπτά τις λέξεις και φτιάχνει ιστούς ανάμεσα σε λουλούδια, για να πιάσει αυτό που πάει να ξεφύγει.

Ένα αγόρι γίνεται άθελά του το πρόσωπο-κλειδί μιας παράνομης και μοιραίας ερωτικής σχέσης, η οποία θα σημαδέψει όλη τη μετέπειτα ζωή του: Ο μεσάζων (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο) του Λ.Π. Χάρτλεϊ είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

 

Στη σειρά «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο» το αναγνωστικό κοινό θα έρθει σε επαφή με σύγχρονες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας και αφηγηματικές τάσεις απ’ όλες της γωνιές της υφηλίου.

Σε μια χώρα που δεν υπάρχει πια, την Τσεχοσλοβακία του κομμουνιστικού καθεστώτος, θα επιστρέψουμε με το βιβλίο Ο άντρας που περπατούσε ανάποδα (Η Λευκή Βίβλος για την υπόθεση του Άνταμ Γιουράτσεκ) (μτφρ. Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα). Ο Πάβελ Κόχουτ έγραψε μια ανελέητη σάτιρα και συγχρόνως μια απολαυστική και σοβαρότατη σπουδή πάνω στο παράλογο.

Ο πολυβραβευμένος Γάλλος συγγραφέας Φρανκ Μπουίς μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το συγκλονιστικό βιβλίο του Καμιάς γυναίκας γέννημα (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας), ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για την αθλιότητα αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. 

Η γυναίκα που γνώρισα (μτφρ. Λουίζα Μιζάν) συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του Άμος Οζ, του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Ισραηλινού συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά απευθείας από τα εβραϊκά. 

Ένα από τα κορυφαία έργα του Πορτογάλου νομπελίστα Ζοζέ ΣαραμάγκουΗ χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις, αναμένεται σε νέα μετάφραση και έκδοση (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά). 

Στον Χειμώνα (μτφρ. Μιλτιάδης Αργυρόπουλος) της Άλι Σμιθ, η δύναμη της ζωής συναγωνίζεται τη σκληρότερη εποχή. Σε τούτο το δεύτερο μυθιστόρημα του περίφημου Κουαρτέτου των Εποχών, μιας σειράς μυθιστορημάτων με χαλαρή διασύνδεση που ξεκίνησε με το διάσημο πλέον Φθινόπωρο, η Σμιθ ρίχνει ένα εύθυμο βλέμμα στη ζοφερή μας εποχή, όπου η αλήθεια φαίνεται να μην παίζει πλέον κανέναν ρόλο. 

Θα κλείσουμε με τρία βιβλία που γράφτηκαν την περίοδο της καραντίνας στην Ευρώπη. 

Από την Ιταλία ο Αντόνιο Μορέσκο μάς παραδίδει Το τραγούδι των δέντρων (μτφρ. Μαρία Φραγκούλη), ένα υποβλητικό, ονειρικό έργο, ένα μεταφυσικό παραμύθι που πραγματεύεται τη σχέση ενός άνδρα με τη φύση των δέντρων και που έχει να μας διδάξει πολλά για την εποχή στην οποία ζούμε.

Με ρεαλιστικές αφορμές ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες στο βιβλίο του Ημερολόγιο της Πανούκλας (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά) επιδίδεται σε ιδιαίτερες καταγραφές της εν εξελίξει πανδημίας, έτσι όπως τις δημοσίευσε στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso. 

Τέλος, σε συνεργασία με το Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) θα κυκλοφορήσει ένας τόμος που περιλαμβάνει κείμενα εξήντα συγγραφέων (από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λατινική Αμερική και την Ελλάδα) και λειτουργεί ως μια δημιουργική απάντηση στην πραγματικότητα και τις συνέπειες της πανδημίας.

 

Στη σειρά Καστανιώτης noir περιμένουμε δύο εξαιρετικά αστυνομικά μυθιστορήματα. 

Ο Ισλανδός Ράγκναρ Γιόνασον είναι το νέο μεγάλο όνομα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο του Το σκοτάδι (μτφρ. Βίκυ Αλυσσανδράκη), είναι το πρώτο μιας σειράς νουάρ μυθιστορημάτων που τον έχουν κάνει διάσημο σε όλη την Ευρώπη. 

Ο Ελβετός Πέτερ Μπεκ υπογράφει ένα διεθνές οικονομικό θρίλερ με καταιγιστικό ρυθμό και αμείωτη δράση, στον παλμό του χρήματος και της εξουσίας, με τίτλο Μισθοφόροι του χρήματος (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου).

