Τα νέα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2009 | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

4 Αυγούστου 2009

Τα νέα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2009

Γνωστοί Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, με μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες  και ιστορικές αφηγήσεις, διακεκριμένοι νομπελίστες αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι, πολυβραβευμένοι δημιουργοί και σημαντικοί ανανεωτές του λογοτεχνικού τοπίου συνθέτουν την εκδοτική πρόταση των Εκδόσεων Καστανιώτη για το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα του 2009.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Αλέξανδρος Μ. Ασωνίτης

Το μνημειώδες σχέδιο του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ

Δύο νουβέλες

Στην ομώνυμη, πρώτη νουβέλα του βιβλίου, κεντρικός ήρωας είναι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που βασανίζεται από έναν εφιάλτη στον οποίο η Ιστορία αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Στη δεύτερη, στο Μοιρολόι της Μανούσαινας, ένας νεαρός ψαράς από το Κουφονήσι αποφασίζει να αναμετρηθεί με τον τοπικό θρύλο και την ιστορία ενός ναυαγού, κυνηγώντας το ακατόρθωτο και προβαίνοντας σε ένα ασύλληπτο εγχείρημα.

 

Ρέα Γαλανάκη 

Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα

Μυθιστόρημα

Η συγκλονιστική περιπέτεια μιας νεαρής δασκάλας στην ορεινή Κρήτη, όπου αναμετριέται με τον έρωτα, με το άγνωστο, με τις άτεγκτες κοινωνικές δομές αλλά και με ένανμύθο: το μύθο του Ιούδα και τον Οιδίποδα, που στοιχειώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τόσο της ίδιας όσο και του χώρου που την περιβάλλει.

 

Στέφανος Δάνδολος

Ο τελευταίος κύκνος

Μυθιστόρημα

Ένα άγριο αλλά και τρυφερό ταυτόχρονα μυθιστόρημα για τον ερωτισμό, τα λανθάνοντα ένστικτα και τα πάθη της εφηβείας, που σημαδεύουν τη ζωή μας αμετάκλητα.

 

Τιτίνα Δανέλλη

Τα τέσσερα μπαστούνια

Μυθιστόρημα

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2008, ενώ η πόλη βρίσκεται υπό ανάφλεξη, με ήρωες που κινούνται στο χώρο της ίντριγκας, της αστυνομικής ιεραρχίας και των μυστικών υπηρεσιών.

 

Παύλος Κάγιος

Και με κλειστά μάτια θα βλέπω

Μυθιστόρημα

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που εκτείνεται από τον Μεσοπόλεμο έως τη σύγχρονη Ελλάδα με κεντρικούς ήρωες δύο ανθρώπους που αγαπήθηκαν και έζησαν μαζί, κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής και της Ιστορίας. Μια ελεγεία για τους απόκληρους, τους χαμένους, τους αφανείς αλλά πάντα ευλογημένους.

 

Γιάννης Κακουλίδης

Αναφορά στον κύριο Κωστάκη Πρου 

Διηγήματα

Με αφετηρία την μυθιστορία του κυρίου Κωστάκη Πρου, ο Γιάννης Κακουλίδης μέσα από μια σειρά διηγημάτων, αφηγήσεων και ασκήσεων γραπτού λόγου, συνεχίζει την προσφιλή διαδρομή του από τον μετεμφυλιακό Πειραιά ως την Ελλάδα του σήμερα. Πρόκειται για ιστορίες έρωτος, αγωνιώδους δράσης και… μεταφυσικών φαινομένων, με τον γλαφυρό, βέβαια, τρυφερό, σαρκαστικό όσο και ανατρεπτικό λόγο του συγγραφέα.

 

Παντελής Καλιότσος

Ποιους θα δαγκώσω άμα λυσσάξω

Μυθιστόρημα

Ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, με πραγματικούς ήρωες τον έρωτα, την αλητεία, τη συγγραφή, την ανατροπή και τη σύγκρουση.

 

Ισμήνη Καπάνταη

Με θέα τη ζωή

Μυθιστόρημα

Ένα μυθιστόρημα για την άνοδο και την πτώση μιας ελληνικής αστικής οικογένειας. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι η ίδια η οικογένεια ως αυτόνομος οργανισμός, και όχι το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, παρόλο που κάθε ήρωας του παρόντος προέρχεται από ένα γοητευτικό και άκρως «απρόβλεπτο» παρελθόν. 

 

Ισμήνη Καπάνταη

Απειρωτάν και Τούρκων

Ιστορικό μυθιστόρημα

Επανέκδοση ενός κλασικού πλέον και βραβευμένου ιστορικού μυθιστορήματος, που μας μεταφέρει στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για να μελετήσει τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι σχοινοβάτησαν ανάμεσα στη συλλογική συνείδηση και την προσωπική τους λογική.

 

Παύλος Μάτεσις

Graffito

Μυθιστόρημα

Ένα αναρχικό, υπερρεαλιστικό μυθιστόρημα, που βεβηλώνει με χιούμορ κάθε αστική πολιτική και ηθική αξία, αναζητώντας την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου στην πλήρη ανατροπή του υπάρχοντος. Σε αυτό συμβάλλουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, πολιτικοί, αξιωματούχοι, θεοί, δαίμονες, αγαθές κυρίες, πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης και εκκλησιαστικοί λειτουργοί, που προσπαθούν να επιβιώσουν ή να υπερισχύσουν σε μια καταιγιστική αλληγορία για την Ημέρα της Κρίσεως.

 

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Από στήθους - Ιστορίες ελαφρών ηθών και ιδεών

Ιστορίες από την Ιστορία με ήρωα το γυναικείο στήθος, αυτό το αξεπέραστο σύμβολο ζωής, ευτυχίας, πάθους και έρωτα. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ύμνος ή παρωδία ενός θέματος· όμως  το πραγματικό θέμα, αισιόδοξο μ’ όλες του τις σκιές, κρύβεται κάτω από το στήθος ή πίσω από αυτό.

 

Θανάσης Θ. Νιάρχος (επιμέλεια – ανθολόγηση)

Ανθολογία ελληνικού διηγήματος του 20ου αιώνα

Ένα εγχείρημα συνολικού χαρακτήρα, μια ανθολογία που περικλείει ό,τι έχει καταξιώσει ο χρόνος και η μνήμη από την ελληνική διηγηματογραφία του 20ου αιώνα.

 

Αλέξης Πάρνης

Η οδύσσεια των διδύμων

Μυθιστόρημα

Μια σημαντική φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων επιστρέφει με ένα βιωματικό μυθιστόρημα, για να αποκαλύψει και να περιγράψει τη δομή και τα ηθικά ρήγματα της «Σοβιετικής Αυτοκρατορίας», αλλά κι ό,τι γενικά οδήγησε στην τελική της κατάρρευση. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου του ένας νεαρός Έλληνας ιδεολόγος κομουνιστής, που βρέθηκε στο τέλη του 1949 πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση.

 

 

 

 

Δημήτρης Ποσάντζης (επιλογή)

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Μια ανθολογία χριστουγεννιάτικων διηγημάτων που υπογράφονται από σημαντικούς έλληνες συγγραφείς όπως: Γρηγόριος Ξενόπουλος, Δημοσθένης Βουτυράς, Στρατής Τσίρκας, Παύλος Νιρβάνας, Παντελής Καλιότσος, Κώστας Παρορίτης, Στράτης Μυριβήλης.

 

Ελένη Πριοβόλου

Όπως ήθελα να ζήσω

Μυθιστόρημα

Ένα μυθιστόρημα εποχής για την απαρχή των κοινωνιστικών-σοσιαλιστικών ιδεών στην Αθήνα του 19ου αιώνα. Για όλους εκείνους που έζησαν «όπως ήθελαν να ζήσουν», κληροδοτώντας στους επόμενους τους σπόρους της ουτοπίας.

 

Θοδωρής Κ. Ραχιώτης

Βασανιστές

Μυθιστόρημα

Με πρόσχημα τη συγκλονιστική ιστορία δύο βασανιστών της χούντας, ο πρωτοεμφανιζόμενος Θοδωρής Κ. Ραχιώτης αποκαλύπτει και καταδεικνύει τους μηχανισμούς της αποκτήνωσης, οι οποίοι –υπό το βάρος των κοινωνικών συνθηκών– μπορούν να ενεργοποιηθούν στον καθένα από εμάς.

 

Αλέξης Σταμάτης

Σκότωσε ό,τι αγαπάς

Μυθιστόρημα

Ύστερα από ένα περίεργο ατύχημα, ένας σκηνοθέτης του σινεμά βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας μυστηριώδους γυναίκας κι ενός παράξενου γιατρού, οι οποίοι θα θέσουν την ιστορία, τη τέχνη του αλλά και την καθημερινότητά του σε μια σκληρή και απρόβλεπτη δοκιμασία.

 

Αγγελική Στρατηγοπούλου

Ευαγγελισμός

Νουβέλα

Μια υποβλητική νουβέλα που αναφέρεται στη μητρότητα και την απογυμνώνει σε βάθος από την ιεροποίησή της, που –αιώνες τώρα– αποσκοπεί στον έλεγχο και στην καταστολή των γυναικών.

 

Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης

Νω (Σονάτα για τέσσερα χέρια) – προσωρινός τίτλος

Μυθιστόρημα

Με έναν τίτλο που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «εμείς οι δύο» και με κεντρικό θέμα την ιστορία δύο ερωτευμένων νέων, ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης στο νέο του βιβλίο μιλά για την μαζικότερη ασθένεια της εποχής: την απομάγευση του Κόσμου και το συνηθέστερο σύμπτωμά της, την ιδεοληψία της μοναχικότητας.

 

 

 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Mάσιμο Καρλότο – Φραντσέσκο Αμπάτε

Σου έχω εμπιστοσύνη

Μυθιστόρημα (Ιταλία)

(μετάφραση: Δήμητρα Δότση)

Ένα αριστοτεχνικό και συνάμα «φαύλο» βιβλίο που παρουσιάζει τον αμείλικτο μηχανισμό της παρανομίας, με μια απολαυστική και χαλαρή αίσθηση του χιούμορ, και μας ξεναγεί για πρώτη φορά, στην άγνωστη χώρα της νοθείας των τροφίμων.

 

 

 

Κάντερ Αμπντόλα

Το σπίτι του τεμένους

Μυθιστόρημα (Ολλανδία)

(μετάφραση: Γιάννης Ιωαννίδης)

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος Το σπίτι του τεμένους περνά παραστατικά και με μια γλώσσα σχεδόν παραμυθένια, όλη η σύγχρονη ιστορία του Ιράν και οι ανακατατάξεις που αυτή προκάλεσε στις ανθρώπινες συνειδήσεις, χωρίς πολιτικές ή θρησκευτικές προκαταλήψεις. Το βιβλίο κέρδισε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό που έγινε το 2008 για την ανακήρυξη του καλύτερου ολλανδικού βιβλίου του 20ού αιώνα, μια θέση μετά την Ανακάλυψη του ουρανού του Χάρι Μούλις. Από τις μεγαλύτερες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της ολλανδικής λογοτεχνίας. 

 

Καζούο Ισιγκούρο

Νυχτερινά – Πέντε ιστορίες της μουσικής και της νύχτας

Διηγήματα (Μεγάλη Βρετανία)

(μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο)

Στη νέα του εξαιρετική συλλογή διηγημάτων ο Καζούο Ισιγκούρο καταπιάνεται με τον έρωτα, τη μουσική, το πέρασμα του χρόνου. Μέσα από τα διηγήματά του μεταφερόμαστε από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, στην ανώνυμη αγγλική ύπαιθρο, κι από το σαλόνι ενός λονδρέζικου διαμερίσματος στους αχανείς διαδρόμους ενός πολυτελούς ξενοδοχείου του Χόλιγουντ. Γνωρίζουμε νεαρούς ονειροπόλους, αφανείς μουσικούς και σταρ στη δύση τους, που όλοι βρίσκονται σε μια στιγμή απολογισμού με μια κοινή αγωνία: να μη χάσει η ζωή τη μαγεία της, ακόμη κι όταν έχουν πια ξεθωριάσει οι ανθρώπινες σχέσεις και οι νεανικές ελπίδες έχουν διαψευσθεί.

 

Βλαντιμίρ Μακάνιν

Ο τρόμος

Μυθιστόρημα (Ρωσία)

(μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου)

Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα, πρόκειται για μια «ασύμμετρη απάντηση στη Λολίτα του Ναμπόκοφ». Ένας ήρωας της μετασοβιετικής εποχής που αρνείται να γεράσει… Ένας φόρος τιμής στην τρίτη ηλικία μέσα από αλλεπάλληλα στιγμιότυπα της καθημερινότητας ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που λατρεύει το φεγγάρι, τις γυναίκες, τον έρωτα – που αρνείται να παραδοθεί και να πεθάνει μόνος, κολλημένος σε μια οθόνη τηλεόρασης όπως οι φίλοι του. Σκηνές γεμάτες χιούμορ αλλά και σπαραγμό· καταγράφονται με πιστότητα οι ιστορικές στιγμές του πραξικοπήματος κατά του Γκορμπατσόφ, η ζωή στη μετασοβιετική αναδυόμενη ελεύθερη οικονομία, η αγωνία ενός ανθρώπου που βλέπει τη γενιά του να ξεχνιέται και τη νέα γενιά να έχει χάσει κάθε προσανατολισμό.

 

Συλλογικό

Η Ιστανμπούλ των συγγραφέων

Διηγήματα (Τουρκία)

(μετάφραση: Στέλλα Χρηστίδου)

Ένα οδοιπορικό στην Ινσταμπούλ. 11 γνωστοί Τούρκοι συγγραφείς και ένας Έλληνας γράφουν για την Πόλη και, ο καθένας με τον τρόπο του, δίνουν δώδεκα διαφορετικές γωνιές και όψεις της Ινσταμπούλ. Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Ιντζί Αράλ, Ναζλί Εράι, Ασλί Ερντογάν, Αϊσέ Κουλίν, Περιχάν Μάγντεν, Κιουρσάτ Μπασάρ, Ναιμ Ντιλμενέρ, Τζελίλ Οκέρ, Μπουκέτ Ουζουνέρ, Μεχμέτ Μουράτ Σομέρ, Λατιφέ Τεκίν και ο Πέτρος Μάρκαρης.

 

Ναγκίμπ Μαχφούζ

Χίμαιρα

Μυθιστόρημα (Αίγυπτος)

(μετάφραση: Πέρσα Κουμούτση)

Μια συγκλονιστική ιστορία για την αγάπη και το μίσος, τον έρωτα και την προδοσία, την αλήθεια και τις ψευδαισθήσεις, που όπως υποστηρίζει ο τεχνίτης της γραφίδας Ναγκίμπ Μαχφούζ συνθέτουν τη ζωή ενός ανθρώπου και βρίσκονται πίσω από κάθε πράξη του. Ο συγγραφέας χαρτογραφεί αριστοτεχνικά τις πιο απόκρυφες γωνιές της ψυχής και του μυαλού του, σκάβοντας βαθιά μέσα σε αυτά με τη γραφίδα του για να αναδυθούν  μυστικά που λίγοι τολμούν να καταδείξουν. Ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα, από τα καλύτερα του νομπελίστα συγγραφέα.

 

Μπεν Μπλούσι

Να ζεις σε νησί

Μυθιστόρημα (Αλβανία)

(μετάφρση: Νίκος Αναγνώστου)

Το μυθιστόρημα του Μπεν Μπλούσι Να ζεις σε νησί έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων στην Αλβανία και πυροδότησε άφθονες συζητήσεις και πολεμικές, κυρίως γύρω από το θέμα της μακράς και περίπλοκης διαδικασίας εξισλαμισμού  που ακολούθησε την τουρκική κατοχή. Επρόκειτο για ειρηνική ή βίαιη μετάλλαξη, έγινε οικεία βουλήσει απ’ τους ίδιους τους Αλβανούς ή τους επιβλήθηκε με τα εξαναγκαστικά μέτρα των κατακτητών; Ένα δυνατό μυθιστόρημα που ξαφνιάζει με την ποιότητα της γραφής του, τη λεπτομερή καταγραφή ενός μέρους της βαλκανικής Ιστορίας, και την τολμηρή ματιά του πάνω σε πληγές που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτές ακόμα και σήμερα.

 

Ρομπέρτο Μπολάνιο

Άγριοι ντετέκτιβ

Μυθιστόρημα (Χιλή)

(μετάφραση: Κώστας Αθανασίου)

Μια φυγή και μια εξαφάνιση από τη δεκαετία του 1920, μια αναζήτηση που ξεκινάει τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζεται μέχρι σχεδόν το τέλος του αιώνα, στην άγρια Πόλη του Μεξικού, στις ερήμους του βόρειου Μεξικού, στη σαντινιστική Νικαράγουα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στο Ισραήλ, ακόμα και στη σπαρασσόμενη από εμφύλιους πολέμους Αφρική – αυτό είναι το θέμα των Άγριων ντετέκτιβ. Μια περιπέτεια που την ακούμε από τα χείλη αμέτρητων αφηγητών, σε αυτό το παράξενο μυθιστόρημα που είναι από τα κορυφαία του Ρομπέρτο Μπολάνιο και το οποίο γνωρίζει εξαιρετική επιτυχία σε όλο τον κόσμο. 16ο Βραβείο Εράλδε καλύτερου μυθιστορήματος και Διεθνές Βραβείο Ρόμουλο Γαλιέγος 1999.

 

Μάικλ Οντάατζε

Divisadero

Μυθιστόρημα (Καναδάς)

(μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου)

Συναρπαστικό και προκλητικό, με αξέχαστους χαρακτήρες, το Divisadero είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που μιλά για το πάθος και την απώλεια, για τη σύγκρουση παρόντος και παρελθόντος, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για τον έρωτα και τη μνήμη. Έργο που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, θεωρείται από πολλούς το πιο προσωπικό και το πιο πετυχημένο, μέχρι σήμερα, μυθιστόρημα του δημιουργού του Άγγλου ασθενή Μάικλ Οντάατζε.

 

Τόμας Πίντσον

Τη μέρα εκείνη

Μυθιστόρημα (ΗΠΑ)

(μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής)

Διατρέχοντας την περίοδο ανάμεσα στην Παγκόσμια Έκθεση του 1893 στο Σικάγο και στα χρόνια που ακολουθούν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βιβλίο ταξιδεύει από τις εργατικές ταραχές στο Κολοράντο ως τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα, το Λονδίνο και το Γκέτινγκεν, τη Βενετία και τη Βιέννη, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, τη Σιβηρία την εποχή της μυστηριώδους έκρηξης στην Τουνγκούσκα, το Μεξικό κατά τη διάρκεια της επανάστασης, το μεταπολεμικό Παρίσι, το Χόλιγουντ του βωβού κινηματογράφου, και ένα δυο μέρη που δεν υπάρχουν καν στο χάρτη. Στο μεταξύ, ο Τόμας Πίντσον ενεργεί όπως συνήθως και αυτό που περιγράφεται ίσως να μην είναι ο πραγματικός κόσμος, αλλά, με μια δυο μικρές προσαρμογές, είναι ο κόσμος όπως θα μπορούσε να είναι.

 

 

 

 

Ζοζέ Σαραμάγκου

Το ταξίδι του ελέφαντα

Μυθιστόρημα (Πορτογαλία)

(μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά)

Στα μέσα του 10ου αιώνα ο βασιλιάς Ιωάννης Γ΄ της Πορτογαλίας δώρισε στον εξάδελφό του, τον αρχιδούκα Μαξιμιλιανό της Αυστρίας, γαμπρό του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄, έναν ελέφαντα που επί δύο χρόνια βρισκόταν στη Λισαβόνα, προερχόμενος από την Ινδία. Για το ιστορικό αυτό γεγονός δεν αφθονούν οι μαρτυρίες. Με βάση τα ελάχιστα στοιχεία που βρέθηκαν, αλλά κυρίως με την πανίσχυρη φαντασία του που μας έδωσε τόσα και τόσα αριστουργήματα, ο Ζοζέ Σαραμάγκου φτιάχνει μια ιστορία όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με τη μυθοπλασία, η ειρωνική ματιά με το χιούμορ, η κριτική διάθεση με τη συμπάθεια για το ανθρώπινο γένος.

 

Ίνγκο Σούλτσε

Το κινητό

Διηγήματα (Γερμανία)

(μετάφραση: Αλεξάνδρα Παύλου)

Τρία ζευγάρια που κάνουν διακοπές στην Ιταλία, ένας άνεργος σε ρόλο νοικοκυράς, ένας συγγραφέας που ταξιδεύει στο Κάιρο για μια διάλεξη, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που νοσταλγεί, στο κατώφλι του 21ου αιώνα, έναν παλιό μεγάλο έρωτα – μερικοί από τους καθημερινούς ήρωες των αφηγημάτων του Ίνγκο Σούλτσε, οι οποίοι κινούνται στο μεταίχμιο του αποχαιρετισμού και του νέου ξεκινήματος. Μέσα από απλές ιστορίες, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει σ’ έναν κόσμο φαινομενικά αρμονικών σχέσεων, ο οποίος όμως κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει. Μια ατμόσφαιρα αόριστου κινδύνου περιβάλλει διαρκώς τα καταφύγια που δημιούργησαν οι ήρωες σ’ έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

 

Ντάριο Φο

Ο έρωτας και η ειρωνεία

Τέσσερις ιστορίες (Ιταλία)

(μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης)

Ένας παθιασμένος έρωτας που θα έχει την ατυχία να μπλεχτεί στα γρανάζια της θρησκείας και θα καταλήξει στην καταστροφή. Μια γυναίκα που θα θελήσει να κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά μιας αγίας και ενός αγγέλου, θα θεωρηθεί αιρετικιά και θα καεί ζωντανή στην πυρά. Μια θηριοδαμάστρια θα αποκαλύψει τα μυστικά της συζυγικής της ζωής εκτελώντας προμελετημένα παιχνίδια με τα λιοντάρια. Κι ένας άξεστος χωριάτης θα ανακαλύψει τη χαρά της ουτοπίας πεθαίνοντας ως κομουνιστής ήρωας. Τέσσερις ιστορίες συνθέτουν αυτό το βιβλίο του νομπελίστα Ντάριο Φο ο οποίος, ως πεζογράφος, δεν παύει να ερευνά την κρυμμένη αλήθεια πίσω από την επίσημη εκδοχή της κάθε ιστορίας με το χιούμορ, τον καγχασμό και την αμεσότητα που είχε πάντα στο θεατρικό και στον προφορικό του λόγο.

 

Κάρλος Φουέντες

Κρυστάλλινα σύνορα

Μυθιστόρημα σε εννέα διηγήματα (Μεξικό)

(μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου)

Τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ είναι μια τεράστια πληγή που αιμορραγεί, ένα άρρωστο σώμα που κατοικείται από άντρες και γυναίκες που παλεύουν για να επιζήσουν, εκατομμύρια πλάσματα αναγκασμένα να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους έχοντας ως κοινή συνισταμένη το μίσος. Από τα διασημότερα έργα της ωριμότητας του συγγραφέα, οι ιστορίες του βιβλίου Τα κρυστάλλινα σύνορα συναρπάζουν τον αναγνώστη με την πλοκή τους αλλά και τη χαρτογράφηση ενός ανθρώπινου, πολιτικού και κοινωνικού τοπίου, τυπικού της τόσο ρευστής εποχής μας. 

 

 

 

 

 

 

 

Σάχαρ Χαλίφα

Η πιο θερμή άνοιξη

Μυθιστόρημα (Παλαιστίνη)

(μετάφραση: Αγγελική Καπετανάκη – Αγγελική Σιγούρου)

Οι προσωπικές ιστορίες των νεαρών πρωταγωνιστών κινούνται στο πλαίσιο της σκληρής πραγματικότητας του πολέμου, με τους καθημερινούς ηρωισμούς, τις πολιτικές προδοσίες και τις τρομερές αντιφάσεις που ζουν οι Παλαιστίνιοι και που η συμπατριώτισσά τους Σάχαρ Χαλίφα δεν κρύβει: το γυναικείο πρόβλημα σε σχέση με τη διαφύλαξη των παραδόσεων, η δύσκολη επιλογή μεταξύ τρομοκρατίας και απελευθερωτικού αγώνα, η άνοδος του θρησκευτικού φανατισμού, η οικονομική καταστροφή και η διαφθορά που ανδρώθηκε στα πλαίσια της παλαιστινιακής κοινωνίας, είναι μερικά από τα θέματα που περνούν σε αυτό το δυνατό, αξέχαστο σε όποιον το διαβάσει, μυθιστόρημα.

 

 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Αλεξάνδρος Ζώτος

Γιάννης Μαρκόπουλος Βιογραφίαπροσωρινός τίτλος

Στο πολύπλευρο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, αναφέρεται το βιβλίο του Αλέξανδρου Ζώτου. Ο συγγραφέας αναλύει με απτό αλλά και εμπεριστατωμένο τρόπο τη διαδικασία της δημιουργίας των βασικότερων έργων (τραγουδιών, συμφωνικών, οργανικών) του συνθέτη, υπογραμμίζοντας τις βασικές δομές του, τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζει βαθιά γνώση της μουσικής με το κίνημα της «επιστροφής στις ρίζες», μακριά από κάθε είδους γραφικούς φολκλορισμούς.

 

Ολιβιέ Τοντ

Αλμπέρ Καμύ – Μια ζωή

(μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη)

Γράφοντας αυτή που θεωρείται η καλύτερη βιογραφία του Αλμπέρ Καμύ, ο Ολιβιέ Τοντ καταφέρνει, χωρίς να μεγαλοποιεί ή να απαλείφει τις αρετές ή τα ελαττώματα του ανθρώπου και του συγγραφέα, να συνταιριάξει άψογα τη ζωή, το έργο και τις ηθικές αρχές του δημιουργού του Ξένου και του Επαναστατημένου ανθρώπου.

 

 

ΔΟΚΙΜΙΟ

 

Μίμης Ανδρουλάκης

Ε, Πρόεδρε!

Ο Μίμης Ανδρουλάκης επιστρέφει πιο επίκαιρος από ποτέ, για να διερευνήσει με βάση την ελληνική και παγκόσμια εμπειρία τα μυστικά της εξουσίας, λίγο πριν, λίγο μετά την κατάκτησή της. Ένα βιβλίο-πρόκληση για τα κλισέ της καθιερωμένης συμβατικής σκέψης.

 

Ντέιβιντ Όουεν

Ασθενείς στην εξουσία

(μετάφραση: Ρούλα Κοκολιού)

Μια πρωτότυπη μελέτη όπου ο Ντέιβιντ Όουεν εξετάζει τη λεπτή σχέση πολιτικής και ασθένειας την περίοδο 1901-2007 και ιδιαίτερα το πώς μια σωματική ή πνευματική νόσος, αλλά και η αντιμετώπισή της, μπορεί να σπρώξει τους πολιτικούς ηγέτες σε παράλογες και απερίσκεπτες ενέργειες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η λειτουργία του κράτους. Ο συγγραφέας εστιάζει ιδιαίτερα σε εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς, που, ενώ δεν έπασχαν από κλινικά νοσήματα, εμφάνιζαν αυτό που αποκαλεί το «σύνδρομο της ύβρεως», δηλαδή μια αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, καθώς και μια υπερβολική αυτοπεποίθηση και απαξίωση των αντίθετων απόψεων - ή και όλων των απόψεων πλην των δικών τους.

 

 

 

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

 

Αλέξανδρος Κυριακόπουλος & Θύμιος Γουργουρής

Ανησυχία – Μια καταγραφή του αυθόρμητου τον Δεκέμβριο του 2008

Ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος αποτυπώνουν στο χαρτί τα γεγονότα του περσινού Δεκέμβρη. Φέιγ βολάν, ντοκουμέντα καταλήψεων, συνθήματα σε τοίχους κ.ά. σ’ ένα βιβλίο με σπάνιο δημοσιογραφικό και φωτογραφικό υλικό, που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008, όταν η Αθήνα βρισκόταν στις φλόγες.

 

 

ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Μανώλης Σειραγάκης

Το ελαφρό μουσικό θέατρο στην Αθήνα του μεσοπολέμου

Ο δεύτερος τόμος ενός βιβλίου που πραγματεύεται την ιστορία του ελαφρού μουσικού θεάτρου κατά τον Μεσοπόλεμο, ο οποίος αποτέλεσε το κατεξοχήν μεταβατικό στάδιο για τη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της νεοελληνικής σκηνής. Σε μια εποχή όπου η κυκλοφορία καινούργιων τραγουδιών, το λανσάρισμα καινούριων ειδών ένδυσης, η εκμάθηση των μοντέρνων χορών και η υιοθέτηση τρόπων καλής συμπεριφοράς γίνονταν όλα στον ίδιο χώρο, στη σκηνή της Οπερέτας και της Επιθεώρησης δηλαδή, η μελέτη της ζωής των δύο ειδών αποκτά ενδιαφέρον που δεν είναι πια μόνο θεατρικό αλλά ευρύτερα κοινωνικό.

 

Παντελής Βούλγαρης

Ψυχή Βαθιά

Σενάριο

Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει το σενάριο της πολυαναμενόμενης, ομώνυνης ταινίας του Παντελή Βούλγαρη για τον ελληνικό εμφύλιο, αλλά και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για σενάριο που προέκυψε από πολυετή έρευνα και βασίστηκε σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Πολύβιος Α. Πολυβίου

Μακάριος: τα τρία λάθη

Ο Π. Α. Πολυβίου, έχοντας εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σειρά σημαντικών υποθέσεων ενώπιον Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αλλά και σε κρίσιμες διαπραγματευτικές διασκέψεις, καταδεικνύει τα σοβαρά πολιτικά λάθη στα οποία υπέπεσε ο Μακάριος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ηγεσία της Κύπρου. Έτσι το βιβλίο φωτίζει την κυπριακή πολιτική ιστορία από νέες οπτικές γωνίες, ασκώντας δριμεία κριτική σε πρόσωπα που ταυτίστηκαν με τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.

 

Σωτήρης Χατζηγάκης

Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου

Ένα βιβλίο για την παγκοσμιοποίηση, αλλά και για τη ρευστότητα που επιφέρει σε κάθε τομέα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 

 

Νίκος Χριστοδουλίδης

Τα σχέδια λύσης του Κυπριακού (1948-1978)

Ένα βιβλίο αναφοράς που παρουσιάζει, για πρώτη φορά, αυτούσια και σε ένα τόμο, όλα τα σχέδια λύσης που προτάθηκαν για τη διευθέτηση του Kυπριακού την περίοδο 1948-1978. ΗΙδιαίτερη σημασία αποδίδεται στους λόγους που οδήγησαν στην υποβολή των κατά καιρούς σχεδίων λύσης καθώς και στους παράγοντες που επηρέασαν τη μορφή και το περιεχόμενο τους.

 

 

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 

Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η εγγονή του Αϊ Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης

Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

Ο Αϊ-Βασίλης αρρώστησε και πρέπει να μείνει στο κρεβάτι. Και τώρα; Ποιος θα διαβάσει όλα τα γράμματα των παιδιών; Ποιος θα φροντίσει να ετοιμαστούν τόσα δώρα και να παραδοθούν στην ώρα τους; Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη αναλαμβάνει δράση!

 

Πέτρος Χατζόπουλος

Η μικρή Ρουάλα

Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Η μικρή Ρουάλα είναι ένα κορίτσι από το Κολωνάκι κι είναι ένα κορίτσι σαν όλα τ’ άλλα. Ζει πλάι μας, δίπλα μας, μέσα μας. Βέβαια, είναι κι ένα κορίτσι όχι σαν όλα τ’ άλλα. Είναι η μικρή Ρουάλα.

 

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Άλφα

Μετά από την ταραχώδη πορεία μιας ακόμα επετείου της 17ης Νοεμβρίου, ο Αλέξης και οι φίλοι του κλείνονται με εκατοντάδες άλλους νέους στο Πολυτεχνείο. Για τον Αλέξη δεν είναι θέμα ιδεολογίας, το κάνει, έτσι απλά, για την εμπειρία. Τις τρεις μέρες που θα μείνει εκεί, θα δει σκηνές καταστροφής και βίας, θα ζήσει τον παραλογισμό, το ψέμα και την προδοσία. Αλλά, για πρώτη φορά ίσως στη ζωή του, θα βρει την ελπίδα. Η πραγματικότητα θα γίνει ο εφιάλτης του και ό,τι στοίχειωνε μέχρι εκείνη τη στιγμή το μυαλό και την ψυχή του θα μετατραπεί σε όνειρο. Ο Αλέξης θα μάθει να αγαπά τον εαυτό του και τη ζωή…

 

Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες, καθώς και για την αποστολή ενημερωτικού υλικού,

 

Ισμήνη Κουρούπη

ismini@kastaniotis.com

τηλ.: 210 3301208 εσωτ.127

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων