«Το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα

Πώς «χάθηκε» ο Θρόνος

Το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα
  • ISBN: 978-960-03-6817-8
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Πώς έσβησε η βασιλευομένη δημοκρατία στην Ελλάδα; Βεβαίως έχουν γραφεί πολλά για το αντικίνημα του Κωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του 1967, καθώς και για τα δύο δημοψηφίσματα: το πρώτο κατά το 1973 και το δεύτερο μετά την Μεταπολίτευση. Πίσω όμως και από τα δύο κρύβεται ένα άγνωστο πολιτικό παρασκήνιο, που δεν έχει έλθει πλήρως στο φως της δημοσιότητας. Αυτό ακριβώς το παρασκήνιο δίνει μιαν άλλη διάσταση στα συγκλονιστικά γεγονότα της νεότερης ταραχώδους Ιστορίας του τόπου μας. Συνήθως όσα διαδραματίζονταν τα ταραγμένα εκείνα χρόνια παρουσιάζονταν στην κοινή γνώμη μέσα από το ιδεολογικό πρίσμα του κάθε μελετητή. Στο παρόν βιβλίο ο αναγνώστης έχει μπροστά του τα ψυχρά ντοκουμέντα μιας εποχής που δεν είναι τόσο μακρινή, αλλά υπήρξε αναμφισβήτητα δραματική, καθώς αναβίωσε ο εθνικός διχασμός. Για πρώτη φορά όλοι οι πρωταγωνιστές της εθνικής τραγωδίας ανοίγουν τα χαρτιά τους, και έρχονται στο φως όσα διάφοροι παράγοντες προσπάθησαν να κρύψουν στο σκοτάδι.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Α. Λεονταρίτης

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος A. Λεονταρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μικρασία. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της δημοσιογραφίας σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1965 εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Παράλληλα έγραψε ιστορικά αναγνώσματα, πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στον ημερήσιο τύπο, ενώ άλλα εκδόθηκαν σε βιβλία.

Επί σειρά ετών διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Έζησε από πολύ κοντά πολιτικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν κατά τη δεκαετία 1950-1960, ερεύνησε, μελέτησε και συγκέντρωσε πολύτιμα αρχεία και στοιχεία που αφορούσαν όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και έφερε στο φως παρασκήνια που συγκλόνισαν την πορεία αυτού του τόπου και δίνουν άλλη διάσταση σε κρίσιμα κεφάλαια της ιστορίας μας.
Βιβλιογραφία