 

Στις υπόλοιπες κατηγορίες θα κυκλοφορήσουν: 

 

Ποίηση:

 

Βισουάβα Σιμπόρσκαζωή εδώ και τώρα (μτφρ. Μπεάτα Ζουλκιέβιτς): Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται περισσότερα από εκατό ποιήματα της Πολωνής νομπελίστριας, αντλημένα απ’ όλες τις συλλογές της, δημοσιευμένες μεταξύ 1952 και 2011.

 

Μπέι ΝτάοΤο ρόδο του χρόνου (μτφρ. Αναστάσης Βιστωνίτης): Μια σπουδαία μορφή των παγκόσμιων γραμμάτων και, κατά γενική ομολογία, ο κορυφαίος εν ζωή ποιητής της Κίνας. Η παρούσα συλλογή είναι μια εκτεταμένη ανθολόγηση της ποίησής του.  

Αντώνης ΦωστιέρηςΘάνατος ο Δεύτερος: Στο νέο βιβλίο του σημαντικού μας δημιουργού, η ποίηση συνομιλεί με τη φιλοσοφία και τον στοχασμό, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα πολύσημων υπαινιγμών, πλούσια σε διακειμενικά κοιτάσματα και ευρηματικά σχήματα, συνδυάζοντας πάντα το πνευματικό στοιχείο με την αισθητική συγκίνηση.

Κατερίνα ΚαριζώνηΑρχαία δίψα: Η αρχαία δίψα για τη ζωή, για τον έρωτα, για τον μύθο που διασώζει την ύπαρξη. Ποιήματα-στρόβιλοι γύρω απ’ το ανθρώπινο πρόσωπο και τα τραύματά του.

 

Παναγιώτης Ιωαννίδης, Ρινόκερως: Ένα βιβλίο για τον θάνατο – και τι μένει μετά. Μα και για τη σημασία της τέχνης στη ζωή· όχι ως αισθητικού φαινομένου, αλλά ως σώματος πλασμένου από την ίδια την σάρκα της ζωής. 

Δάφνη ΝικήταΤο μπλε δείπνο: Το μπλε δείπνο αρχίζει με ένα φως να ανάβει το σκοτάδι. Η σονάτα ν’ ακούγεται κάτω από ένα φεγγάρι που παγώνει και φλέγεται. Ένα ελάφι στον τοίχο απέναντι, το τέρας ανατέλλει στον κήπο, ο ουρανός αγγίζει το πάτωμα, οι πατημασιές αφήνουν σύννεφα, το φως ξεμακραίνει… 

 

 

Πολιτική-Ιστορία:

 

Γιώργος Γεωργής, Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική του πολιτική (Η πρώτη προσπάθεια εγκαθίδρυσης ελληνοτουρκικών σχέσεων)

Ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Α. Καποδίστριας υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εκατόν ενενήντα χρόνια από τη δολοφονία του εξακολουθεί να απασχολεί την έρευνα και την ιστοριογραφία. Το βιβλίο επικεντρώνεται σε μια σειρά θέματα γύρω από τη δράση του και κυρίως στην εξωτερική του πολιτική με πολλά νέα στοιχεία για την προσπάθειά του να εγκαθιδρύσει σχέσεις με την όμορο Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις οποίες θεωρούσε «ως βάση για την ειρηνοποίηση της Ανατολής» και την πρόοδο του αρτισύστατου ελληνικού κράτους.

 

Μαρτυρίες-Βιογραφίες:

 

Μπρίτανι ΚάιζερΣτο στόχαστρο (Η αποκλειστική μαρτυρία πρώην στελέχους της Cambridge Analytica για το πώς τα μαζικά δεδομένα, ο Τραμπ και το Facebook κατέλυσαν τη δημοκρατία και πώς η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί) (μτφρ. Μαρία Βαρδοπούλου): Στα εκρηκτικά αυτά απομνημονεύματα, μια πολιτική σύμβουλος και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος αποκαλύπτει την ανατριχιαστική αλήθεια για τις εταιρείες δεδομένων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, οι οποίες πλουτίζουν κάνοντας κατάχρηση πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών. Επιπλέον, ξεσκεπάζει τον τρόπο με τον οποίο η Cambridge Analytica εκμεταλλεύτηκε τα νομικά κενά του δικαίου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής για να εξασφαλίσει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ – και εξηγεί το πώς η ίδια ιστορία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

 

 

Επικοινωνία και Κοινωνία:

 

Στέλιος ΠαπαθανασόπουλοςΑνάμεσα σε 4 οθόνες: Το επικοινωνιακό πεδίο αλλάζει τόσο ως προς το προσφερόμενο περιεχόμενο, όσο και ως προς τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, καταναλώνουν και αλληλεπιδρούν με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα ο μέσος πολίτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια επίγεια ή δορυφορικά ή διαδικτυακά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή κι ένα πλήθος από ιστοσελίδες. Το κοινό των μέσων κατακερματίζεται όλο και περισσότερο, ενώ η κατανάλωση του περιεχομένου των μέσων γίνεται πλέον μπροστά από μια οθόνη, είτε αυτή είναι η παραδοσιακή τηλεοπτική οθόνη είτε ο φορητός υπολογιστής είτε το τάμπλετ ή το έξυπνο κινητό. Το βιβλίο του Στέλιου Παπαθανασόπουλου έχει στόχο να αναδείξει τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής επικοινωνιακής συνθήκης.

 

 

Δοκίμια:

 

Τσου Γιογκσίν, Ιστορία της αρχαίας κινεζικής σκέψης για την εκπαίδευση (μτφρ. Μαριάννα Τζιαντζή) και Παρατηρήσεις για την εκπαίδευση σε ξένες χώρες (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής): δύο σημαντικά βιβλία από μία κορυφαία προσωπικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης στην Κίνα.

 

 

Βιβλία με ημερολόγιο:

 

Λογοτεχνικός Καζαμίας 2021 (Επιμέλεια: Αμάντα Μιχαλοπούλου): Ένα ημερολόγιο για το 2021 και ταυτόχρονα ένας πρωτότυπος λογοτεχνικός Καζαμίας. Μια φιλόδοξη ελληνική ηθογραφία, πολύπλευρη, ρετρό, λίγο λοξή, γραμμένη με πάθος και χιούμορ. Με ύφος που κυμαίνεται από τη νεοηθογραφία ως τον εξπρεσιονισμό και το συμβολισμό, και υπό την καθοδήγηση της Αμάντας Μιχαλοπούλου, τριάντα οχτώ νέοι συγγραφείς, που υπήρξαν μαθητές της, ανασυστήνουν δυο μεγάλες κατηγορίες του παλιού Καζαμία: τον «Ονειροκρίτη» (που περιγράφει τις πτήσεις του συλλογικού μας ασυνείδητου) και τις «Πρακτικές Συμβουλές Ζωής» (που επιφέρουν την απαραίτητη γείωση).

 

 

Βιβλία για παιδιά και νέους:

Βασίλης ΠαπαθεοδώρουΔεν πιστεύω να φοβάσαι! (εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας): Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο για μικρά παιδιά, για να διασκεδάσουν τους φόβους τους. Και να μην ξαναφοβηθούν ποτέ! (Ηλικία 3+)

Νίκος ΑντωνίουΜια μέρα μόνο (εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια): Μια γλυκιά και συγκινητική ιστορία που μας δείχνει ότι δεν έχει σημασία ο χρόνος, αλλά η θέληση για ζωή και το πόσο όμορφα τη ζούμε. Όση και να ’ναι… (Ηλικία 5+)

Γιολάντα ΧατζήΗ Φιλική Εταιρεία και Κλέφτες και Αρματολοί (εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας): Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους δύο νέοι τόμοι της σειράς «Μικρές ελληνικές ιστορίες», η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Το απλό και κατανοητό κείμενο και η χαρούμενη εικονογράφηση περνούν με πολύ ευχάριστο τρόπο στα παιδιά γνώσεις και γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν την τόσο σημαντική ημερομηνία. (Ηλικία 5+)

Ιωάννα ΑργυρούΤο πάρκο με τις νεραντζιές: Η συγγραφέας πραγματεύεται την ιστορία δυο εφήβων, παιδιών χωρισμένων γονιών, ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού, των οποίων η μητέρα κι ο πατέρας αντίστοιχα κάνουν σχέση. Πώς θα αντιδράσουν; Και πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις και οι ισορροπίες μεταξύ των τεσσάρων ηρώων; (Ηλικία 10+)

Γιάκομπ ΛέοναρντΒασιλιάδες της βαβούρας 2 – Τεμπελόσκυλα σε φόρμα (μτφρ. Δέσποινα Κλεομβρότου): Η ξεκαρδιστική συνέχεια της πολυδιαβασμένης και εξαιρετικά επιτυχημένης γερμανικής σειράς Βασιλιάδες της βαβούρας είναι εδώ. Αταξίες, φάρσες και χοντρά πειράγματα μεταξύ δύο αγοριών και των ομάδων τους, για το ποιος τελικά θα είναι ο βασιλιάς του χάους, ο βασιλιάς της βαβούρας στο σχολείο. Μέσα από αστείες καταστάσεις αναδεικνύεται η αξία της αναγνώρισης του αντιπάλου και της συνεργασίας. (Ηλικία 10+)

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων