«Το επόμενο βήμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα
  • ISBN: 960-03-4181-8
  • σελ. 144
  • 23 Φεβρουαρίου 2006
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως. Να κάνουμε το επόμενο βήμα. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς αίσθηση ασφαλείας. Πρέπει, όμως, να πείσουμε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς αλλαγές. Όπως και στις αρχές της δεκαετίας του '90, στο ξεκίνημα της προσπάθειας ένταξης στην ΟΝΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Το διακύβευμα τότε ήταν η δημιουργία συνθηκών οικονομικής σταθερότητας, αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, και η κατοχύρωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με την ενσωμάτωση στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Σήμερα, το διακύβευμα είναι διαφορετικό. Είναι η μετάβαση στη σύγχρονη εποχή, η ένταξη στην ομάδα χωρών που σε παγκόσμια κλίμακα αξιοποιούν τις δυνατότητες της Οικονομίας της Γνώσης εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ευημερίας και απασχόλησης για τους λαούς τους και ταυτόχρονα η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, μέσα από αναδιανεμητικές πολιτικές και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στον πολίτη.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννος Παπαντωνίου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε oικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Γαλλία) και πήρε διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, δίδαξε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Διετέλεσε στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι από το 1978 ώς το 1981. Την ίδια περίοδο ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 εξελέγη ευρωβουλευτής και το 1984 ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα ΕΟΚ. Από τον Ιούνιο του 1989 μέχρι σήμερα, εκλέγεται βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Αθήνας. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εμπορίου, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την περίοδο 1994-2001 ο Γιάννος Παπαντωνίου χάραξε και υλοποίησε τις πολιτικές που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας της Ελλάδας. Στα βιβλία που έχει δημοσιεύσει ο Γιάννος Παπαντωνίου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ελλάδα: Η ένταξη στην ΟΝΕ και οι προκλήσεις του μέλλοντος, Εκδόσεις Kαστανιώτη, Αθήνα 2004.
  • Σύγχρονο κράτος για μια ισχυρή κοινωνία, Εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα 2003.
  • Ευρώπη και εθνική στρατηγική, Εκδόσεις Αιχμή, Αθήνα 1993.
  • Διανομή του εισοδήματος και συσσώρευση του κεφαλαίου. Η ελληνική εκβιομηχάνιση: 1958-1973, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1979.Βιβλιογραφία